Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014 / ** span>

Uttar Pradesh P.C.S. Special (Pre.) Exam 2008 Solved Paper

Uttar Pradesh P.C.S. Special (Pre.) Exam 2008 Solved Paper

(Held on 28-12-2008)

General Studies


1. Cardamom hills lie along the border of—
(A) Karnataka and Tamil Nadu
(B) Karnataka and Kerala
(C) Kerala and Tamil Nadu
(D) Tamil Nadu and Andhra Pradesh

2. Damodar is a tributory of river—
(A) Ganga
(B) Hugli
(C) Padma
(D) Suvarn Rekha

3. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I (Region)
(a) Badam Pahar
(b) Kodarma
(c) Masabani
(d) Rava
List-II (Mineral)
1. Copper
2. Iron ore
3. Petroleum
4. Mica
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 4 3 1 2
(B) 2 4 3 1
(C) 1 2 4 3
(D) 2 4 1 3

4. Which one of the following regions of India is highly affected by soil erosion ?
(A) Malwa Palteau
(B) U. P. Tarai
(C) Andhra Coast
(D) Chambal Valley

5. Which one of the following four Foreign Banks operating in India, has the largest number of branches in the country ?
(A) City Bank
(B) BNP Paribus Bank
(C) Standard Chartered Bank
(D) HSBC

6. The Mandal Commission whose suggestions have given rise to unabated controversy, was constituted by—
(A) Indira Gandhi
(B) Morarji Desai
(C) Rajiv Gandhi
(D) Vishwa Nath Pratap Singh

7. Recently Pt. Bhimsen Joshi, the renowned classical singer, has been awarded—
(A) Bharat Ratna
(B) Kalidas Samman
(C) Padma Bhushan
(D) Padma Shri

8. Match the following :
Select the correct answer from the codes given below :
(a) Gold
(b) Coal
(c) Copper
(d) Iron
1. Khetri
2. Kolar
3. Kudremukh
4. Jharia
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 2 4 1 3

9. Select the State from amongst the following, with the maximum number of wild-life sanctuaries.
(National Park and Sanctuaries)
(A) Uttar Pradesh
(B) Rajasthan
(C) Madhya Pradesh
(D) West Bengal

10. The National Environment Engineering Institute is located in—
(A) Cuttack
(B) Jamshedpur
(C) Nagpur
(D) Ranchi

11. Name the Governor of Reserve Bank of India who also became Finance Minister—
(A) H. M. Patel
(B) C. D. Desmukh
(C) C. Subramaniam
(D) Sachin Chaudhari

12. The winner of Booker Prize for the year 2008 was—
(A) Amitav Ghosh
(B) Arvind Adiga
(C) Kiran Desai
(D) Sebastian Berry

13. The G-8 group of countries includes—
(A) Britain, China, Germany and Japan
(B) Britain, Japan, South Africa and USA
(C) Britain, France, China and Russia
(D) Britain, Canada, Germany and Italy

14. From the list given below, select the one which is declared a ‘‘World Heritage Site’’.
(A) Corbett National Park
(B) Nanda Devi Biosphere Reserve
(C) Rajaji National Park
(D) Gir Forest

15. From the list given below, name the T. V. channel which will cover Engineering and Technology subjects :
(A) Vigyan Darshan
(B) Eklavya
(C) Parivartan
(D) Avishkar

16. The population of a town is 17,71,561. If it had been increasing at 10% per annum, its population 6 years ago was—
(A) 13,31,000
(B) 12,10,000
(C) 11,00,000
(D) 10,00,000

17. If an electric train is moving from North to South, in which direction will smoke from the engine go ?
(A) South-East
(B) North-East
(C) No smoke
(D) South-North

18. Find the missing number in the following figure :


(A) 139
(B) 81
(C) 121
(D) 93

19. Match List-I with List-II. Select the correct answer from the codes given below the lists :
List-I (States)
(a) Andhra Pradesh
(b) Bihar
(c) Maharashtra
(d) West Bengal
List-II (Governors)
1. G. K. Gandhi
2. S. C. Jamir
3. R. L. Bhatia
4. N. D. Tiwari
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 4 3 2 1
(C) 4 1 2 3
(D) 3 2 4 1

20. Before being elected as US President Barack Obama was Senator from—
(A) Colorado
(B) Florida
(C) Georgia
(D) Illinois

21. If ‘PRINT’ is coded as ‘RUMSZ’, then the code for ‘‘DRINK’’ will be—
(A) FUMSP
(B) FUMSQ
(C) GUMSR
(D) GUMSP

22. The missing number in
0, 4, 18, 48, 100, ………
(A) 170
(B) 180
(C) 196
(D) 216

23. In the following sequence of boxes, the values of X and Y are—


(A) X = f, Y = 200
(B) X = f, Y = 250
(C) X = g, Y = 290
(D) X = g, Y = 343

24. The value of x in the equation
is—

(A) 42
(B) 35
(C) 21
(D) 27

25. If the circumference of a circle is increased by 50%, then the area will be increased by—
(A) 50%
(B) 100%
(C) 125%
(D) 225%

26. The ages of A and B are in the ratio of 6 : 5 and the sum of their ages is 44 years. What will be the ratio of their ages after 8 years ?
(A) 7 : 6
(B) 3 : 4
(C) 8 : 7
(D) 9 : 8

27. A room is 12 metre long, 9 metre broad and 8 metre high. The length of the longest bamboo pole that can be placed in it will be—
(A) 17 metre
(B) 16 metre
(C) 15 metre
(D) 14 metre

28. In the circle below-


AB = 16 cms, OC = 6 cms then the radius of the circle is—
(A) 6 cms
(B) 8•5 cms
(C) 10 cms
(D) 12•5 cms

29. A train starts from station A with some passengers. At station B 10% of the passengers get down and 100 passengers get in. At station C 50% get dwon and 25 get in. At station D 50% get down and 50 get in making the total number of passengers 200. The number of passengers who boarded the train at station A was—
(A) 400
(B) 500
(C) 600
(D) 700

30.


In the above figure, the circle represents ‘‘the powerful’’, the square represents ‘‘the rich’’, and the triangle represents ‘‘the leaders’’. How many are with all the three characteristics ?
(A) 3
(B) 5
(C) 7
(D) 8

31. The missing number in the following series :
4, 8, 9, 27, 16, 64, ……, 125 is—
(A) 90
(B) 35
(C) 25
(D) 20

32. If x–1 – 1 is divided by x – 1, then the quotient is—



33.

In the above diagram, three circles represent businessmen, politicians and the educated respectively. The intersections of the circles give us the numbered space. No. 7 refers to—
(A) Some politicians are educated businessmen
(B) Some educated are businessmen
(C) Some educated are politicians
(D) Some businessmen are politicians

34. Match List-I with List-II and choose the correct answer from the codes given below :
List-I (Temples)
(a) Dashavtar Temple
(b) Baba Somnath Temple
(c) Shringi Rishi Temple
(d) Varah Bhagwan Temple
List-II (Districts)
1. Etah
2. Farrukhabad
3. Deoria
4. Lalitpur
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 3 4 2 1

35. Match List-I with List-II. Select the correct answer from the codes given below :
List-I (Centre)
(a) Aonla
(b) Modinagar
(c) Barabanki
(d) Kanpur
List-II (Industry)
1. Polyfibre
2. Fertilizer
3. Rubber
4. Explosives
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 3 2 4 1
(C) 2 3 1 4
(D) 4 3 2 1

36. Match List-I with List-II and choose your correct answer from the codes given below :
List-I
(a) Munshi Insha Alla Khan
(b) Babu Devki Nandan Khatri
(c) Pt. Pratap Narain Misra
(d) Jai Shankar Prasad
List-II
1. Hathi Hamir
2. Kankal
3. Kajar ki Kothri
4. Udaibhan Charit
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 1 4
(B) 4 3 1 2
(C) 4 3 2 1
(D) 1 2 3 4

37. Arrange the following four districts of Uttar Pradesh in descending order with regard to Scheduled Tribes population as per 2001 Census. Choose your correct answer with the help of given codes :
1. Sharavasti
2. Balrampur
3. Bahraich
4. Kheri
Codes :
(A) 1, 2, 3 and 4
(B) 4, 3, 2 and 1
(C) 4, 2, 3 and 1
(D) 2, 4, 1 and 3

38. Folk drama ‘‘Rahula’’ is associated with one of the following regions of U. P. ?
(A) Eastern Region
(B) Western Region
(C) Central Region
(D) Bundelkhand Region

39. The U. P. Financial Corporation does not finance—
(A) The acquisition of permanent assets
(B) Tourism related industries
(C) Long-term working capital requirements
(D) Handloom industries

40. Amir Khusrau played a pioneering role in the development of—
(A) Brij Bhasha
(B) Awadhi
(C) Khari Boli
(D) Bhojpuri

41. Which one of the following crop cycles is considered most suitable for Eastern U. P. ?
(A) Rice/Maize-Wheat
(B) Maize-Potato-Moong
(C) Maize-Rape-Wheat
(D) Cotton-Wheat-Moong

42. Every year a fair is held at the tomb of famous Sufi saint Haji Waris Ali Shah at—
(A) Fatehpur Sikri
(B) Kaliar
(C) Deva Shareef
(D) Garhmukteshwar

43. The functions of the Department of Culture set up to look after the historical, ancient and artistic wealth of UP do not include—
(A) Its preservation and exhibition
(B) Its publication
(C) Its documentation
(D) Its sale

44. Consider the following as objectives of the New Science and Technology Policy, 2003 and state which is/are correctly stated, with the help of codes given below :
1. Optimal utilisation of existing physical and knowledge resources.
2. Development of innovative technologies.
3. Development of system and technologies for mitigation and management of natural hazards.
4. Management of intellectual property.
Codes :
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 3 only
(C) 1, 3 and 4 only
(D) All the four

45. Which of the following are the main objective(s) of the Sharda Sahayak Command Development Project ?
Select the correct answer from the codes given below :
I. To increase agricultural production.
II. To change the land use pattern through multiple cropping.
III. To improve land management.
Codes :
(A) I only
(B) I and II only
(C) II and III only
(D) All the above three

46. Match List-I and List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I (Ancient Janpads of U. P.)
(a) Kuru
(b) Panchal
(c) Koshal
(d) Vats
List-II (Capitals)
1. Saket
2. Kaushambi
3. Ahichchatra
4. Indraprastha
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 1 2
(C) 3 4 2 1
(D) 4 2 3 1

47. Hydrogen gas can be conveniently used as a fuel for running vehicles it is absorbed at very low temperature by a substance only to be released at the temperature generated by the exhaust.
What is that substance found in India ?
(A) Hydrites
(B) Coals
(C) Soap stone
(D) Resins

48. Radar is used mainly for—
(A) Detecting objects by using light waves
(B) Reflecting sound waves to detect objects
(C) Determining the presence and location of objects with radio waves
(D) Tracking rain bearing clouds

49. The globally programmed ‘‘Human Genome Project’’ deals with—
(A) Establishment of a society of super-humans
(B) Identifiction of races based on apartheid
(C) Genetic improvement of human races
(D) Identification and mapping of human genes and gene sequences

50. Which one of the following is the bioethically non-controversial source of stem cells as an alternative to the highly controversial embryonic stem cells ?
(A) Bone marrow-derived stem cells
(B) Amniotic fluid derived stem cells
(C) Blood of foetus
(D) Blood of babies

51. The Minamata disease of Japan in 1953 was caused by eating fish contaminated by—
(A) Nickel
(B) Lead
(C) Mercury
(D) Cadmium

52. Identify a non-CSIR Institute situated at Lucknow in U. P.—
(A) I. I. S. R.
(B) N. B. R. I.
(C) C-MAP
(D) I. T. R. C.

53. Select with the help of the codes given below, the components of Green Revolution :
1. High yielding variety seeds
2. Irrigation
3. Rural Electrification
4. Rural roads and marketing
Codes :
(A) 1 and 2 only
(B) 1, 2 and 3 only
(C) 1, 2 and 4 only
(D) All the four

54. Which one of the following forms an irreversible complex with haemoglobin of the blood ?
(A) Carbon di-oxide
(B) Pure Nitrogen gas
(C) Carbon-mono-oxide
(D) A mixture of carbon dioxide and helium

55. Given :
1. Blood cells
2. Bone cells
3. Hair strands
4. Saliva
Samples taken for DNA testing in criminal investigation can be—
(A) 1, 2 and 3 only
(B) 1 and 4 only
(C) 2 and 3 only
(D) 1, 2, 3 and 4

56. The 21st Winter Olympics is going to be held in—
(A) Moscow
(B) Oslo
(C) Vacouver
(D) Ottawa

57. The winner of 121st Durand Cup, 2008 was—
(A) Churchill Brothers
(B) J. C. T. Mills
(C) Mahindra United
(D) Sporting Club de Goa

58. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Abhinav Bindra—Shooting
(B) Michael Phelps—Swimming
(C) Maria Sharapova—Badminton
(D) Mohammad Asif—Cricket

59. How many gold medals Michael Phelps won in Beijing Olympics ?
(A) 5
(B) 6
(C) 7
(D) 8

60. In 2010 FIFA 19th World Cup Football Tournament will be held in—
(A) France
(B) Germany
(C) South Africa
(D) Spain

61. India is developing Cryogenic Technology. Which Country/Agency from amongst the following does not possess this technology ?
(A) European Space Agency
(B) Brazil
(C) United States of America (USA)
(D) Japan

62. Which one of the following statements is not correct about Shenzhou-7, the Chinese spacecraft ?
(A) It was manned by four astronauts
(B) It was launched by a Long March 2F rocket
(C) It was for the first time that the Chinese astronauts performed spacewalk
(D) The astronauts returned safely to earth

63. India won Junior Asia Cup Hockey Tournament, held in July 2008 in Hyderabd, by defeating which country in the final ?
(A) South Korea
(B) Pakistan
(C) Japan
(D) China

64. The winner of U. S. Open 2008, Women’s Singles, was—
(A) Dinara Safina
(B) Elena Dementieva
(C) Jalena Jankovic
(D) Serena Williams

65. In 2008 Sachin Tendulkar broke the recored of Brian Lara for most runs in Test Cricket, while playing against Australia in—
(A) Bangalore Test
(B) Mohali Test
(C) Nagpur Test
(D) New Delhi Test

66. ‘‘The Himalayan Mountaineering Institute’’ is located at—
(A) Uttarkashi
(B) Dehradun
(C) Darjeeling
(D) Shillong

67. The mascot of the 19th Commonwealth Games, to be held in 2010 in New Delhi, is—
(A) Shera
(B) Chital
(C) Cheetah
(D) Bhaloo

68. Who has been given the ‘‘Cricketer of the year Award’’ by the ICC in September 2008 ?
(A) D. Steyn
(B) G. Smith
(C) S. Chanderpaul
(D) S. Tendulkar

69. The winner of the World Junior Badminton Championship, held in Pune in October-November 2008, was—
(A) Gurusai Dutt
(B) Saina Nehwal
(C) Sayako Sato
(D) Shixian Wang

70. Among the following greenhouse gases, which does not cause ozone pollution in troposphere ?
(A) Methane
(B) Carbon mono-oxide
(C) Nitrogen oxides (NOX)
(D) Water vapours

71. Match List-I with List-II and select the correct answer using the codes given below the lists :
List-I
(a) Stethoscope
(b) Sphygno-manometer
(c) Caratometer
(d) Lux meter
List-II
1. To measure intensity of light
2. To check purity of gold
3. To hear heart sound
4. To measure blood pressure
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 3 4 2 1
(D) 2 1 4 3

72. ‘‘Radioactive dating’’ is a technique which can be used to measure—
(A) The age of rocks
(B) Composition of rocks
(C) Colour of rocks
(D) Weight of rocks

73. ‘Euro norms’ are meant for—
(A) Regulating vehicular speed
(B) Classifying size of the vehicle
(C) Regulating vehicular emission of harmful gases
(D) Specifying power of the engine

74. The disease caused by swelling of the membrane over spinal cord and brain is—
(A) Leukaemia
(B) Paralysis
(C) Sclerosis
(D) Meningitis

75. Which of the following statements are correct ? Select the correct answer from the codes given below :
1. Femur is the longest bone in the human body.
2. Cholera is a disease caused by bacteria.
3. ‘‘Athletic’s foot’’ is a disease caused by virus.
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 1 and 3
(C) 1 and 2
(D) 2 and 3

76. The ‘Ring of Fire’ is associated with—
1. Earthquake
2. Volcanoes
3. Pacific Ocean
4. Forest Fires
Choose your answer with the help of codes given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2 and 3
(C) 2 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4

77. When does heart rest ?
(A) Never
(B) While sleeping
(C) Between two beats
(D) While doing yoga

78. If the doors of a refrigerator are left open for a few hours, the room temperature—
(A) Will decrease
(B) Will increase
(C) Will remain the same
(D) Will decrease only in the area in the vicinity of the refrigerator

79. Match the pollutants with their long-term effects with the help of the given code :
Pollutants
(a) Carbon monoxide
(b) Oxides of Nitrogen
(c) Soil particles
(d) Lead
Effects
1. Damage to lever and kidney
2. Cancer
3. Ailments related to breathing
4. Central nervous system
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 3 4 1
(B) 4 3 2 1
(C) 1 2 3 4
(D) 3 4 1 2

80. Electric motors operating at low voltages tend to burn out because—
(A) They draw more current which is inversely proportional to the voltage
(B) They draw more current which is inversely proportional to the square root of the voltage
(C) They draw heat proportional to v2
(D) Low voltage sets in electrical discharge

81. Which one of the following sites has yielded the cultural remains from Neolithic to Harappan period ?
(A) Amri
(B) Mehrgarh
(C) Kotdiji
(D) Kalibangan

82. Mother of Gautam Buddha belonged to which dynasty ?
(A) Shakya dynasty
(B) Maya dynasty
(C) Lichchavi dynasty
(D) Koliya dynasty

83. Who became the first follower of Mahavira ?
(A) Jamalis
(B) Yashoda
(C) Aanojja
(D) Trishala

84. Which one of the following Buddhist texts speaks of the ‘‘Sixteen Mahajanapadas’’ ?
(A) Anguttar Nikaya
(B) Majjhim Nikaya
(C) Khuddaka Nikaya
(D) Digha Nikaya

85. Earliest evidence of rice cultivation in the Ganga valley has been found at—
(A) Lahuradeva
(B) Senuwar
(C) Sohgaura
(D) Kaushambi

86. Name the Pala King who founded the Vikramshila University—
(A) Dharmapala
(B) Devapala
(C) Ramapala
(D) Gopala

87. In which of the following conditions wet clothes will dry earliest?
(A) 100% RH, 60°C temperature
(B) 100% RH, 20°C temperature
(C) 20% RH, 20°C temperature
(D) 20% RH, 60°C temperature

88. Which rock-shelter in India bears largest number of paintings ?
(A) Ghagharia
(B) Bhimbetka
(C) Lekhahia
(D) Adamgarh

89. In which battle did Mohammad Ghori defeat Jaichand ?
(A) Battle of Tarain (1191 AD)
(B) Battle of Tarain (1192 AD)
(C) Battle of Chandawar (1194 AD)
(D) Battle of Kannauj (1194 AD)

90. Which medieval Indian ruler started the system of ‘‘Patta’’ and ‘‘Qabuliyat’’ ?
(A) Alauddin Khalji
(B) Mohammad Bin Tughlaq
(C) Sher Shah
(D) Akbar

91. In whose reign was the ‘‘Treaty of Chittor’’ signed between the Mughals and Rana of Mewar ?
(A) Akbar
(B) Jehangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb

92. In the Vedic period, which animal was known as ‘‘Aghanya’’ ?
(A) Bull
(B) Sheep
(C) Cow
(D) Elephant

93. Who among the following British Officers lost their lives at Lucknow ?
1. General John Nicholson
2. General Neill
3. Major General Havelock
4. Sir Henry Lawrence
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 3 and 4
(C) 2, 3 and 4
(D) All the above

94. ‘‘Jiatrang Movement’’ started in—
(A) Nagaland
(B) Tripura
(C) Manipur
(D) Mizoram

95. Where was the Hindustan Socialist Republican Association founded in 1928 ?
(A) Kanpur
(B) Delhi
(C) Allahabad
(D) Lahore

96. Who addressed Gandhiji as the ‘‘Father of the Nation’’ for the first time ?
(A) Subhash Chandra Bose
(B) Rabindra Nath Tagore
(C) Sardar Vallabh Bhai Patel
(D) Pandit Jawaharlal Nehru

97. The Ghadar Party was formed in—
(A) Afghanistan
(B) Burma
(C) England
(D) United States of America

98. Arrange the following in chronological order. Select the correct answer from the codes given below :
1. Non-Cooperation Movement
2. Civil Disobedience Movement
3. Khilafat Movement
4. Quit India Movement
Codes :
(A) 1, 3, 2, 4
(B) 2, 3, 1, 4
(C) 3, 1, 2, 4
(D) 4, 2, 3, 1

99. In which of the following sessions of Indian National Congress. Mahatma Gandhi had said, ‘‘Gandhi may die but Gandhism will remain forever.’’?
(A) Ramgarh Session, 1940
(B) Lahore Session, 1929
(C) Calcutta Session, 1928
(D) Karachi Session, 1931

100. Sarkaria Commission was set up to review—
(A) the relations between the President and the Prime Minister
(B) the relations between the Legislature and the Executive
(C) the relations between the Executive and the Judiciary
(D) The relations between the Union and the States

101. Which part of the Indian Constitution has been described as the ‘Soul’ of the Constitution ?
(A) Fundamental rights
(B) Directive Principles of State Policy
(C) The Preamble
(D) Right to Constitutional Remedies

102. The Supreme Court of India is a ‘Court of Record’. It implies that—
(A) It has to keep a record of its decisions
(B) All its decisions have evidentiary value and cannot be questioned in any court
(C) It has the power to punish for its contempt
(D) No appeal can be made against its decisions

103. We have a system of Judicial Review in—
(A) Indian only
(B) U. K. only
(C) U. S. A. only
(D) Both in India and U. S. A.

104. Under which Article of Indian Constitution, President of India enjoys power to withhold his assent on any Bill ?
(A) Article 63
(B) Article 108
(C) Article 109
(D) Article 111

105. Which one of the following States had the lowest per capita income at current prices in the year 2004-05 ?
(A) Assam
(B) Bihar
(C) Orissa
(D) Uttar Pradesh

106. National Rural Employment Guarantee Scheme (NREGS) was launched initially in 200 districts. In the budget for 2007-08, it was proposed to extend it to—
(A) 280 districts
(B) 300 districts
(C) 310 districts
(D) 330 districts

107. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R) :
Assertion (A) : There has been a growing demand for review of Centre-State relationship.
Reason (R) : The States have no adequate resources to take up developmental projects.
In the light of above two statements, which one of the following is correct ?
Codes :
(A) Both (A) and (R) are individually true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are individually true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true

108. Among the services sector, which has the highest share in India’s GDP in 2006 ?
(A) Trade, Hotels, Transport and Communications
(B) Finance, Insurance, Real estate and Business Services
(C) Community, social and personal services
(D) Construction of buildings

109. According to the Approach Paper of the 11th Five Year Plan, with the achievement of targeted growth rate and population growing at 1•5 per cent per annum, the real income of the average Indian would double
in—
(A) 5 years
(B) 10 years
(C) 15 years
(D) 20 years

110. Indian Economy has witnessed highest growth rate in GDP in the year—
(A) 2003-04
(B) 2004-05
(C) 2005-06
(D) 2006-07

111. Savings ratio in India at present (2006-07) stands at—
(A) between 20 to 25 per cent of GDP
(B) between 25 to 30 per cent of GDP
(C) between 30 to 32 per cent of GDP
(D) above 32 per cent of GDP

112. HAL is related to manufacturing of—
(A) Telecommunication equipments
(B) Aircrafts
(C) Space missiles
(D) War missiles

113. Which one of the following is not the problem of Small Scale Industries (SSIs) ?
(A) Finances
(B) Marketing
(C) Raw materials
(D) Strikes and lockouts

114. The concept of ‘‘Navratna’’ is associated with—
(A) selected categories of technical manpower
(B) selected export-oriented units
(C) selected food-processing industries
(D) selected Public Sector Enterprises

115. Market in gilt-edged is related to trade in—
(A) metals
(B) debentures
(C) Government Securities
(D) Arms

116. Black soil of India is highly suited for the production of—
(A) Cotton crop
(B) Paddy crop
(C) Sugarcane crop
(D) Wheat crop

117. Which one of the following is evergreen fruit plant ?
(A) Apple
(B) Almond
(C) Peach
(D) Loquat

118. Which one of the following is a rich source of iron ?
(A) Carrot
(B) Pea
(C) Rice
(D) Spinach

119. Which one of the following agriculture practices is ecofriendly ?
(A) Cultivation of high yielding varieties
(B) Growing plants in glass houses
(C) Shifting cultivation
(D) Organic farming

120. The word ‘‘Actuaries’’ is related to—
(A) Banking
(B) Insurance
(C) Share-market
(D) None of the above

121. Capital Market means—
(A) share market
(B) commodity market
(C) money market
(D) All of the above

122. Sarnath Stambh was built by—
(A) Harshwardhan
(B) Ashok
(C) Gautam Buddha
(D) Kanishka

123. This is related to the culture of dance—
(A) Khyal and Baj Lucknow
(B) Banarsi Raj
(C) Rampur Darbar
(D) Agra Gharana

124. ‘Karagam’ a religious folk-dance is associated with—
(A) Kerala
(B) Tamilnadu
(C) Andhra Pradesh
(D) Karnataka

125. The propounder of Yog Philosophy is—
(A) Patanjali
(B) Yogi Gorakhnath
(C) Swami Ramdev
(D) Shankaracharya

126. Which States of India have derived maximum benefits from green revolution ?
(A) Bihar, West Bengal and Assam
(B) Rajasthan, Gujarat and Maharashtra
(C) Punjab, Haryana & Wastern U. P.
(D) Tamil Nadu, Andhra Pradesh and Kerala

127. In which of the following years, foodgrain production had a negative growth-rate ?
(A) 2001-02
(B) 2003-04
(C) 2004-05
(D) 2005-06

128. In which of the years given below, growth-rate of Indian exports was highest ?
(A) 2002-03
(B) 2003-04
(C) 2004-05
(D) 2005-06

129. In the year 2004-05, following groups had important share in India’s imports :
1. Fuel
2. Capital goods
3. Gold and silver
4. Chemicals
Arrange the aforesaid items in descending order in terms of their percentage share and choose your answer with the help of given codes :
Codes :
(A) 1, 2, 3, 4
(B) 1, 3, 2, 4
(C) 2, 3, 4, 1
(D) 4, 3, 2, 1

130. During the period 1991-92, the decadal growth of population (in percentage terms) was lowest in the State of—
(A) Andhra Pradesh
(B) Tamil Nadu
(C) Kerala
(D) Uttar Pradesh

131. Who among the following has been conferred with Forbes Lifetime Achievement Award, 2008 ?
(A) Ratan Tata
(B) Lakshmi Mittal
(C) B. K. Birla
(D) Bill Gates

132. During 2004-05, which one of the following had the highest share in India’s exports ?
(A) Agriculture and allied products
(B) Ores and minerals
(C) Manufactured goods
(D) Petroleum products

133. Consider following statements as Assertion (A) and Reason (R) :
Assertion (A) : Uttar Pradesh has the largest concentration of India’s population.
Reason (R) : It is also the most densely populated State of India.
Select the correct answer using the codes given below :
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and(R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.

134. Which one of the following statements is correct ?
(A) There has been continuous decline of sex-ratio since 1901 onwards
(B) Highest sex-ratio is observed during the Census of 1901
(C) Lowest sex-ratio has been recorded during the Census of 2001
(D) Maximum decline in the sex-ratio has been recorded during the decade of 1991-2001

135. Arrange the following States of India is descending order of their population-size and select the correct answer from the codes given below :
1. Andhra Pradesh
2. Bihar
3. Maharashtra
4. West Bengal
Codes :
(A) 4, 3, 2, 1
(B) 1, 2, 4, 3
(C) 3, 2, 4, 1
(D) 3, 1, 2, 4

136. Which of the following statements are true about the Rajasthan Desert ? Use the codes given below to select the correct answer :
1. It is the most densely populated desert of the world.
2. It is about 10,000 years old mainly caused by excessive human interference.
3. Here only 40 to 60 per cent of the area is suitable for farming.
4. The increase in net sown area has adversely affected the coverage of grazing lands.
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 2, 3 and 4
(C) 1, 2 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4

137. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below :
1. Maharashtra is the most urbanised State of the country.
2. Urban growth along the coast is converting the area into a concrete jungle.
3. From Mumbai to Ahmedabad, the largest megalopolis of the country is in the offing.
4. Cities are full of slums and highly polluted.
Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 3 and 4
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2 and 4

138. Among the following places which one gets the least rainfall ?
(A) Bikaner
(B) Jaisalmer
(C) Jodhpur
(D) Leh

139. Which one of the following races is correctly matched ?
(A) Hemites—Uganda
(B) Semites—Malaysia
(C) Sakai—Sudan
(D) Bushman—Botswana

140. In India, the two most urbanised States are—
(A) Maharashtra and Tamil Nadu
(B) Maharashtra and Uttar Pradesh
(C) Goa and Mizoram
(D) Gujarat and Karnataka

141. More than one-fourth of India’s urban population lives in the two States of—
(A) Andhra Pradesh and West Bengal
(B) Maharashtra and Gujarat
(C) Uttar Pradesh and Tamil Nadu
(D) Maharashtra and Uttar Pradesh

142. Which one of the following is not correctly matched ?
(A) Copenhagen—Denmark
(B) Berlin—Germany
(C) Paris—France
(D) Oslo—Norway

143. The equator passes through—
(A) Ca6meroon
(B) Costa Rica
(C) Kenya
(D) Venezuela

144. Which one of the following ports is not located on the eastern coast of India ?
(A) Chennai
(B) Kandla
(C) Paradwip
(D) Tuticorin

145. According to Census 2001,the percentage of urban population in India, is—
(A) 27•3
(B) 27•8
(C) 28•3
(D) 28•8

146. According to Census 2001, which one of the following States has the highest literacy ?
(A) Mizoram
(B) Andhra Pradesh
(C) Punjab
(D) West Bangal

147. Which one of the following rock systems in India is the main source of coal deposits ?
(A) Dharwar system
(B) Gondwana system
(C) Cudappah system
(D) Vindhyan System

148. Consider the following statements and select the correct answer from the codes given below :
Assertion (A) : Inland waterways are not well developed in India.
Reason (R) : Most parts of India receive rainfall only for four months in a year.
Codes :
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.

149. The Asteroids are small celestial bodies in the solar system which are found between the planets—
(A) Mercury and Venus
(B) Mars and Jupiter
(C) Jupiter and Saturn
(D) Neptune and Saturn

150. Bisrampur is famous for the mining of—
(A) Copper ore
(B) Iron ore
(C) Coal
(D) Manganese

Answers :
1. (C) 2. (A) 3. (D) 4. (D) 5. (D) 6. (B) 7. (A) 8. (D) 9. (C) 10. (C)
11. (B) 12. (B) 13. (D) 14. (B) 15. (B) 16. (D) 17. (C) 18. (C) 19. (B) 20. (D)
21. (B) 22. (B) 23. (D) 24. (C) 25. (C) 26. (C) 27. (A) 28. (C) 29. (B) 30. (A)
31. (C) 32. (D) 33. (A) 34. (B) 35. (C) 36. (B) 37. (B) 38. (D) 39. (C) 40. (C)
41. (A) 42. (C) 43. (D) 44. (D) 45. (A) 46. (B) 47. (B) 48. (C) 49. (D) 50. (C)
51. (C) 52. (A) 53. (A) 54. (C) 55. (D) 56. (C) 57. (C) 58. (C) 59. (D) 60. (C)
61. (B) 62. (A) 63. (A) 64. (D) 65. (B) 66. (C) 67. (A) 68. (C) 69. (B) 70. (D)
71. (C) 72. (A) 73. (C) 74. (D) 75. (C) 76. (A) 77. (A) 78. (B) 79. (B) 80. (A)
81. (B) 82. (D) 83. (A) 84. (A) 85. (A) 86. (A) 87. (D) 88. (B) 89. (C) 90. (C)
91. (B) 92. (C) 93. (C) 94. (A) 95. (B) 96. (A) 97. (D) 98. (C) 99. (A) 100. (D)
101. (D) 102. (B) 103. (D) 104. (D) 105. (B) 106. (D) 107. (A) 108. (A) 109. (B) 110. (D)
111. (D) 112. (B) 113. (D) 114. (D) 115. (C) 116. (A) 117. (D) 118. (D) 119. (D) 120. (B)
121. (A) 122. (B) 123. (C) 124. (B) 125. (A) 126. (C) 127. (C) 128. (C) 129. (A) 130. (C)
131. (B) 132. (C) 133. (C) 134. (B) 135. (C) 136. (A) 137. (C) 138. (D) 139. (D) 140. (C)
141. (D) 142. (D) 143. (C) 144. (B) 145. (B) 146. (A) 147. (B) 148. (B) 149. (B) 150. (C)

1 comments:

To Visit My April 1, 2009 at 7:01 PM

your blog is feel good......

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic