Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014 / ** span>

SBI CLERICAL CADRE (MAIN) EXAM 2016

SBI CLERICAL CADRE (MAIN) EXAM 2016

English Language

Directions (Q. 1–10)—Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words are printed in bold to help you to locate them while answering some of the questions.
The window offered a view of the house opposite. The two families did not speak to each other because of a property dispute. One day, Ruchira’s textbooks lay untouched as the young girl’s gaze was on the happenings in the house opposite. There were two new faces in the neighbouring household–those of an elderly widow and a girl, aged sixteen. Sometimes the elderly lady would sit by the window, doing young girl’s hair. On other days she was absent.
The new young neighbour’s daily routine could be seen through the work window-she cleaned the paddy; split nuts, put the cushions in the sun to air them. In the afternoons while the men were all out some of the women slept and others played cards. The girl sat on the terrace and read. Sometimes she wrote. One day there was a hindrance. She was writing when the elderly woman snatched the unfinished letter from her hands. Thereafter the girl was not to be seen on the terrace. Sometimes during the day sounds came from the house indicating that a massive argument was going on inside.
A few days passed. One evening Ruchira noticed the girl standing on the terrace in tears. When evening prayer was in progress. As she did daily, the girl bowed several times in prayer. Then she went downstairs. That night Ruchira wrote a letter. She went out and posted it that very instant. But as she lay in bed that night, she prayed fervently that her offer of friendship wouldn’t reach its destination. Ruchira then left for Madhupur and returned when it was time for college to start. She found the house opposite in darkness, locked. They had left.
When she stepped into her room she found the desk piled with letters–one had a local on it with her name and address in unfamiliar handwriting. She quickly read it. They continued to write to each other for the next twenty years.
   1.  Why did Ruchira write a letter to her new neighbour ?
         (A)   She wanted to offer her, her help
         (B)   She wanted to be friends with her
         (C)   To apologize for her family’s behaviour towards her family
         (D)   To encourage her to continue learning to read and write
         (E)   None of these
Answer : (B)
Explanation :     Ruchira write a letter to her new neighbour beacuse she wanted to be friends with her.
   2.  Which of the following can be said about Ruchira ?
         (1)   She used to spy on her neighbours because she didn’t trust them.
         (2)   She was at home because she was studying.
         (3)   She did not speak to her neighbours because they did not own property.
         (A)   None of these        
         (B)   Only (2)
         (C)   Both (1) and (2)     
         (D)   Only (3)
         (E)   Both (1) and (3)
Answer : (A)
Explanation :     None of the given option is correct about Ruchira.
   3.  How did the new young neighbour spend her days ?
         (A)   She was busy writing letters to Ruchira
         (B)   She used to daydream about her past experiences
         (C)   She would attend to the needs of the widow
         (D)   She spent her time learning to read and write
         (E)   None of these
Answer : (E)
Explanation :     The new young neighbour’s daily routine could be seen through the work window-she cleaned the paddy; split nuts, put the cushions in the sun to air them. In the afternoons while the men were all out some of the women slept and others played cards.
   4.  Why was the young neighbour prevented from sitting on the terrace ?
         (A)   She used to while away her time instead of working
         (B)   The old woman could no longer keep an eye on her
         (C)   She had not finished writing the letter she was asked to
         (D)   She had been writing a letter which she wasn’t supposed to
         (E)   As a punishment for being disrespectful and arguing with her elders
Answer : (D)
Explanation :     The young neighbour prevented from sitting on the terrace because she had been writing a letter which she wasn’t supposed to.
   5.  What was the major argument in the house about?
         (A)   There were too many people living there, which resulted in arguments
         (B)   The young girl was insisting on attending college
         (C)   The young girl had been wasting her time instead of working
         (D)   The old woman did not guard the young girl closely
         (E)   None of these
Answer : (E)
Explanation :     None of the given option is correct about  major argument in the house.
   6.  Which of the following is TRUE in the context of the passage ?
         (A)   The young girl was very devout and prayed everyday
         (B)   Only two letters were exchanged between the two girls
         (C)   The new young neighbour was a servant
         (D) The afternoon was a time to relax for everyone
         (E)   The two families had fought because of the letters the two girls wrote to each other
Answer : (A)
Explanation :     The young girl was very devout and prayed everyday is true in the context of the passage.
   7.  Why did the young girl wish that the letter would not reach its destination ?
         (1)   She was going away and would not be able to see if her neighbour was glad to receive it
         (2)   She was afraid that it would lead to a quarrel between the two families
         (3)   She was afraid that her neighbour would be angry when she received her letter
         (A)   None                       
         (B)   Only (1)
         (C)   Only (3)                   
         (D)   Both (2) and (3)
         (E)   Only (2)
Answer : (D)
Explanation :     The young girl wish that the letter would not reach its destination because she was afraid that it would lead to a quarrel between the two families and she was afraid that her neighbour would be angry when she received her letter.
Directions (Q. 8 & 9)—Choose the word which  is most nearly the SAME in meaning as the word printed in bold as used in passage.
   8.  hindrance
         (A)   handicapped          
         (B)   delay
         (C)   interruption           
         (D)   difficult
         (E)   bar
Answer : (C)
Explanation :     Interruption  is most nearly the same in meaning as the word hindrance printed in bold as used in passage.
   9.  offered
         (A)   forward                   
         (B)   willing
         (C)   volunteered           
         (D)   provided
         (E)   put
Answer : (D)
Explanation :     Provided is most nearly the same in meaning as the word offered printed in bold as used in passage.
10.  Choose the word which is MOST OPPOSITE in meaning of the word piled as used in the passage—
         (A)   low                           
         (B)   empty
         (C)   blank                       
         (D)   nothing
         (E)   fell
Answer : (B)
Explanation :     The word Empty is most opposite in meaning of the word piled as used in the passage.
Directions (Q. 11–15)—Read each sentence to find out whether there is any error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is no error, the answer is (E). (Ignore errors of punctuation, if any.)
11.  The price of  / all petroleum products  /
              (A)                                (B)
         is controlled / by the Government.
                                                   (C) (D)
                                                                             No error
                                                                                     (E)
Answer : (E)
Explanation :     The sentence is correct.
12.  There is a / tax benefit for / the income of /
              (A)                  (B)                       (C)
         senior citizens.                                          No error
                                                   (D)                                (E)
Answer : (B)
Explanation :     Write ‘on’ in place of ‘for’.
13.  In my opinion / Vikas has / failed to follow /
                                                   (A)                    (B)                 (C)
         none of the instructions.                        No error
                          (D)                                                   (E)
Answer : (D)
Explanation :     Write ‘some’, in place of ‘none’.
14.  At least of / three per cent of / those who applied /
                 (A)                      (B)                                  (C)
          will be selected.                                      No error
                      (D)                                                       (E)
Answer : (A)
Explanation :     Delete ‘of’.
15.  He was a / well known economist / who usual
                 (A)                        (B)                          (C)
          wrote / for international journals.
                                            (D)
                                                          No error
                                                                                   (E)
Answer : (C)
Explanation :     Write ‘usually’.
Directions (Q. 16–20)—Which of the phrases (A), (B), (C) and (D) given below should replace the phrases given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and no correction is required, mark (E) as the answer.
16.  Occupying by many meetings, he did not reach home till late.
         (A)   By occupying         
         (B)   While occupied
         (C)   Occupation of        
         (D)   Occupied with
         (E)   No correction required
Answer : (D)
17.  We were nervous while the auditor was going by the accounts—
         (A)   had gone through
         (B)   was going over
         (C)   gone through
         (D)   went by
         (E)   No correction required
Answer : (B)
18.  Parents have to take some of this precaution while allowing their children to use the internet ?
         (A)   each of these precaution
         (B)   every precautions
         (C)   all these precautions
         (D)   any of this precaution
         (E)   No correction required
Answer : (C)
19.  An employee will get the incentive, only if he deserves it
         (A)   he himself deserves    
         (B)   they deserving it
         (C)   he deserved for it
         (D)   he was deserving
         (E)   No correction required
Answer : (E)
20.  Sunita has been posted in Chennai, where is her birthplace—
         (A)   which is her           
         (B)   that is her
         (C)   that she has            
         (D)   there is her
         (E)   No correction required
Answer : (A)
Directions (Q. 21–25) — Rearrange the following Six sentences (1), (2), (3), (4), (5) and (6) in the proper sequence to form a meaningful paragraph; then answer the questions given below them—
         (1)   The old lady however refused to pay him and was taken to court.
         (2)   The doctor, confident of his abilities, agreed.
         (3)   Finally he cured her after all the valuable furniture had been removed from her house.
         (4)   He then saw her furniture, realized its value and decided to delay curing her till he could steal it.
         (5)   A blind old lady promised to pay the doctor a large sum of money if she was cured and nothing if she wasn’t.
         (6)   She was asked why she refused to pay by the judge. “I am not cured. I cannot see all my furniture !” was the reply.
21.  Which of the following should be the SIXTH (LAST) sentence after rearrangement ?
         (A)   (2)                            
         (B)   (3)
         (C)   (4)                            
         (D)   (5)
         (E)   (6)
Answer : (E)
22.  Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement ?
         (A)   (2)                            
         (B)   (3)
         (C)   (4)                            
         (D)   (5)
         (E)   (6)
Answer : (C)
23.  Which of the following should be the FIFTH sentence after rearrangement ?
         (A)   (1)                            
         (B)   (2)
         (C)   (3)                            
         (D)   (4)
         (E)   (5)
Answer : (A)
24.  Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement ?
         (A)   (1)                            
         (B)   (2)
         (C)   (3)                            
         (D)   (4)
         (E)   (5)
Answer : (B)
25.  Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement ?
         (A)   (2)                            
         (B)   (3)
         (C)   (4)                            
         (D)   (5)
         (E)   (6)
Answer : (D)
Directions (Q. 26–30)—In each question below a sentence with four words printed in bold type is given. These are lettered as (A), (B), (C) and (D). One of these four words printed in bold may be either wrongly spelt or inappropriate in the context of the sentence. Find out the word, which is wrongly spelt or inappropriate, if any. The letter of that word is your answer. If all the words printed in bold are correctly spelt and also appropriate in the context of the sentence, mark (E) i.e. ‘All correct’ as your answer.
26.  There were many objectives from employees
                                                   (A)
         to the proposal to amend the regulations.
                          (B)                (C)                 (D)
                                                          All correct
                                                                                   (E)
Answer : (A)
Explanation :     Write ‘objections’.
27.  Since he has provided over halve the finance
                                             (A)                  (B)
         for the infrastructure he should be in charge.
                                        (C)                                     (D)
                                                          All correct
                                                                                   (E)
Answer : (B)
Explanation :     Write ‘half’.
28.  The scheme permits investors to buy the
                                             (A)          (B)
         shares from foreign companies at a ficsed
                                            (C)                           (D)
         price.                                All correct
                                                                                   (E)
Answer : (D)
Explanation :     Write ‘fixed’.
29.  A leader who relies on his team members
                                    (A)                               (B)
         for advice is respected.                         All correct
                                                    (C)               (D)                   (E)
Answer : (E)
30.  He is in complete agreement with your analyze
                              (A)            (B)                              (C)
           of the situation.
                            (D)                  All correct
                                                                                   (E)
Answer : (C)
Explanation :     Write ‘analysis’.
Directions (Q. 31–40)—In the following passage there are blanks each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
Most of the employees had no …(31)… in the oil industry. Employees were paid a …(32)… salary but they were loyal and hardworking. They often worked without breaks-they once worked …(33)… for 72 hours to discharge oil from a Russian tanker. …(34)… made the difference was the support they …(35)… from their bosses. On …(36)… occasions the barrier between boss and subordinate vanished. We all worked like a team and …(37)… unexpected results. The air force …(38)… presented a letter of …(39)… to the company for the work done by us. Thus these determined …(40)… poorly paid employees have built the company into what it is today.
31.  (A)   practices                 
         (B)   contact
         (C)   discipline                
         (D)   experience
         (E)   knowledge
Answer : (D)
32.  (A)   minor                      
         (B)   low
         (C)   less                          
         (D)   cheaper
         (E)   little
Answer : (B)
33.  (A)   continuously          
         (B)   fully
         (C)   running                   
         (D)   near
         (E)   slowly
Answer : (A)
34.  (A)   which                      
         (B)   they
         (C)   what                        
         (D)   there
         (E)   that
Answer : (C)
35.  (A)   showed                   
         (B)   taken
         (C)   wanted                    
         (D)   needed
         (E)   received
Answer : (E)
36.  (A)   any                           
         (B)   many
         (C)   couple                     
         (D)   regularly
         (E)   this
Answer : (B)
37.  (A)   achieve                   
         (B)   seen
         (C)   given                       
         (D)   contribute
         (E)   produced
Answer : (E)
38.  (A)   was                          
         (B)   yet
         (C)   even                        
         (D)   instead
         (E)   still
Answer : (C)
39.  (A)   compliment            
         (B)   thank
         (C)   regret                      
         (D)   appreciation
         (E)   reward
Answer : (D)
40.  (A)   though                    
         (B)   not
         (C)   enough                   
         (D)   beside
         (E)   despite

Answer : (A)

14 comments:

Nidhish Gowda September 27, 2016 at 5:41 AM

Thanks for the wonderful question for practice, guys you can also Check CSB Chennai for training as well as practice model question papers above 20,000.

Best Trading Tips Provider October 14, 2016 at 12:10 AM

wonderful practice question papers,thanks for sharing.
Best Mcx Service

Radhika Sharma October 14, 2016 at 9:50 PM

Most of the banks test a candidate’s reasoning abilities, quantitative aptitude, English language knowledge, computer knowledge and general awareness. If you are planning to write Bank clerical exam , this is great blog to read.

Unknown October 19, 2016 at 5:55 AM

Haryana Open board 10th and 12th final exams results 2017 download available Name wise and School wise. BSEH Open Results 2017

Rahul Vikas December 8, 2016 at 9:22 PM

Very informative blog,thank you for sharing this information.
Join E-Learning Portal in India which is very useful for Aptitude Test.

ibps cwe December 20, 2016 at 11:04 PM

IBPS will conduct main exam on 31st December to 1st January.
http://sscjobresults.in/2016/12/20/ibps-cwe-clerical-mains-result-2017-ibps-clerk-mains-score-card/

Karan Thakur December 28, 2016 at 11:28 PM

nice explanation
best high court exam coaching institute in Chandigarh

CHANDRAMA TIWARI January 12, 2017 at 5:45 AM

I was looking to Spoken English Institute in Indore. But i found Very Good information on your blog..CH EdgeMakers, spoken english institute in Indore where i could easily learn english that institute. Thanks for sharing such informative and accessible topics.

rishabh kapil May 22, 2017 at 2:38 AM

Rajasthan PSC is ready to released online RAS Application Form 2017 on the official website. check how to fill online RAS Exam Notification 2017 before last date.

subha surabooks June 6, 2017 at 2:40 AM

Very useful information.Thanks for sharing this.
SBI Junior Associate Exam Books
SBI PO Exam Books

Bharath Raj August 2, 2017 at 3:28 AM

Thanks for the job listing. It will definitely help people who are looking for job. Also check our Job search website which has latest job postings from all over the globe.

tahir ansari November 9, 2017 at 3:17 AM

thanx for the providing information regarding job
check my update

Defence dreamers Academy November 21, 2017 at 1:13 AM

Defence Dreamers Academy is the leading nda coaching classes in Lucknow.We have group of experienced faculty member to guide the students. Defence Dreamers Academy is one of the best nda coaching in Lucknow and ssb coaching in Lucknow.

Gagana Vaijayati July 16, 2018 at 10:21 PM

Thanks for the informative article. This is one of the best resources I have found in quite some time. Nicely written and great info. I really cannot thank you enough for sharing.

Herbalife in Chennai
Nutritionclub in Chennai
Weight Loss in Chennai
Weight Gain in Chennai

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic