Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014 / ** span>

S.S.C. Combined Graduate Level (Pre.) Exam., 2008 (Held on 27-7-2008)

S.S.C. Combined Graduate Level (Pre.) Exam., 2008

(Held on 27-7-2008)

General Awareness


1. Which of the following is not considered as National
Debt ?

(A) National Savings Certificates

(B) Long-term Government Bonds

(C) Insurance Policies

(D) Provident Fund

Ans : (C)



2. The main determinant of real wage is—

(A) Extra earning

(B) Nature of work

(C) Promotion prospect

(D) Purchasing power of money

Ans : (D)



3. The birthrate measures the number of births during a year per—

(A) 100 population

(B) 1000 population

(C) 10000 population

(D) 100000 population

Ans : (B)



4. Which of the following is not included in the National
Income ?

(A) Imputed rent of owneroccupied houses

(B) Government expenditure on making new bridges

(C) Winning a lottery

(D) Commission paid to an agent for sale of house

Ans : (C)



5. Personal disposable income is—

(A) Always equal to personal income

(B) Always more than personal income

(C) Equal to personal income minus indirect taxes

(D) Equal to personal income minus direct taxes

Ans : (D)



6. Who prepared the first estimate of National Income for the country ?

(A) Central Statistical Organisation

(B) National Income Committee

(C) Dadabhai Naoroji

(D) National Sample Survey Organisation

Ans : (C)



7. A Bill referred to a ‘Joint Sitting’ of the two Houses of the
Parliament is required to be passed by—

(A) A simple majority of the members present

(B) Absolute majority of the total membership

(C) 2/3rd majority of the members present

(D) 3/4th majority of the members present

Ans : (A)



8. Who is the constitutional head of the Government of India ?

(A) President

(B) Prime Minister

(C) Chief Justice of India

(D) Attorney General

Ans : (A)



9. Who certifies a Bill to be a Money Bill in India ?

(A) Finance Minister

(B) President

(C) Speaker of the Lok Sabha

(D) Prime Minister

Ans : (C)



10. By which Amendment were ‘Fundamental Duties’ added to the
Constitution ?

(A) 40th Amendment

(B) 42nd Amendment

(C) 44th Amendment

(D) 45th Amendment

Ans : (B)



11. The Vice-President of India is elected by—

(A) The members of the Parliament

(B) The members of the Rajya Sabha

(C) The elected members of the Parliament

(D) The members of the Parliament and State Legislatures

Ans : (A)



12. When was the comprehensive reorganisation of Indian States completed in
accordance with the recommendations of States Reorganisation Commission ?

(A) 1953

(B) 1956

(C) 1960

(D) 1966

Ans : (B)



13. When Mahatma Gandhi was assassinated, who said, "None will believe
that a man like this in body and soul ever walked on this earth" ?

(A) Bertrand Russell

(B) Leo Tolstoy

(C) Albert Einstein

(D) Khan Abdul Ghaffar Khan

Ans : (C)



14. Who built the ‘Tower of Victory’ (Vijay Stambha) in the Chittor Fort
?

(A) Rana Sanga

(B) Rana Ratan Singh

(C) Rana Hamir Deva

(D) Rana Kumbha

Ans : (D)



15. In violation of the Salt Laws, Gandhiji started a movement called—

(A) Non-Cooperation Movement

(B) Swadeshi Movement

(C) Civil Disobedience Movement

(D) None of the above

Ans : (C)



16. In which of the following wars, were the French completely defeated by
the English ?

(A) Battle of Wandiwash

(B) Battle of Buxar

(C) Battle of Plassey

(D) Battle of Adyar

Ans : (A)



17. The Cabinet Mission came to India in—

(A) 1943

(B) 1944

(C) 1945

(D) 1946

Ans : (D)



18. The first to come and the last to leave India were—

(A) The Portuguese

(B) The French

(C) The English

(D) The Dutch

Ans : (A)



19. IR 20 and Ratna are two important varieties of—

(A) Wheat

(B) Bajra

(C) Jowar

(D) Paddy

Ans : (D)



20. The Trans-Siberian Railway (9438 km) connects…...........… in the
West to …........… in the East.

(A) Moscow, Tashkent

(B) St. Petersburg, Omsk

(C) Moscow, Irkutsk

(D) St. Petersburg, Vladivostok

Ans : (D)



21. Indira Gandhi Rashtriya Udan Academy is located at—

(A) Secunderabad

(B) Rae Bareilly

(C) Jodhpur

(D) Delhi

Ans : (B)



22. Which one of the following rivers of Peninsular India does not join
Arabian Sea ?

(A) Periyar

(B) Cauvery

(C) Narmada

(D) Tapti

Ans : (B)



23. Which one of the following correctly describes AGNI ?

(A) A fighter plane

(B) A versatile tank

(C) A long-range missile

(D) A long-range gun

Ans : (C)



24. Instrument used for measuring area on maps is called—

(A) Planimeter

(B) Eidograph

(C) Pantograph

(D) Opisometer

Ans : (A)



25. If the blood group of one parent is AB and that of the other O, the
possible blood group of their child would be—

(A) A or B

(B) A or B or O

(C) A or AB or O

(D) A or B or AB or O

Ans : (A)



26. How many bones are there in the human body ?

(A) 187

(B) 287

(C) 206

(D) 306

Ans : (C)



27. Dinosaurs were—

(A) Mammals that became extinct

(B) Large herbivorous creatures which gave rise to hippopotamus species

(C) Egg-laying mammals

(D) Reptiles that became extinct

Ans : (D)



28. Sweat glands in mammals are primarily concerned with—

(A) Removal of excess salts

(B) Excretion of nitrogenous wastes

(C) Thermoregulation

(D) Sex-attraction

Ans : (C)



29. The vitamin that helps to prevent infections in the human body is—

(A) Vitamin A

(B) Vitamin B

(C) Vitamin C

(D) Vitamin D

Ans : (A)



30. The normal RBC count in adult male is—

(A) 5•5 million

(B) 5•0 million

(C) 4•5 million

(D) 4•0 million

Ans : (B)



31. A storm is predicted if atmospheric pressure—

(A) Rises suddenly

(B) Rises gradually

(C) Falls suddenly

(D) Falls gradually

Ans : (C)



32. The gas which turns into liquid at the lowest temperature among the
following is—

(A) Hydrogen

(B) Oxygen

(C) Helium

(D) Nitrogen

Ans : (A)



33. An egg sinks in soft water but floats in a concentrated solution of salt
because—

(A) Egg absorbs salt from the solution and expands

(B) Albumin dissolves in salt solution and egg becomes lighter

(C) The density of salt solution exceeds the density of eggs

(D) Water has high surface tension

Ans : (C)



34. What should a person on a freely rotating turn table do to decrease his
(angular) speed ?

(A) Bring his hands together

(B) Raise his hands up

(C) Spread his hands outwards

(D) Sit down with raised hands

Ans : (C)



35. Gunpowder consists of a mixture of—

(A) Sand and TNT

(B) TNT and charcoal

(C) Nitre, sulphur and charcoal

(D) Sulphur, sand and charcoal

Ans : (C)



36. Which of the following is the sweetest sugar ?

(A) Sucrose

(B) Glucose

(C) Fructose

(D) Maltose

Ans : (C)



37. In nuclear reactors, graphite is used as a/an—

(A) Fuel

(B) Lubricant

(C) Moderator

(D) Insulator

Ans : (C)



38. Which of the following celestial bodies contains abundant quantities of
helium-3, a potential source of energy ?

(A) Earth

(B) Moon

(C) Venus

(D) Saturn

Ans : (D)



39. Which of the following International Tennis Tournaments is held on grass
court ?

(A) US Open

(B) French Open

(C) Wimbledon

(D) Australian Open

Ans : (C)



40. What is the name of the writer of Indian origin whose novel, The
Inheritance of Loss has bagged Man Booker Prize ?

(A) Vikram Seth

(B) Kiran Desai

(C) Salman Rushdie

(D) V. S. Naipaul

Ans : (B)



41. Which country from the following is a permanent member of the UN
Security Council ?

(A) Switzerland

(B) People’s Republic of China

(C) Japan

(D) Ukraine

Ans : (B)



42. The Loktak Lake on which a hydroelectric project was constructed is
situated in the State of—

(A) Madhya Pradesh

(B) Manipur

(C) Meghalaya

(D) Himachal Pradesh

Ans : (B)



43. What is the motto incorporated under our National Emblem ?

(A) Satyam Shivam

(B) Satyam Shivam Sundaram

(C) Satyameva Jayate

(D) Jai Hind

Ans : (C)



44. The H5N1 virus which causes bird flu was first discovered in—

(A) 1991

(B) 1995

(C) 1997

(D) 2001

Ans : (C)



45. The Southern tip of India is—

(A) Cape Comorin (Kanyakumari)

(B) Point Calimere

(C) Indira Point in Nicobar Islands

(D) Kovalam in Thiruvananthapuram

Ans : (A)



46. According to a resolution adopted by the United Nations General
Assembly, ‘International Day of Peace’ is observed every year on—

(A) September 1

(B) September 14

(C) September 21

(D) September 30

Ans : (C)



47. Where was the last Asia Pacific Economic Cooperation (APEC) Summit held
?

(A) Sydney

(B) Auckland

(C) New York

(D) Beijing

Ans : (A)



48. According to the UN Convention on the rights of children, which of the
following is not a right ?

(A) Safe drinking water

(B) Adequate standard of living

(C) Education

(D) Marriage

Ans : (D)



49. Who is the author of Ageless Body, Timeless Mind ?

(A) V. S. Naipaul

(B) Deepak Chopra

(C) Dom Moraes

(D) Tony Kusher

Ans : (B)



50. Which cricketer holds the record for scoring highest number of runs in a
test match innings ?

(A) Gary Sobers

(B) Vivian Richards

(C) Sunil Gavaskar

(D) Brian Lara

Ans : (D)

1 comments:

Rahul April 21, 2014 at 7:24 AM

Thanks for the question paper.
http://playquiz2win.com/questionpaper.html.

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic