Breaking Employment News

1. Food Corporation of India notifies Combined Recruitment for Assistant Grade III in General, Depot, Technical and Account Cadres in the FCI-2013 No. of Vacancies : 6545 Last Date: 21.09.2012 2. Central Railway, Mumbai requires 2572 Trackmen, Hamal, Khalasi, Safaiwala and Asstt Pointsman, etc. Last Date: 25.09.2012 3. East Central Railway, Patna requires 2226 Porter, Trackman, Helper-II, Safaiwala & Grade 'D' (Engg & Store) Last Date : 10.10.2012 4. South East Central Railway requires 2079 Porter, TMO/ KSI, Helper-II, Trackman, etc. Last Date : 05.10.2012 5. South Western Railway, Hubli requires 790 Trackman, Helper, Porter/ Hamal/Sweeper-cum- Porter/Optg and Safaiwala/ Medi Last Date : 28.09.2012 6. Railway Recruitment Cell, East Coast Railway, Bhubaneswar requires 400 Helper-II Last Date : 24.09.2012 7. Vijaya Bank, Bangalore requires 800 Probationary Clerk Closing Date for online registration: 05.09.2012 8. Indian Bank, Chennai requires 215 Specialist Officers Closing Date for online registration: 05.09.2012 9. Steel Authority of India Limited, Salem requires 54 Attendant-cum-Technician- Trainee Last Date : 10.09.2012 / ** span>

U.P.S.C. GENERAL STUDIES (PRELIMINARY) MODEL PAPER

1. According to Census 2001, which one of the following Indian States has the
maximum population in India after Uttar Pradesh?
(a) West Bengal (b) Maharashtra
(c) Bihar (d) Tamil Nadu
2. Itaipu Dam built art the River Parana is one of the largest dams in the
world. Which one of the following two countries have this as a joint project?
(a) Brazil and Peru (b) Paraguay and Ecuador
(c) Brazil and Paraguay (d) Colombia and Paraguay
3. Consider the following statements:
1. There are 25 High Courts in India
2. Punjab, Haryana and the' Union Territory of Chandigarh have a common
High Court.
3. National Capital Territory of Delhi has a High Court of its own.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 1, 2 and 3 (p) 3 only
4. Which one of the following cities is not a former capital of the given country
(Country given in the brackets)?
(a) Karachi (Pakistan) (b) Auckland (New Zealand)
(c) Kyoto Japan) (d) Brisbane (Australia)
5. Consider the following statements:
1. Total land area of Earth is approximately 1475 lakh square kilometres.
2. Ratio of land area to water area of Earth is approximately 1 : 4.
3. Maximum percentage of Earth's water is in the Pacific Ocean.
Which of the stateinentsgiven above is/ are correct?
(a) 1 ai1d 3 (b) 2 and 3 .
(c) 1 only (d) 3 only
6. Consider the following statements:
1. Kyoto Protocol came into force in the year 2005.
2. Kyoto Protocol deals primarily with the depletion of the Ozone layer.
3. Methane as a greenhouse gas is more harmful than carbon dioxide.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 and 2 (b) 1 and 3
(e) 1 only (d) 3 only
7. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Seikan Rail Tunnel: China
(b) Petronas Towers: Malaysia
(c) Appalachian Trail : United States of America
(d) Rogun Dam : Tajikistan
8. Which one of the following is the correct sequence of the given Continents in
the decreasing order of their percentage of Earth's land?
(a) North America - Africa - South America – Europe
(b) Africa - North America - South America – Europe
(c) North America - Africa - Europe - South America
(d) Africa - North America - Europe - South America
9. Match items in the List - I with List-II and select the correct answer using
the codes given below the lists:
List-I (Country) List-II (Name of Parliament)
A. Netherlands 1. Diet
B. Ukraine 2. States General
C. Poland 3. Supreme Council
D. Japan 4. Sejm
A B C D A B C D
(a) 4 1 2 3 (b) 2 3 4 1
(c) 4 3 2 1 (d) 2 1 4 3
10. For which one of the following countries, is Spanish not an official language?
(a) Chile (b) Colombia
(c) Republic of Congo (d) Cuba
11. Who along the following is not a recipient of the Bharat Ratna Award? .
(a) Us tad Bismillah Khan (b) Satyajit Ray
(c) Lata Mangeshkar (d) Raj Kapoor
12. Match List-l with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists:
List-I (National Park/
Wild-life Sanctuary)
A. Sondla Wildlife Sanctuary
B. Kangerghat National Park
C. Orang Sanctuary
D. Ushakothi Wildlife Sanctuary
List-II (State)
1. Orissa
2. Assam
3. Chhqttisgarh
4. Goa
5. Tripura
A B C D A B C D
(a) 2 1 5 3 (b) 4 3 2 1
(c) 2 3 5 1 (d) 4 1 2 3
13. Which party was founded by Subhash Chandra' Bose in the year 1939 after
he broke away from the Congress?
(a) Indian Freedom Party (b) Azad Hind Fauj
(c) Revolutionary Front (d) Forward Block
14. Who among the following is the President of the FICCI?
(a) Sunil Mittal (b) Brijmohan Lal !vhinjal
(c) Onkar S. Kunwar (d) Vivek Burman .
15. Consider the following statements:
1. During the year 2004, India's foreign exchange reserves did not exceed the
125 billion U.s. Dollar mark.
2. The series of index numbers of wholesale prices introduced from April, 2000
has the year 1993-94 as base year.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
16. Consider the following statements:
1. Anhydrous sodiun carbonate is commonly known as baking soda.
2. Baking soda is used in fire extinguishers.
3. Bleaching powder is manufactured in Hasenclever plant.
Which of the statements given above is/are correct 7
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3
(c) 3 only (d) I and 2
17. Consider the following statements:
1. A geQstationary satellite is at an approximate height of 10,000 km.
2. FM transmission of music is of very good quality because the atmospheric or
man-made noises which are generally frequency variations can do 'little
harm.
Which of the statemeents given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
18. What is the order of magnitude of electric resistance of the human body
(dry)?
(a) 102 ohm (b) 104 ohm
(c) 106 ohm (d) 108 ohm
19. Consider the following statements:
1. The axis of the earth's magnetic field is inclined at 231/2° to the geographic
axis of the earth.
2. The earth's magnetic pole in the northern hemisphere is located on a
peninsula in northern Canada.
3. Earth's magnetiC equator passes through Thumba in South lridia. Which of
the statements given above is/ are correct?
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 and 3
(c) 2 only (d) 3 only
20. Which one of the following is the landmark performance of Dr. V. Mohan
Reddy, an Indian born doctor working in U.S.A., during February, 2005? .
(a) Research on human stem cell which is likely to revolutionise treatment of
deadly disease like cancer
(b) Successful open heart procedure called arterial switch performed on an infant
(c) Research on genetic engineering which can help in treatment of deadly
disease like AIDS
(d) Successful brain surgery to revive the function of nearly dead brain of a
premature born infant
21. Pneumoconiosis afflicts the workers who work mainly in:
(a) Tanneries (b) Coal mining industry
(c) Distilleries (d) Glass industry
22. Who among the following was not a contemporary of the other three?
(a) Bimbsara (b) Gautama Buddha
(c) Milinda (d) Prasenjit
23. Consider the following statements:
The Government of India Act, 1935 provided for
1. the provincial autonomy.
2. the establishment of Federal Court.
3. All India Federation at the ceph'e.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 (b) 2 aVId 3
(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3
24. Consider the' following statements:
1. Warren Hastings was the first Governor General who established a regular
police force in India on the British pattern.
2. A Supreme Court was established at Calcutta by the Regulating Act, 1773. .
3. The Indian Penal Code came into effect in the year 1860.
Which of the statements given above are correct?
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3
25. Which one of the following is the correct chronological order of the battle
fought in India in the 18th Century?
(a) Battle of Wandiwash - Battle of Buxar - Battle of Ambur - Battle of Plassey
(b) Battle of Ambur - Battle of Plassey - Battle of Wandiwash - Battle of Buxar
(c) Battle of Wandiwash - Battle of Plassey - Battle of Ambur - Battle of Buxar
(d) Battle of Ambur - Battle of Buxar - Battle of Wandiwash - Battle of Plassey
26. Which countries played in the Lawn Tennis Davis Cup Final in the year
2004?
(a) Switzerland and United States of America
(b) Spain and United States of America
(c) Australia and Argentina
(d) Sweden and Belgium
27. Where do the Sahariya tribals, who were recently in the news, live?'
(a) Andhra Pradesh (b) Assam
(c) Rajasthan (d) Orissa
28. Whose autobiography is the book "My Music, My Life"?
(a) Pandit Shiv Kun~ar Sharma (b) Ustad Amjad Ali Khan
(c) Pandit Ravi S.harlkar (d) Ustad Zakir Hussain
29. Consider the following statements:
1. India is the onl1 country in the world producing all the five known
commercial varieties of silk.
2. India is the largest producer ot sugar in the world. Which of the stateJt\ents
given above is/ are correct?
(a) I only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
30. Which one of the following pairs is not.correctly matched?
(a) Arjul1 : Indigenously produced Main Battle Tank (MBT)
(b) Phalcon : Cruise missile supplied by Russia to India .
(c) Saras : Indigenously developed civilian passenger aircraft
(d) Operation Seabird: New Indian Naval Base at Karwar
31. Match items in the List- I with List-II and select the correct answer using
the codes given below the lists:
List-I (Power Station) List-II (State)
A. Kothagudem 1. Andhra Pradesh
B. Raichur 2. Gujarat
C. Mettur 3. Karnataka
D. Wanakbori 4. Tamil Nadu.
A B C D AB CD
(a) 4 2 1 3 (b) 1 3 4 2
(c) 4 3 1 2 (d) 1 2 4 3
32. For which one of the following, is Satara well-known?
(a) Thermal power plant (b) Wind energy plant
(c) Hydro-electric plant (d) Nuclear power plant
33. Which one of the following companies has started a rural marketing
network called 'e-chaupals'?
(a) ITC (b) Dabur
(c) Proctor and Gamble (d) Hindustan Lever
34. Which one of the following statements is not correct?
(a) Rourkela Steel Plant, the first integrated steel plant in the Public Sector of
India was set up with the Soviet Union collaboration
(b) Salem Steel Plant is a premier producer of stainless steel in India
(c) Maharashtra Elektrosmelt Ltd. is a subsidiary of the Steel Authority of India
Ltd.
(d) Visakhapatnam Steel Plant is a unit of the Rashtriya Ispat Nigam Ltd.
35. Match List- I with List-II and select the correct answer using the codes given
below the lists:
List-I (Person) List-II (Organization)
A.. V. R. S. Natrajan 1. Bharat Heavy Electricals Limited
B. A. K. Puri 2. Air India
C. V. Thulasidas 3. Maruti Udyog Limited
D. Jagdish Khattar 4. Bharat Earth Movers Limited
5. Indian Space Research Organization
A B C D A B C D
(a) 2 3 5 1 (b) 4 1 2 3
(c) 2 1 5 3 (d) 4 3 2 1
36. Which one of the following is the correct statement?
(a) The modern Kochi was a Dutch colony till India's Independence
(b) The Dutch defeated the Portuguese and built Fort Williams in the modern
Kochi
(c) The modern Kochi was first a Dutch colony before the Portuguese took over
from them
(d) The modern Kochi never became a part of the British colony
37. Which one of the following was probed by the Liberhan Commission?
(a) Test Cricket match fixing (b) Best Bakery Case
(c) Tehelka tapes Case
(d) Demolition of the disputed structure at Ayodhya
38. Which one of the following airports in India is the first to be owned by a
public limited company?
(a) Dabolim Airport, Goa (b) Cochin airport
(c) Hyderabad airport (d) Bangalore airport
39. Consider the following sites/monuments :
1. Champaner - Pavagadh Archaeological Park
2. Chhatrapati Shivaji Railway Station, Mumbai
3. MamalIapuram
4. Sun Temple (Konark Temple)
Which of the above are included in the World Heritage List of UNESCO?
(a) 1, 2 and 3 (b) 1, 3 and 4
(c) 2 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
40. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Bahamas Nassau
(b) Costa Rica San Jose
(c) Nicaragua Belmopan
(d) Dominican Republic Santo Domingo
41. Which one of the following is the correct sequence of the given towns of
Pakistan while moving from the North towards the South?
(a) Islamabad - Gujranwala - Peshawar – Multan
(b) Peshawar - Gujranwala - Multan – Islamabad
(c) Peshawar - Islamabad - Gujranwala - Multan
(d) Islamabad - Multan - Peshawar - Gujranwala
42. Where are the Balearic Islands located?
(a) Mediterranean Sea (b) Black Sea
(c) Baltic Sea (d) North Sea
43. Which one of the following countries does not border Lithuania?
(a) Poland (b) Ukraine
(c) Belarus (d) Latvia
44. Match List - I (Distinguished Person) with List-II (Achievement/Known as)
and select the correct answer using the codes given below the lists:
List-II
A. Guenter Grass 1. First woman Prime Minister of Canada
B. Trevor Huddleston 2. Nobel Prize Winner for literature
C. Dicky Dolma 3. Leading campaigner against apartheid in
South Africa
D. Kim Campell 4. Youngest woman to climb the Mt. Everest
5. American violinist
A B C D A B C D
(a) 5 3 2 1 (b) 2 3 4 1
(c) 5 3 4 2 (d) 2 4 1 3
45. Consider the following statements:
1. The Charter ofthe United Nations Organization was adopted at Geneva,
Switzerland in June, 1945.
2. India was admitted to the United Nations Organization in the year 1945.
3. The Trusteeship Council of the United Nations Organization was established
to manage the affairs of territories detached from Japan and Italy after the
Second World War or such territories not under the control of a country at
that time. Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1, 2 and 3 (b) 2 only
(c) 2 and 3 (d) 3 only
46. Match List - I with List-II and select the correct answer using the codes
given below the lists:
List-I (Distinguished Person) List-II (Area, of Work)
A B. V. Rao 1. Automobiles Manufacture
B. C.K. Prahalad 2. Fisheries Economy
C. John Kurien 3. Information Technology and Software
D. Kiran Karnik 4. Poultry Farming
5. Management Science
A B C D A B C D
(a) 2 5 1 3 (b) 4 3 2 5
(c) 2 3 1 5 (d) 4 5 2 3
47. Consider the following statements:
1. The Parliament cannot enlaf!~e the jurisdiction of the Supreme Court of India
as its jurisdiction is limited to that conferred by the Constitution.
2. The officers and servants of the Supreme Court and High If Courts are
appointed by the concerned Chief Justice and the administrative expenses are
charged on the Consolidated Fund of India.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
48. Consider the following statements:
1. Article 301 pertains to the Right to Property.
2. Right to Property is a legal right but not a Fundamental Right.
3. Article 300 A was inserted in the Constitution of India by the Congress
Government at the Centre by the 44th Constitutional Amendment.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 2 only (b) 2 and 3 .
(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3
49. Who among the following invented Lasers?
(a) Theodore Maiman (b) Denis Papin
(c) William Moton (d) Francis Crick
50. Consider the following statements:
1. Article 371 A to 371 I were inserted in the Constitution of India to meet
regional demands of Nagaland, Assam, Manipur, Andhra Pradesh, Sikkim,
Mizoram, Arunachal Pradesh and Goa.
2, Constitutions of India and the United States of America can envisage a dual
policy (The Union and the States) but a single citizenship.
3. A naturalized citizen of India can never be deprived of his citizenship.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 3
(c) 3 only (d) 1 only
51. Consider the following statements:
I, Part IX of the Constitution of India contains provisions for Panchayats and was
inserted by the Constitution (73rd Amendment) Act, 1992.
2. Part IX A of the Constitution of India contains provisions for municipalities
and the Article 243 Q envisages two types of municipalities - a Municipal
Council and a Municipal Corporation for every State.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
52. Consider the following statements:
1. Lord Mountbatten was the Viceroy when Simla Conference took place.
2. Indian Navy Revok 1946 took place when the Indian sailors in the Royal
Indian Navy at Bombay and Karachi rose against the Government.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
53. Which one of the following territories was not affected by the Revolt of
1857? '
(a) Jhansi (b) Chittor
(c) ]agdishpur (d) Lucknow
54. Which one of the following places did Kunwar Singh, a prominent leader of
the Revolt of 1857 belong to?
(a) Bihar (b) Madhya Pradesh
(c) Rajasthan (d) Uttar Pradesh
55. Which of the following pairs are correctly matched?
Mpcementt/Satyagraha Person Actively Associated With
1. Champaran Rajendra Prasad
2. Ahmedabad Mill Workers Morarji Desai
3. Kheda Vallabhbhai Patel
select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 .(d) 1, 2 and 3
56. Who among the following was 110t associated with the formation of V.P.
Kisan Sabha in February 1918?
(a) Indra Narain Dwivedi (b) Gauri Shankar Misra
(c) Jawaharlal Nehru (d) Madan Mohan Malviya
57. Who among the following drafted the resolution on fundamental rights for
the Karachi Session of Congress in 1931?
(a) Dr. B. R. Ambedkar (b) PanditJawaharlal Nehru
(c) Dr. Rajendra Prasad (d) Sardar Vallabhbhai Patel
58. In October 1920, who of the following headed a group of Indians gathered at
Tashkent to set up a Communist Party of India?
(a) H. K. Sarkar (b) P. C. Joshi
(c) M. C. Chagla (d) M. N. Roy
59. At which Congress Session was the Working Committee authorised to
launch a programme of Civil Disobedience?
(a) Bombay (b) Lahore
(c) Lucknow (d) Tripuri
60. In which one of the following provinces was a Congress ministry not formed
under the Act of 1935?
(a) Bihar (b) Madras
(c) Orissa (d) Punjab
61. Consider the following statements: On the eve of the launch of Quit India
Movement, Mahatma Gandhi
1. asked the government servants to resign.
2. asked the soldiers to leave their posts.
3. asked the Princes of the Princely States to accept the sovereignty of their own
people.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 and 2. (b) 2 and 3
(c) 3 only (d) 1, 2 and 3
62. Where were the Ghadar revolutionaties, who became active during the
outbreak of the World War I based?
(a) Central America (b) North America'
(c) West America (d) South America
63. What was Komagata Maru?
(a) A political party based in Taiwan (b) Peasant communist lead.er of China
(c) A naval ship on voyage to China
(d) A Chinese village where Mao Tse Tung began his Long march
64. Who among the following was a proponent of Fabianism as a movement?
(a) Annie Beasant (b) A. O. Hume
(c) Michael Madhusudan Dutt (d) R. Palme Dutt
65. Recently, to which of the following countries did India offer to built a
BuddhaTemple?
(a) China (b) Myanmar
(c) Thailand (d) Vietnam
66. Which one of the following is not an ASEAN member?
(a) Cambodia (b) China'
(c) Laos (d) Philippines
67. Consider the following:
1. Disputes with mobile cellular companies
2. Motor accident cases 3. Pension cases
For which of the above are Lok Adalats held?
(a) 1 only (b) 1 and 2
(c) 2 only (d) I, 2 and 3
68. Consider the following statements:
1. Second World Buddhist Summit was held in Bangkok in November-
December, 2004.
2. World Punjabi Conference was held in Jalandhar in December, 2004.
3. 4th Meeting of the SAARC Trade Ministers was held in Islamabad in
November, 2004.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 3 only (b) 1 and 2
(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3
69. Consider the following statements:
1. The Parliament of Russia is called Federal Assembly.
2. The Council of the Federation in the Russian Parliament is the lower house.
3. The name of the upper house in the Russian Parliament is State Duma.
Which of the statements given above is/ are correct 7
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 2 and 3 (d) 1 only
70. Consider the following statements:
1. Great Britain comprises England, Wales, Scotland and Northern Ireland.
2. England covers less than 60% of the total area of the United Kingdom:
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
71. Consider the following statements:
1. During the process of osmosis, the solvent travels from the concentrated
solution to the dilute solution.
2. In the reverse osmosis, external pressure is applied to the dilute solution.
Which of the statements given above is/ are correct 7
(a) I only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
72. Consider the following statements:
1. Poverty Reduction and Growth Facility (PRGF) has been established by the
International Development Association (IDA) to provide further assistance to
low-income countries facing high level of indebtedness.
2. Singapore Regional Training Institute (STI) is one of the institutes that
provides training in macroeconomicanalysis and policy, and related subjects
as a part of programme of the IMF Institute.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 Only (b) 2 Only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
73. Consider the following statements:
1. Sensex is based on 50 of the most important stocksavailable on the Bombay
Stock Exchange (BSE).
2. For calculating the Sensex, all the Sensex stocks are assigned proportional
weightage.
3. New York Stock Exchange- is the oldest stock exchange in the world.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 2 only- (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) None
74. Consider the following statements:
1. The Headquarters of the International Organization for Standardization are
located in Rome.
2. ISO 9000 relates to the quality management system and standards.
3. ISO 14000 relates to environmental management system standards.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1, 2 and 3 (b) 3 only
(c) 2 and 3 (d) None
75. Consider the following statements:
1. In the First Round Table Conference Dr. Ambedkar demanded separate
electorates for the depressed classes.
2. In the Poona Act, special provisions for representation of the depressed
people in the local bodies and civil services were made.
3. The Indian National Congress did not take part in the Third Round Table
Conference.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 and 2 (b) 2 and 3
(c) 1 and 3 (d) 1, 2 and 3
76. Consider the following statements:
1. lshwar Chandra Vidyasagar founded the Bethune School, at Calcutta with the
main aim of encouraging education for women.
2. Bankim Chandra Chattopadhyay was the first graduate of the Calcutta
University.
3. Keshav Chandra Sen's campaign against Sati led to the enactment of a law to
ban Sati by the then Governor General.
Which of the statements given above is/ are correct 7
(a) 1 only (b) 1 and 2
(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3
77. Who among the following repealed the Vernacular Press Act?
(a) Lord Dufferin (b) Lord Ripon
(c) Lord Curzon (d) Lord Hardinge
78. Where is the volcanic mountain, Mount St. Helens located?
(a) Chile (b) Japan
(c) Philippines (d) United States of America
79. Which one of the following statements is not correct?
(a) The Western Ghats are relatively higher in their northern region
(b) The Anai Mudi is the highest peak in the Western Ghats
(c) Tapi river lies to the south of Satpura
(d) The Narmada and the Tapi river valleys are said to be old rift valleys
80. Gandhi Sagar Dam is a part of which one of the following?
(a) Chambal Project (b) Kosi Project
(c) Damodar Valley Project (d) Bhakra Nangal Project
81. Which one of the following is the correct sequence of the given hills starting
from the north and going towards the south?
(a) Nllamalai Hills - Nilgiri Hills - Javadi Hills – Anaimalai Hills
(b) Anaimalai Hills - Javadi Hills - Nilgiri Hills – Nallamalai Hills
(c) Nallamalai Hills - Javadi Hills - Nilgiri Hills – Anaimalai Hills.
(d) Anaimalai Hills - Nilgiri Hills - Javadi Hills – Nallamalai Hills
82. Which one of the following is not a Biosphere Reserve?
(a) Agasthyamalai (b) Nallamalai
(c) Nilgiri (d) Panchmarhi
Directions; The following 7 (seven) items consist of two state ments; one labelled
as the' Assertion (A)' and the other as 'Reason (R)'. You are to examine these
two statements carefully and select the answer to these items using the codes
given below:
(a) Both A and R are individually true and R is the correct explanation of A
(b) Both.A and R are individually true but R is not the correct explanation of A
(c) A is true but R is false (d) A is false but R b true
83. Assertion (A) The same face of the Moon is always presented to the Earth.
Reason (R) The Moon rotates about its own axis in 23 1/2 days which is
about the same time that it takes to orbit the Earth.
84. Assertion (A) Existence of human'life on Venus is h:ghly improbable.
Reason (R) Venus has extremely high level 9f carbon dioxide in its
atmosphere.
85. Assertion (A) All the proteins in our food are digested in sinall intestine
only.
Reason (R) The protein-digesting enzymes from pancreas are released into
small intestine.
86. Assertion (A) Amoeba reproduces by fission.
Reason (R) All unicellular organisms reproduce by asexual methods.
87. Assertion (A) WiIid patterns are clockwise in the norhtern hemisphere and
anti-clockwise in the southern hemisphere.
Reason (R) The directions of wind patterns in the northern and the
southern hemisphere are governed by the Coriolis effect.
88. Assertion (A) The main constituent of the Liquefied Petroleum Gas is
methane.
Reason (R) Methane can be used directly for burning in homes and
factories where it can be supplied through pipelines.
89. Assertion (A) The-person with diabetes inslpidtis feels thirsty.
Reason (R) A person with diabetes insipidus suffers from excess secretion
of vasopressin.
90. Consider the following statements:
1. Vigyan Raif is a Science Exhibition on wheels organized bv the Council of
Scientific and Industrial Research.
2. Vigyan Prasar is an autonomous body under the Ministry of Human Resource
Development.
3. EDUSA T, the lSRO's educational satellite was launched from French
Guyana in 2004.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 2 and 3 (d) None
91. Consider the following statements:
1. Liquefied Natural Gas (LNG) is liquefied under extremely cold temperatures
and high pressure to facilitate storage or transportation in specially designed
vessels.
2. First LNG terminal in India was built in Hassan.
3. Natural Gas Liquids (NGL) are separated from LPG and these include
ethane, propane, butane and natural gasoline.
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and3
Directions (For the next FOUR items): Ba1iedon the information given below,
answer the four items which follow it : Gopal, Harsh, Inder, Jai and Krislman
have Ahmedabad, Bhopal, Cuttack, Delhi and Ernakulam as their hometowns
(Not necessarily in that order). They' are studying in Engineering, Medical,
Commerce, Economics and History Colleges (Not necessarily in that order).
None of the five boys is studying in his hometown, buteach of them studies in
one of the cities given above.
Further, it is given that:
(i) Gopal's hometown is Ernakulam. .
(ii) Harsh is not studying in Ahmedabad or Bhopal. .
(iii) Economic College is in Bhopal.
(iv) lnder's hometown is Cuttack.
(v) Krishnan is studying in Delhi
(vi) Jai is studying in Ernakulam and the History College is in his hometown
Ahmedabad.
(vii) Engineering College is situated in Ernakulam.
Based on the information given above answer the next FOUR items:
92. Which is Krishnan's hometown?
(a) Ahmedabad (b) Cuttack
(c) Bhopal (d) Cannot be determined
93. Which College is situated in Inder's hometown?
(a) Commerce (b) Medical
(c) Economics (d) Commerce or Medical
94. Who studies in Bhopal?
(a) Gopal (b) Harsh
(c) Gopal or lnder (d) Inder or Harsh
95. If Inder studies in Ahmedabad, then which one of the following is the correct
combination of Person – Hometown Place of Study?
(a) Gopal - Ernakulam- Delhi
(b) Jai.- Ahmedabad - Ernakulam
(c) Krishnan - Delhi - Ernakulam
(d) Harsh - Bhopal- Delhi - '
96. Left pan of a faulty balance weighs 100 gram more than its right pan. A
shopkeeper keeps the weight measure in the left pan while buying goods but
keeps it in the right pan while selling his goods. He uses only 1 kg weight
measure. If he sells his goods at the listed cost price, what is his gain?
(a) 200/11% (b) 100/11 %
(c) 100/9% (d) 200/9%
97. On a railway route between two places A and B, there are 10 stations on the
way. If 4 new stations are to be added, how many types of new tickets will be
required if each ticket is issued for a one-way journey?
(a) 14 (b) 48
(c) 96 (d) 108
98. Aryan runs at a speed of 40 metre/minute. Rahul follows him after an
interval of 5 minutes and runs at a speed of 50 metre/minute. Rahul's dog
runs at a speed of 60 metre/ minute and starts along with Rahul. The dog
reaches Aryan and then comes back to Rahul, and continues to do so till
Rahul reaches Aryan. What is the total distance covered by the dog?
(a) 600 metres (b) 750 metres
(c) 980 metres (d) 1200 metres
99. A big rectangular p-Iot. of area 4320 m 2 is divided into 3 square-shaped
smaller plots by fencing parallel to the smaller side of the plot. However
some area of land Was still left as a square could not be formed. So, 3 more
square-shaped plots were formed ~y fencing parallel to the longer side of the
original plot such that no area of the plot was left surplus. What are the
dimensions of the original plot?
(a) 160 m x 27 111 (b) 240 m x 18 m
(c) 120 m x 36 m (d) 135 m x 32 m
100. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given
below the lists:
List - I (Atomic Power Plants/ List - II (State)
Heavy Waterater Plants)
A. Thal
B. Manuguru
C. Kakrapar
D. Kaiga
1. Andhra Pradesh
2. Gujarat
3. Maharashtra
4. Rajasthan
5. Karnataka
A B C D A B C D
(a) 2 1 4 5 (b) 3 5 2 1
(c) 2 5 4 1 (d) 3 1 2 5
101. Which one of the following is the correct sequence of the given substances in
the decreasing order of their densities?
(a) Steel> Mercury> Gold (b) Gold> Mercury> Steel
(c) Steel> Gold> Mercury (d) Gold:> Steel> Mercury
102. Of which one of the following games is Shanmugham Venkatesh an
outstanding player?
(a) Table tennis (b) Hockey
(c) Football (d) Basketball
103. 2 men and 1 woman board a bus in which 5 seats, are vacant.
One of these five seats is reserved for ladies. A woman may or may not sit on the
seat reserved for ladies but a man can not sit on the seat reserved for ladies. In
how, many different ways can the five seats be occupied by these three
passengers?
(a) 15 (b) 36 (c) 48 (d) 60
104. Consider the following statements:
1. The Constitution of India has 20 parts.
2. There are 390 Articles in the Constitution of India in all.
3. Ninth, Tenth, Eleventh and Twelfth Schedules were added to the Constitution
of India by the Constitution (Amendment) Acts. "
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 and 2 (b) 2 only
(c) 3 only (d) 1,2 and 3
105. Who among the following was the Chairman of the Union Constitution
Committee of the Constituent Assembly?
(a) B. R. Ambedkar (b) J. B. Kripalani
(c) Jawaharlal Nehru (d) Alladi Krishnaswami Ayyar
106. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(a) Southern Air Command: Thiruvananthapuram
(b) Eastern Naval Command: Visakhapatnam
(c) Armoured Corps Centre and School : Jabalpur
(d) Army Medical Corps Centre and School : Lucknow
107. Which of the following pairs are correctly matched?
Publication Group
1. Sportstar The Hindu publication group
2. Business-world ABP group
3. The Week Malayala Manorama publication group
4. Reader's Digest Indian Express publication group
109. Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 1, 2 and 3
(c) 2 and 4 (d) 1 and 3
108. Which of the following pairs are correctly matched?
Enterprise lndustrial Group
1. VSNL Bharati Group
2. Mundra Special Economic Zone Ltd Adani Group
3. CMC Ltd. Tata Grou
4. lPCL Reliance Group
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1,2and3 (b) 3and4
(c) I, 2 and 4 (d) 2, 3 and 4
109. In which country is Bandung, where the Conference of Mrican and Asian
nations was held which led to establishing Non-Aligned Movement (NAM),
situated?
(a) Thailand (b) Egypt
(c) Indonesia (d) Philippines
110. Match items in the List-I (Businesswoman) with those in the List-II
(Company) and select the correct answer using the codes given below the
lists:
List-I
A. Zia Mody
B. AnuradhaJ. Desai
C. Villoo Morawala Patell
D. Meena Kaushik
List-II
1. Venkateshwara Hatcheries
2. AZB & Partners
3. Quantum Market Research
4. A vestha Gengraine Technologies
5. Biocon India
A B C D A B C D
(a) 4 1 5 3 (b) 2 3 4 1
(c) 4 3 5 1 (d) 2 1 4 3
111. A square is divided into 9 identical smaller squares. Six identical balls are to
be placed in these smaller squares such that each of the three rows gets at
least one ball (one ballin one square only). In how many different ways can
this be done?
(a) 27 (b) 36
(c) 54 (d) 81
112. There are 6 persons - A, B, C, D, E and F. They are to be seated in a row
such that B never sits anywhere ahead of A, and Cinever sits anywhere
ahead of B. In how many different ways can this be done?
(a) 60 (b) 72
(c) 120 (d) None of the above
113. For which one of the following items, is Tirupur well C.S.E. General Studies
(Pm.) – 2005 known as a huge exporter to many parts of the world?
(a) Gems and Jewellery (b) Leather goods.
(c) Knitted gannants (d) Handicrafts .
114. Which one of the following pairs is Hot correctly matched?
Project Company
(a) Integrated Steel Plant at Jajpur (Orissa): Steel Authodty of India
(b) Power Plant at Jamnagar(Gujarat): Essar Power
(c) Nabinagar Power Plant (Bihar): Indian railways
(d) Kayamkulom Power Plant (Kerala): National Thermal Power Corporation
115. Virtual water trade is being looked at by experts as a solution to the world's
water crisis. What does virtual water (VW) imply?
(a) Volume of heavy wah~r required to replace ordinary water.
(b) Volume of water required to produce a commodity or service
(c) V olume of water saved by using rainwater harvesting
(d) Volume of ~ater utilized by an effective flood control
116. Consider the following statements concerning the Indian Railways:
1. The Head Quarters of the North Western Railway are located at Jodhpur.
2. ‘lndrail pass' - a travel-as-you-please ticket has been created especially for
freedom fighters and sports persons who have represented India in any game/
sport.
3. Fairy Queen is a train using the world's oldest working engine and the Indian
Railways conduct a journey of wildlife and heritage sites on it.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 2 only (b) 3 only
(c) 1 and 2 (d) None
117. 300 persons are participating in a meeting, out of which 120 are foreigners,
and the rest are Indians. Out of the Indians, there are 110 men who are not
judges; 160 are men or judges, and 35 are women judges. There are no
foreign judges. How.many Indian women attended the meeting?
(a) 35 (b) 45 (c)
55 (d) 60
118. There are 6 persons: A, B, C, D, E and F.
A has 3 items more than C D has 4 items less than B
E has 6 items less than F C has 2 items more than E
F has 3 items more than D
Which one of the following figures can not be equal to the total number of items
possessed by all the 6 persons?
(a) 41 (b) 47
(c) 53 (d) 58
119. Ten identical particles are moving randomly inside a closed box. What is the
probability that at any given point of time all the ten particles will be lying
in the same half of the box?
(a) 1/2 (b) 1/5
(c) 2/9 (d) 2/11
120. An equilateral triangular plate is to be cut into n number of identical small
equilateral triangular plates. Which one of the following can be possible
value of n?
(a) 196 (b) 216
(c) 256 (d) 296
121. There are 10 identical coins and each one of them has 'H' engraved on its
one face and 'T' engraved on its other face. These 10 coins are lying on a
table and each one of them has 'H' face as the upper face. In one attempt,
exactly four (neither more nor less) coins can be turned upside down. What
is the minimum total number of attempts in which the 'T' faces of all the 10
coins can be brought to be the upper faces?
(a) 4 (b) 7
(c) 8 (d) Not possible
122. Which of the following States border Uttar Pradesh?
1. Punjab 2. Rajasthan
3. Chhattisgarh 4. Jharkhand
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1, 2, 3 and 4 (b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4 (d) 1 and 3
123. Which one of the following cities is the seat of Parliament of South Africa?
(a) Pretoria (b) Durban
(c) Johannesburg (d) Cape Town
124. Which of the following pairs is not correctly matched?
British Prime Minister . Political Party
(a) John Major Conservative Partv
(b) James Callaghan Labour Party ~
(c) Harold Wilson Conservative Party
(d) Margaret Thatcher Conservative Party
125. Match items in List-I with those in the List-II and select the correct answer
using the code given below the lists:
List - I (Location) List - 1I (Known For/1n News for)
A. Kakinada 1. Skybus Metro rail test-run
B. Dundigal 2. ITC paper board unit
C. Margao 3. Bio-diesel plant
D. Bhadrachalam 4. Indian Air Force Academy
A B C D A B C D
(a) 2 1 4 3 (b) 3 4 1 2
(c) 2 4 1 3 (d) 3 1 4 2
126. In which one of the following countries, is Tamil a major language?
(a) Myanmar (b) Indonesia
(c) Mauritius (d) Singapore
127. Which one of the following is the correct sequence of the given Indian cities
in the decreasing order of their normal annual rainfall?
(a) Kochi - Kolkata - Delhi - Patna
(b) Kolkata - Kochi - Patna – Delhi
(c) Kochi - Kolkata - Patna - Delhi
(d) Kolkata - Kochi - Delhi - Patna
128. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given
below the lists:
List - I (City) List - II (River)
A. Washington D.C. 1. River Manzanares
B. Berlin 2. River Seine
C. Paris 3. River Spree
D. Madrid 4. River Potomac
A B C D A B C D
(a) 2 3 4 1 (b) 4 1 2 3
(c) 2 1 4 3 (d) 4 3 1 2
129. Consider the following statements:
1. The Constitution of the United States of America came into force in the year
1810.
2. All revenue bills must originate in the House of Representatives of the US
Congress.
3. George W.Bush is the only President in the history of the United States of
America whose father was also the President of the United States of America
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) 1 and 2 (d) 2 and 3
130. Which of the following diseases of mil ching animals are infectious?
1. Foot and Mouth disease 2. Anthrax
3. Black Quarter 4. Cowpox
Select the correct answer using the codes given below;
(a) 1, 2 and 3 (b) 2, 3 and 4
(c) 1 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
131. Under which one of the Ministries of the Government of India does the Food
and Nutrition Board work?
(a) Ministry of Agriculture
(b) Ministry of Health and Family Welfare
(c) Ministry of Human Resource Development
(d) Ministry of Rural Development
132. Consider the following statements:
1. Dengue is a protozoan' disease transmitted by mosquitoes.
2. Retro-orbital pain is not a symptom of Dengue.
3. Skin rash and bleeding from nose and gums are some of the symptoms of the
Dengue.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 and 2 (b) 3 only
(c) 2 only (d) 1 and 3
133. Who among the following is not a member of the Investment Commission
fornled in December, 2004?
(a) Ratan Tata (b) Deepak Parekh
(c) Ashok Ganguly (d) Kumaramangalam Birla
134. Consider the following statements:
1. Silent Valley National Park is in the Nallamalai range.
2. Pathrakkadavu Hydroelectric Project is proposed to be built near the Silent
Valley National Park.
3. The Kunthi river originates in Silent Valley's rainforests.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 and 3 (b) 2 only
(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3
135. In which one of the following countries did hundreds of people die in year
2004 as a result of flooding and mudslides triggered by Tropical Storm
Jeanne?
(a) Colombia (b) Haiti
(c) Sudan (d) Ghana
136. Consider the following statements:
1. Areawise, Chhattisgarh is larger than West Bengal.
2. According to the Population '2001 Census, population of West Bengal is
larger than that of Chhattisgarh.
Which of the statements given above is/ are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
137. Which one ofthe following pairs is not correctly matched?
Current Name Old Name
(a) Harare Salisbury
(b) Ethiopia Abyssinia.
(c) Ghana Dutch Guiana
(d) Kinshasa Leopoldville
138. Which one of the following statements is correct?
(a) The First Meeting of the Parties (MOP 1) to the Cartagena Protocol on
Biosafety was held in Philippines in the year 2004
(b) India is not a signatory to the Biosafety Protocol/Convention on Biological
Diversity
(c) The Biosafety protocol deals with genetically modified organisms
(d) The United States of America is member of the Biosafety
Protocol/Convention on Biological Diversity
139. Where was world's largest ever Meet on HIV AIDS held in July, 2004?
(a) Bangkok (b) Singapore
(c) New York (d) Rome
140. Consider the following statements:
1. Global Trust Bank has been amalgamated with the Punjab National Bank.
2. The second report of the Kelkar Committee dealing with direct and indirect
taxes has maintained its original recommendations including the abolition of
exemptions relating to housing loans. .
Which of the statements given above is/are correct?
(a) 1 only (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
141. Which one of the following is the correct statement on the basis of Census-
200l?
(a) Bihar has the highest percentage of the Scheduled Castes of its population
(b) The decadal growth of population of India (1991-2001) has been below 20%
(c) Mizoram is the Indian State with the least population
(d) Pondicherry has the highest sex ratio among the Union Territories
142. The Constitution (98th Amendment) Act is related to :
(a) Empowering the Centre to levy and appropriate service tax
(b) The constitution of the National Judicial Commission
(c) Readjustment of electoral constituencies on the basis of the Population
Census 2001
(d) The demarcation of new boundaries between States
143. Consider the following statements:
1. India is the second country in the world to adopt a National Family Planning
Programme.
2. The National Population Policy of India 2000 seeks to achieve replacement
level of fertility by 201 0 with a population of 111 crores.
3. Kerala is the first State in India to achieve replacement level of fertility.
Which of the statements given above is/ are correct 7
(a) 1 only (b) 1 and 2
(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3
144. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given
below the lists:
List - I (Lawn Tennis Tournament) List - II (Winner of Women Si/lgles)
A. French Open-2004 1. Svetlana Kuznetsova
B. Wimbledon-2004 2. Anastasia Myskina
C. US Open-2004 3. Maria Sharapova
D. Australian Open-2004 4. Serena Williams
5. Justine Henin-Hardene
A B C D A B C D
(a) 5 1 4 2 (b) 2 3 1 5
(c) 5 3 1 2 (d) 2 1 4 5
145. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given
below the lists:
List - I (Famolls Former Sportsperson) List - II (Game/Sport)
A. Wally Grout 1. Swimming
B. Eusebio 2. Lawn Tennis
C. Rod Laver 3. Cricket
D. Mark Spitz 4. Football
5. Basketball
A B C D A B C D
(a) 3 5 2 4 (b) 2 4 3 1
(c) 3 4 2 1 (d) 2 5 3 4
146. Which one of the following statements is not correct?
(a) There is no definition of the Scheduled Tribe in the Constitution of India
(b) North-East India accounts for a little over half of the country's tribal
population
(c) The people known as Todas live in the Nilgiri area
(d) Lotha is a language spoken in Nagaland
147. Consider the following statements:
1. The forest cover in India constitutes around 20% of its geographical area. Out
of the total forest cover, dense forest constitutes around 40%.
2. The National Fores-try Action Programme aims at bringing one-third of the
area of India under tree/ forest cover.
Whith of the statements given above is/are correct)
(a) 1 orily (b) 2 only
(c) Both 1 and 2 (d) Neither 1 nor 2
148. Consider the following statements:
1. The Man Booker Prize is awarded to citizen of any of the countries of the
British Commonwealth or the Republic of Ireland.
2. A leading London-based software company underwrites the Man Booker
Prize presently.
3. The winner of the Man Booker Prize in year 2004 is a South Asian.
Which of the statements given above is/are correct)
(a) 1 only (b) 1 and 3
(c) 2 and 3 (d) 1, 2 and 3
149. Consider the following statements:
1. The number of post offices in India is in excess of 1.5 lakhs.
2. Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) was formed in the year 1997.
3. Telecom Regulatory Authority of India (TRAI) was established in the year
2000.
Which of the staten1ents given above is/are correct)
(a) 1, 2 and 3 (b) 1 and 2
(c) 1 only (d) 3 only
150. Which of the following pairs are correctIy matched?
Person Award
1. Champadevi Shukla : Goldman Environmental Prize
2. Dr. P. Sri Ramaehanrudu: Vaehaspati Puraskar
3. Ela Ramesh Bhatt: Lal Bahadur Shastri National A ward for
Excellence in Public Administration,
Academics and Management
4. Upamanyu Chatterjee: Lalit Kala Ratna Award
Select the correct answer using the codes given below:
(a) 1 and 2 (b) 1, 2 and 3
(c) 3 and 4 (d) 1, 2, 3 and 4
ANSWERS
1. (b) 2. (c) 3. (a) 4. (d) 5. (a) 6. (b)
7. (a) 8. (b) 9. (b) 10. (c) 11. (d) 12. (b)
13. (d) 14. (c) 15. (b) 16. (b) 17. (b) 18. (a)
19. (b) 20. (b) 21. (b) 22. (c) 23. (d) 24. (b)
25. (b) 26. (b) 27. (c) 28. (c) 29. (a) 30. (b)
31. (b) 32. (b) 33. (a) 34. (a) 35. (b) 36. (d)
37. (d) 38. (b) 39. (d) 40. (c) 41. (c) 42. (a)
43. (b) 44. (b) 45. (c) 46. (d) 47. (b) 48. (a)
49. (a) 50. (d) 51. (c) 52. (b) 53. (b) 54. (a)
55. (c) 56. (d) 57. (b) 58. (d) 59. (b) 60. (d)
61. (c) 62. (b) 63. (c) 64. (a) 65. (a) 66. (b)
67. (c) 68. (a) 69. (d) 70. (b) 71. (b) 72. (b)
73. (a) 74. (c) 75. (c) 76. (b) 77. (b) 78. (d)
79. (a) 80. (a) 81. (c) 82. (b) 83. (c) 84. (a)
85. (d) 86. (a) 87. (a) 88. (d) 89. (c) 90. (d)
91. (b) 92. (c) 93. (d) 94. (c) 95. (b) 96. (a)
97. (d) 98. (d) 99. (c) 100.(d) 101.(b) 102.(c)
103.(b) 104. (c) 105. (c) 106. (c) 107. (b) 108. (d)
109.(c) 110. (d) 111. (d) 112. (d) 113. (c) 114. (a)
115.(b) 116. (b) 117. (c) 118. (d) 119. (d) 120. (c)
121.(a) 122. (b) 123. (d) 124. (c) 125. (b) 126. (d)
127.(c) 128. (d) 129. (b) 130. (c) 131. (c) 132. (b)
133.(d) 134. (c) 135. (b) 136. (c) 137. (c) 138. (c)
139.(a) 140. (b) 141. (d) 142. (b) 143. (c) 144. (b)
145.(c) 146. (b) 147. (c) 148. (a) 149. (c) 150. (b)
Related keywords : UPSC Question Papers,UPSC Model Question Papers,UPSC Sample Paper,Upsc Question Bank,Model Test Papers For IAS Exams,Bank Po Entrance Sample Test papers,CAIIB bank exam sample paper,CBSE Sample papers, CBSE India, CBSE Board Guess Questions Papers ,CBSE Solved Sample Papers: Class X 10th Sample Question Papers ,

0 comments:

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic