Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014 / ** span>

Current General Knowledge 2009

Current General Knowledge

Objective Questions 2009


1. The Rs. 12,400 crore manned space mission of the Indian Space Research Organisation (ISRO) is scheduled for launch by—
(A) 2020
(B) 2015
(C) 2030
(D) 2012
Ans : (B)

2. India plans a manned mission to the moon by—
(A) 2020
(B) 2025
(C) 2030
(D) 2012
Ans : (A)

3. A Judge (of a High Court) may be removed from his office by the President in the manner provided in clause (4) of ……… for the removal of a judge of the Supreme Court.
(A) Article 125
(B) Article 124
(C) Article 126
(D) Article 127
Ans : (B)

4. In order to remove judges of the Supreme Court or High Court through impeachment proceedings a motion is addressed to the President signed by at least—
(A) 100 members of Lok Sabha or 50 members of Rajya Sabha
(B) 50 members of Rajya Sabha or 150 members of Lok Sabha
(C) 80 members of Lok Sabha or 30 members of Rajya Sabha
(D) 60 members of Lok Sabha or 70 members of Rajya Sabha
Ans : (A)

5. Recently India and US have signed a pact on—
(A) petroleum
(B) biofuels
(C) atomic energy
(D) None of these
Ans : (B)

6. According to the UNICEF’s flagship report, ‘State of the World’s Children’ (2009) the number of women dying every year in India in Child Births is—
(A) 75000
(B) 77000
(C) 70000
(D) 78000
Ans : (D)

7. The Planning Commission has approved an ambitious scheme known as the Van Panchayat Yojna aiming at achieving the target of covering …………… of India’s geographical area with trees.
(A) 35%
(B) 40%
(C) 33%
(D) 28%
Ans : (C)

8. The Latest Forest Survey of India says that only ………… of the country’s land was covered with trees.
(A) 30%
(B) 22%
(C) 23%
(D) 20%
Ans : (C)

9. India has recently signed a pact for supply of reactors with—
(A) Areva
(B) U.S.A.
(C) Russia
(D) Japan
Ans : (A)

10. The last U.S.A. military base in Central Asia which was voted out by Kyrgyzstan’s Parliament was situated at—
(A) Manas
(B) Astana
(C) Bishkek
(D) Tashkant
Ans : (A)

11. Currently the Prime Minister of Iceland is—
(A) Geir Haarde
(B) Hugo Chavez
(C) Johanna Sigurdardottir
(D) None of the above
Ans : (C)

12. ……… Delhi Sustainable Development Summit (DSDS) was organised by The Energy and Resource Institute (TERI) in New Delhi recently—Fill in the blank with—
(A) Tenth
(B) Ninth
(C) Eleventh
(D) Eighth
Ans : (B)

13. BDR stands for—
(A) Border Development Force
(B) Border District Development
(C) Bangladesh Rifles
(D) Bangladesh Development Rifles
Ans : (C)

14. Zillur Rahman is the new President of—
(A) Malaysia
(B) Bangladesh
(C) Maldives
(D) Kazakhstan
Ans : (B)

15. Slumdog Millionaire won the Oscar Awards in—
(A) Eight categories
(B) Seven categories
(C) Six categories
(D) None of these
Ans : (A)

16. The Oscar Award for Best Actress has been bagged by—
(A) Dustin Lance Black
(B) Kate Winslet
(C) Vicky Christina
(D) None of the above
Ans : (B)

17. Sean Penn has got the Oscar Award 2009 for—
(A) Best Actor
(B) Best Director
(C) Adapted Screenplay
(D) Original Song
Ans : (A)

18. According to a recent report the percentage of all immigrant founded companies in last ten years founded by Indian immigrant is—
(A) 26%
(B) 30%
(C) 35%
(D) 40%
Ans : (A)

19. STPF stands for—
(A) Special Task Protection Force
(B) Special Tiger Protection Force
(C) Special Tiger Police Force
(D) None of the above
Ans : (B)

20. According to the United Nations World Food Programme (WFP) report the country which tops the World Hunger Chart is—
(A) Sierra Leone
(B) India
(C) Somalia
(D) Pakistan
Ans : (B)

21. ‘Daughters of Shame’ is a book written by—
(A) Jasvinder Sanghera
(B) Mehar Fatima Hussain
(C) Kermit Roosevelt
(D) Shazia Aziz
Ans : (A)

22. Earth Day is observed on—
(A) April 22
(B) April 17
(C) April 30
(D) April 24
Ans : (A)

23. The winner of Chappell-Hadlee Trophy is—
(A) New Zealand
(B) Australia
(C) India
(D) West Indies
Ans : (B)

24. NPs Aulakh has been appointed as the new Chief of—
(A) National Security Guard
(B) Research and Analysis Wing
(C) Central Bureau of Investigation
(D) National Investigation Agency
Ans : (A)

25. According to recent estimates of Central Statistical Organisation (CSO) during 2008-09 India’s national income will grow at—
(A) 8·8%
(B) 10%
(C) 7·1%
(D) 8·5%
Ans : (C)

26. The winner of Australian Open Tennis Women’s Singles Title is—
(A) Dinara Safin
(B) Serena Williams
(C) Sania Mirza
(D) Venus Williams
Ans : (B)

27. Navin Chawla has been appointed as the new—
(A) Director General of Border Security Force
(B) National Security Guards Chief
(C) Central Bureau of Investigation Chief
(D) Chief Election Commissioner
Ans : (D)

28. The winner of Australian Open Tennis Men’s Singles Title is—
(A) Roger Federer
(B) Mahesh Bhupati
(C) Andy Murray
(D) Rafael Nadal
Ans : (D)

29. Indian Cricket team is the number …………… team in the latest ICC’s One Day ranking.
(A) Two
(B) Three
(C) Four
(D) Five
Ans : (B)

30. G-20 Finance Ministers meeting recently took place in—
(A) London
(B) Paris
(C) New Delhi
(D) Horsham
Ans : (D)

31. Who among the following personalities recently visited India ?
(A) Hillary Clinton
(B) Bill Clinton
(C) Martin Luther King III
(D) Martin Luther King IV
Ans : (C)

32. The World Wide Web (WWW) on March 13, 2009 marked its—
(A) 25th anniversary
(B) 30th anniversary
(C) 20th anniversary
(D) 35th anniversary
Ans : (C)

33. Luther L. Terry Award has been given to—
(A) K. Srinath Reddy
(B) K. Vishwanath
(C) Ronald M. Davis
(D) None of these
Ans : (A)

34. Who has recently overtaken Warren Buffet as world’s richest man ?
(A) Mukesh Ambani
(B) Anil Ambani
(C) Bill Gates
(D) Ratan Tata
Ans : (C)

35. The President of which of the following countries visited India in March 2009—
(A) Yugoslavia
(B) Benin
(C) Macedonia
(D) Turkey
Ans : (B)

36. According to Economist Intelligence Unit recent Survey the world’s costliest city is—
(A) New York
(B) Mumbai
(C) Washington
(D) Tokyo
Ans : (D)

37. The former Israeli President who has been charged with rape is—
(A) Benjamin Nitinyahu
(B) Shimon Peres
(C) Moshe Katsav
(D) Ariel Sharon
Ans : (C)

38. According to Tobacco Atlas in India roughly the number of people who are consuming tobacco is—
(A) 250 million
(B) 230 million
(C) 220 million
(D) 225 million
Ans : (B)

39. INS Viraat—the sole aircraft carrier in the Indian Ocean of the Indian Navy will celebrate its ………… in November 2009.
(A) Golden Jubilee
(B) Silver Jubilee
(C) Diamond Jubilee
(D) Platinum Jubilee
Ans : (A)

40. India recently launched Interceptor Missile on March 6, 2009 for—
(A) the fourth time
(B) the fifth time
(C) the third time
(D) the second time
Ans : (C)

41. The Chief Guest on 60th Republic Day of India was—
(A) Kazakhstan’s President
(B) Uzbekistan’s President
(C) Tajikistan’s President
(D) Kyrgyzstan’s President
Ans : (A)

42. The number of members of Global Advisory Council constituted by Prime Minister Dr. Manmohan Singh is—
(A) 20
(B) 25
(C) 27
(D) 30
Ans : (A)

43. This year Pravasi Bhartiya Divas was celebrated in—
(A) Mumbai
(B) Madras
(C) Chennai
(D) Kolkata
Ans : (C)

44. Which of the following recently celebrated its Platinum Jubilee ?
(A) Indian Space Research Organisation
(B) Bhabha Atomic Research Centre
(C) Indian National Science Academy
(D) None of the above
Ans : (C)

45. The new Research and Analysis wing Chief is—
(A) Radha Vinod Raju
(B) M. N. Prasad
(C) J. K. Sodhi
(D) K. C. Verma
Ans : (D)

46. Which of the following Indian cricketers has not been inducted in ICC’s Hall of Fame ?
(A) Sachin Tendulkar
(B) Sunil Gavaskar
(C) Kapil Dev
(D) Bishen Singh Bedi
Ans : (A)

47. According to a recently published report, the State/Union Territory which has occupied top spot in Education index is—
(A) Lakshdeep
(B) Kerala
(C) Puducherry
(D) Karnataka
Ans : (C)

48. The runner-up in Australian Open 2009 (Men’s Singles) is—
(A) Rafael Nadal
(B) Mahesh Bhupati
(C) Roger Federer
(D) Andy Murray
Ans : (C)

49. The runner-up in Australian Open (Women’s Singles) 2009 is—
(A) Dinara Safin
(B) Venus William
(C) Serena William
(D) Sania Mirza
Ans : (A)

50. The winner of Parsvanath International Open Chess Tournament is—
(A) Mikhail Ulibin
(B) Surya Shekhar Ganguly
(C) Samresh Jung
(D) O. Sullevan
Ans : (B)

51. The Chairman of Anti Doping Panel constituted by the Government is—
(A) Jasmeet Singh
(B) Dinesh Dayal
(C) Dr. Vikas Ahluwalia
(D) Dinesh Khanna
Ans : (B)

52. This year National Games have been held in—
(A) Sikkim
(B) Assam
(C) Kerala
(D) Jharkhand
Ans : (D)

53. Which of the following was not the base of LTTE before being captured by Sri Lankan forces ?
(A) Muridke
(B) Elephant Pass
(C) Kilinochchi
(D) Mullaithivu
Ans : (A)

54. DRDO came into existence in—
(A) 1960
(B) 1958
(C) 1962
(D) 1965
Ans : (B)

55. This year Pankaj Advani has been given—
(A) Padma Vibhushan
(B) Padma Bhushan
(C) Padma Shri
(D) None of these
Ans : (C)

56. Who among the following has not been honoured with Padma Vibhushan ?
(A) Dr. Gurdip Singh Randhawa
(B) D. P. Chattopadhyay
(C) Govind Narain
(D) Chandrika Prasad Srivastava
Ans : (A)

57. ‘India and China—A Thousand Years of Cultural Relations’ is the book written by—
(A) Probodh Chandra Bagchi
(B) K. Bikram Singh
(C) Romila Thapar
(D) None of the above
Ans : (A)

58. World Consumer Rights Day is observed on—
(A) March 12
(B) March 15
(C) March 23
(D) March 24
Ans : (B)

59. The Government of India has declared……as the National Day for the Girl Child.
(A) February 25
(B) January 27
(C) March 22
(D) January 24
Ans : (D)

60. In 2007-08, Enrolment rate for Muslim children increased to—
(A) 8·41%
(B) 10·49%
(C) 9·39%
(D) 7·25%
Ans : (B)

61. The 75th edition of Ranji Trophy was won by—
(A) Uttar Pradesh
(B) Railways
(C) Rajasthan
(D) Mumbai
Ans : (D)

62. Recently, the scientist who came into news is—
(A) Albert Einstein
(B) Charles Darwin
(C) Newton
(D) Vikram Sarabhai
Ans : (B)

63. In the Interim Budget 2009-10 the Government of India has allocated for its flagship programmes, the amount of—
(A) Rs. 112,571 crore
(B) Rs. 122, 841 crore
(C) Rs. 131,317 crore
(D) Rs. 451,311 crore
Ans : (C)

64. The new Prime Minister of Zimbabwe is—
(A) Robert Mugabe
(B) Morgan Tsvangirai
(C) Thabo Mbeki
(D) None of the above
Ans : (B)

65. In recently held elections in Israel, the political party which emerged largest in terms of number of seats is—
(A) Likud Party
(B) Kadima Party
(C) Labour Party
(D) Yisrael Beiteinu
Ans : (A)

66. 35th National Games will be held in—
(A) Tamil Nadu
(B) Karnataka
(C) Gujarat
(D) Kerala
Ans : (D)

67. Prashant Prakash and Kalki Koechlin are the winners of—
(A) Padma Shree
(B) Metro Plus Playwright Award
(C) Assam Ratna
(D) None of the above
Ans : (B)

68. The winner of Duleep Trophy is—
(A) East Zone
(B) South Zone
(C) West Zone
(D) North Zone
Ans : (C)

69. The Punjab Gold Cup has been won by—
(A) Poland
(B) The Netherlands
(C) England
(D) Norway
Ans : (B)

70. World Social Forum meeting was recently held in—
(A) Paris
(B) Belem
(C) Davos
(D) Moscow
Ans : (B)

71. The controversial Pakistani scientist who was recently in news is—
(A) Abdul Jamal
(B) Shah Mahmood Qureshi
(C) Kazi Hussain
(D) Abdul Qadir Khan
Ans : (D)

72. The new Chairman of Satyam Computer Services is—
(A) Kiran Karnik
(B) Prem Chand Gupta
(C) Habil Khorkiwala
(D) R. N. Mittal
Ans : (A)

73. In Iraqi Parliamentary elections Prime Minister Nouri-Al-Maliki’s candidates have won in—
(A) 14 provinces
(B) 9 provinces
(C) 8 provinces
(D) 7 provinces
Ans : (B)

74. In the latest ICC ODI (Team) ranking, India has occupied—
(A) No. 2 position
(B) No. 3 position
(C) No. 4 position
(D) None of these
Ans : (A)

75. The Sustainable Leadership Award has been given to—
(A) R. K. Pachauri
(B) Bill Gates
(C) Ban Ki-Moon
(D) Arundhati Roy
Ans : (C)

76. ‘QUARK 2009’ is—
(A) An exhibition on peaceful uses of Nuclear Energy
(B) India’s ambitious project to Mars
(C) India-Russia joint noval exercise
(D) Annual-National level technical festival of BITs Pilani
Ans : (D)

77. ‘Best Executive 2008’ by Asia-money magazine has been given to—
(A) S. M. Natrajan
(B) O. P. Bhatt
(C) Ravinder Zutshi
(D) C. B. Bhav
Ans : (B)

78. Twelve new frog species have been found in—
(A) Konkan region
(B) Malwa
(C) Eastern Ghats
(D) Western Ghats
Ans : (D)

79. Sheik Sharif Ahmed is the new President of—
(A) Uganda
(B) Rawanda
(C) Somalia
(D) Morocco
Ans : (C)

80. India’s Moon Impact Probe (MIP) landed on Moon’s Surface on—
(A) November 10, 2008
(B) November 11, 2008
(C) November 14, 2008
(D) November 15, 2008
Ans : (C)

81. Stolt Valor which was recently hijacked by sea-pirates belongs to—
(A) Germany
(B) Japan
(C) U.S.A.
(D) Saudi Arabia
Ans : (B)

82. During the Egyptian President’s visit to India in November 2008 five pacts were signed with Egypt. Which of the following was not signed ?
(A) Pact in the field of health and medicine
(B) Agreement on purchasing petrol at cheaper rate
(C) An extradition treaty
(D) Agreement on abolition of visa for specific categories
Ans : (B)

83. Hosni Mubarak, Egyptian President who recently visited India, has been the President of his country since—
(A) 1971
(B) 1981
(C) 1961
(D) 1990
Ans : (B)

84. On November 12, 2008 India testfired successfully Shourya missile. It is a—
(A) Air to air missile
(B) Air to surface missile
(C) Surface to surface missile
(D) Surface to sea missile
Ans : (C)

85. ITR stands for—
(A) International Tariff Rate
(B) Integrated Trial Rate
(C) Integrated Trial Range
(D) Integrated Test Range
Ans : (D)

86. Recently National River Status has been granted to—
(A) Mahanadi
(B) Ganga
(C) Sindhu
(D) Brahmaputra
Ans : (B)

87. Pt. Bhimsen Joshi who has been declared ‘Bharat Ratna’ winner was born in—
(A) Gadag
(B) Palakkad
(C) Pune
(D) Mysore
Ans : (A)

88. Under the revised pay scale of Judges as approved by the Union Cabinet on November 27, 2008, which of the following pairs/matches is not correct ?
(A) Chief Justice of India—Rs. 1 lakh per month
(B) Chief Justice of the High Court—Rs. 90,000 per month
(C) Judge of the High Court—Rs. 80,000 per month
(D) Judge of the Supreme Court—Rs. 85,000 per month
Ans : (D)

89. The Security forces of India launched……to flush out terrorists which wreaked havoc in Mumbai in the last week of November 2008.
(A) Operation Liberate Mumbai
(B) Operation Sea Storm
(C) Operation Black Tornadoes
(D) Operation Thunder storm
Ans : (C)

90. The highest number of electoral college votes during U.S.A. Presidential Election belongs to—
(A) California
(B) Florida
(C) Connecticut
(D) Virginia
Ans : (A)

91. In U.S.A. Presidential election, 2008 Barack Obama got—
(A) 371 electoral college votes
(B) 320 electoral college votes
(C) 364 electoral college votes
(D) 360 electoral college votes
Ans : (C)

92. The author of which of the following is not Barack Obama ?
(A) Dream from My Father
(B) Thoughts on Reclaiming Dream
(C) It Takes a Nation : How Strangers Became Family
(D) My Great America
Ans : (D)

93. European Union-Russia summit was held recently at—
(A) Nice
(B) Bonn
(C) St. Petersburgh
(D) London
Ans : (A)

94. Abu Dhabi was recently in news for hosting—
(A) Arab Women’s Conference
(B) OPEC Summit
(C) APEC Summit
(D) Arab League Summit
Ans : (A)

95. By an agreement between Iraq and the U.S.A., the latter has committed to withdraw its troops from Iraq by—
(A) 2010
(B) 2011
(C) 2009
(D) 2012
Ans : (B)

96. BIMSTEC is—
(A) Seven-member nation organisation
(B) Eight-member nation organisation
(C) Nine-member organisation
(D) Six-member nation organisation
Ans : (A)

97. Recently BIMSTEC held its—
(A) Third Summit
(B) Fourth Summit
(C) Second Summit
(D) Fifth Summit
Ans : (C)

98. Which of the following countries leads space launch tally ?
(A) U.S.A.
(B) Russia
(C) Japan
(D) E.U.
Ans : (B)

99. The headquarters of APEC (Asia Pacific Economic Cooperation) is situated at—
(A) Kuala Lumpur
(B) Singapore
(C) Lima
(D) Santiago
Ans : (B)

100. Who has recently been made the first ambassador to the Geneva based Global fund to fight Aids, tuberculosis and malaria ?
(A) Amitabh Bachchan
(B) Britney Spears
(C) Carla Bruni
(D) Zinedine Zidane
Ans : (C)

101. Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development for 2008 has been conferred on—
(A) Dr. Mohammad El Bardei
(B) Hosni Mubarak
(C) Shabana Azmi
(D) Nelson Mandela
Ans : (A)

102. The prestigious Jnanpith award winner for 2005 is—
(A) Abdul Rahman Rahi
(B) Kunwar Narayan
(C) Ravindra Kelekar
(D) Satyavarat Shastri
Ans : (B)

103. ‘The Bikini Murders’ is a book by—
(A) Erez Mandela
(B) J. V. Braun
(C) Farukh Dhondy
(D) Martin Dupuls
Ans : (C)

104. LTTE’s administrative headquarters is situated at—
(A) Batticaola
(B) Kilinochchi
(C) Puthumu Rippu
(D) Ariviyal Nakar
Ans : (B)

105. UNO recently banned Pakistan based terrorist organisation—
(A) JKLF
(B) United Taliban Front
(C) Al-Humijat
(D) Jamat-ud-Dawa
Ans : (D)

106. The six important inscriptions which have recently come to light in Tamil Nadu’s 1200 year old Shiva Temple reveal—
(A) Early Chola history
(B) Early Kushans history
(C) Early Mauryan history
(D) Early Sangam history
Ans : (A)

107. LITE is the proposed Maiden Moon Mission of—
(A) Germany
(B) France
(C) Britain
(D) Japan
Ans : (C)

108. The 2008 World Snooker Champion is—
(A) Pankaj Advani
(B) Colm Gilcreest
(C) Thepchai Un-Nooh
(D) None of the above
Ans : (C)

109. The male sports man chosen as Athlete of the Year 2008 is—
(A) Usain Bolt
(B) Dayron Robles
(C) Angelo Taylor
(D) Henry Rono
Ans : (A)

110. The Champion of 2008 Formula one Races is—
(A) Kim Raikkonen
(B) Lewis Hamilton
(C) Felipe Massa
(D) Robert Kubica
Ans : (B)

111. According to Forbes latest list, the fourth richest Indian is—
(A) Anil Ambani
(B) Kushal Pal Singh
(C) Sunil Mittal
(D) Lakshmi Mittal
Ans : (C)

112. India ranks………..on Global Gender-Gap Index.
(A) 115th
(B) 113th
(C) 110th
(D) 111th
Ans : (B)

113. IBEx is—
(A) NASA’s Probe
(B) EU’s Probe
(C) EU NASA joint Probe
(D) None of the above
Ans : (A)

114. According to Forbes Magazine the richest lady of India is—
(A) Indira Nooyi
(B) Sonia Gandhi
(C) Savitri Jindal
(D) Teena Ambani
Ans : (C)

115. National Women Excellence Award 2008 has been given to—
(A) Pritika Kalra Gandhi
(B) Sheila Dixit
(C) Sharmila Tagore
(D) Shabana Azmi
Ans : (A)

116. The female Athlete of the Year Award has been conferred on—
(A) Yelena Isinbayeva
(B) Tirunesh Dibaba
(C) Pamela Jelimo
(D) Anne Frazer
Ans : (A)

117. World Junior Badminton Championship (Woman’s title) has been won by—
(A) Sayaka Sato
(B) Fu Mingtian
(C) Saina Nehwal
(D) Xie Jing
Ans : (C)

118. India’s first 3G Technology-based mobile phone service of MTNL was launched on—
(A) December 15, 2008
(B) December 11, 2008
(C) December 10, 2008
(D) December 8, 2008
Ans : (B)

119. The new Chief Minister of Mizoram is—
(A) P. A. Sangma
(B) Mr. Lalthanhawla
(C) R. Lalzirliana
(D) H. Liansailova
Ans : (B)

120. According to National Crime Records Bureau (NCRB) the number of farmers who committed suicides during 2007 is—
(A) 16,632
(B) 4,238
(C) 11,026
(D) 1,21,617
Ans : (A)

121. India–U.S. Civil Nuclear Cooperation Agreement was signed on—
(A) October 11, 2008
(B) October 20, 2008
(C) October 15, 2008
(D) October 5, 2008
Ans : (A)

122. The IIM Review Committee which recommended higher government control on IIMs is headed by—
(A) M. K. Prasad
(B) R.C. Bhargava
(C) Ravi Kumar
(D) C. Rangrajan
Ans : (B)

123. India launched its first Moon Mission Chandrayaan-1 on—
(A) October 10, 2008
(B) October 15, 2008
(C) October 20, 2008
(D) October 22, 2008
Ans : (D)

124. The Polar Satellite Launch Vehicle which put Chandrayaan-1 into its orbit is—
(A) PSLV-C-9
(B) PSLV-C-8
(C) PSLV-C-11
(D) PSLV-C-7
Ans : (C)

125. India is the ……country to send Moon Mission.
(A) Fifth
(B) Fourth
(C) Sixth
(D) Seventh
Ans : (B)

126. The number of instruments which the spacecraft Chandrayaan carried is—
(A) 15
(B) 20
(C)11
(D) 9
Ans : (C)

127. Union Cabinet has cleared Right to Education Bill which is the enabling legislation to notify—
(A) The 91th Constitutional Amendment
(B) The 86th Constitutional Amendment
(C) The 95th Constitutional Amendment
(D) The 93rd Constitutional Amendment
Ans : (B)

128. On October 15, 2008 the……IBSA Summit concluded in New Delhi.
(A) Third
(B) Fourth
(C) Fifth
(D) Sixth
Ans : (A)

129. The IBSA Dialogue Forum was formalised through the adoption of the Brasilia Declaration in—
(A) 2004
(B) 2003
(C) 2005
(D) 2006
Ans : (B)

130. ACD stands for—
(A) Asian Cooperative Dialogue
(B) Asia Cooperation Dialogue
(C) Asia China Dialogue Forum
(D) Asian-Chinese Dialogue
Ans : (B)

131. The number of member countries who participated in Asia-Europe Meeting Summit held on October 24-25, 2008 was—
(A) 45
(B) 40
(C) 35
(D) 30
Ans : (A)

132. The new-President of Maldives is—
(A) Abdul Gayoom
(B) Mohammad Anni Nasheed
(C) Mohammad Irshad
(D) Abdul Qadir
Ans : (B)

133. Which of the following states has topped in Governments’ Primary Education Development Index ?
(A) Delhi
(B) Madhya Pradesh
(C) Kerala
(D) Tamil Nadu
Ans : (C)

134. EDI stands for—
(A) Enforcement Directorate Index
(B) Education Development Infrastructure
(C) Education and Development Identity
(D) Education Development Index
Ans : (D)

135. Which one of the following is not the winner of 2008 Nobel Prize in Medicine ?
(A) Professor Herald Zur Hausen
(B) Martin Chalfi
(C) Prof. Luc Montagnier
(D) Francoise Barre-Sinoussi
Ans : (B)

136. Which one of the following is not the winner of 2008 Nobel Prize in Physics ?
(A) Jean Marie Gustave Le Clezio
(B) Makoto Kobayashi
(C) Toshihide Maskawa
(D) Yoichiro Nambu
Ans : (A)

137. Which one of the following has not won the 2008 Nobel Prize in Chemistry ?
(A) Martin Chalfi
(B) Roger Y. Tsien
(C) Osamu Shimomura
(D) Franco Basse Sinoussi
Ans : (D)

138. Traditionally, the first of Nobel Prizes awarded each year in the category of—
(A) Physics
(B) Chemistry
(C) Medicine
(D) Literature
Ans : (C)

139. The Alternative Nobel Prizes are—
(A) Magsaysay Awards
(B) Right to Livelihood Awards
(C) Global Energy Awards
(D) Grammy Awards
Ans : (B)

140. National Consumer Rights Day is observed on—
(A) December 4
(B) December 7
(C) December 24
(D) December 10
Ans : (C)

32 comments:

star August 26, 2009 at 10:58 PM

you r doing a very gud job. thanx 4 guidence ....

ushus August 28, 2009 at 10:52 PM

it is very helpful to the candidates

Deepa September 10, 2009 at 11:32 PM

thanks for providing required information

Maria September 14, 2009 at 2:15 PM

I found it very useful. I hardly see such guides in a effetive way.Can you please alert me at maria.cupid@gmail.com if you have any updates to the site ?

vangala October 2, 2009 at 2:30 AM

thanks for providing current affairs

RIZWANA October 6, 2009 at 7:50 AM

really your doing a good job

navidamjad2002 October 8, 2009 at 2:00 AM

anima
thanks for providing current affairs,Can you please alert me at
animapunam86@gmail.com if you have any updates to this site?

nicku October 22, 2009 at 3:10 AM

thanx u so..... much bcz its very important for us

karthi0110 October 22, 2009 at 10:34 PM

thankz for providing this... i wish to provide more papers...

Mukesh October 25, 2009 at 11:05 AM

thanx for upload these type of question with answers

Mukesh October 25, 2009 at 11:05 AM

thanx for upload these type of question with answers

Tamil Home Recipes October 26, 2009 at 10:32 PM

Very useful blog.

Anonymous November 2, 2009 at 1:18 AM

nice job keep it-up..........

manjari November 7, 2009 at 9:40 PM

thnx ..... i hv my clerical entrance 2day......itz a g8 help to hv a quick glance!

Paper Research November 20, 2009 at 5:31 AM

Many institutions limit access to their online information. Making this information available will be an asset to all.

Anand Sharma November 23, 2009 at 8:45 PM

All free accounts! No Premium accounts

Invite, Make and Share the joy and files with your Friends.

Easy file management with multiple folder facility.

Upload
Upload your Photos, Videos, Audios and Documents.Unlimited Uploads!

Share
Be it passion for photography or love for videos; here is super-easy to share all that you have!

Earn
Get paid every time others download your videos or photos or documents .
visit http://earning.sanoo.in

anaa January 25, 2010 at 12:05 AM

Really I found it effective.......
Thanx a lot for kind help to aspirants

brett March 5, 2010 at 5:30 AM

This is fascinating.
I’d been taught that left-aligned labels are preferred, to support the prototypical F-shaped eye-tracking heatmap of web browsing. The idea is that it supports easy vertical scanning.

study abroad

upsc exams September 7, 2010 at 7:46 AM

There are lots of problems coming on this blog it is very effective to give the satisfactory responses.Question base on http://upsc.free-exam.com

softdott February 25, 2011 at 5:34 AM

You have a very good site that the main thing a lot of interesting and beautiful!

Anonymous May 6, 2011 at 3:53 AM

t

Anonymous June 10, 2011 at 6:19 AM

when i trying to access this site
http://indiaknow.blogspot.com/
but i got error when sending msg from
transferring data from ads.svx.adbrite.com
this site please do something for this bcoz at every time i m getting this problem

Please do the same, i need
http://indiaknow.blogspot.com/ this site
Atish Mahadik

Anonymous June 26, 2011 at 6:24 AM

Now site is working ok, please keep it as it is, bcoz i am daily using this site so please when there is problem for this site i m getting lot of problem.

Atish Mahadik

Anonymous June 26, 2011 at 6:28 AM

Its working but at beginning still it site stops for some time please check i think Advertisement section creating problem. only advertisement section shows last .... so please check bcoz site is too good...

Anonymous June 26, 2011 at 6:28 AM

Its working but at beginning still it site stops for some time please check i think Advertisement section creating problem. only advertisement section shows last .... so please check bcoz site is too good...

Atish Mahadik

PC STUFF (completestuffs) July 19, 2011 at 9:13 AM

thanks for providing this i am searching from many days about this type of papers and i got it over this website.thanks

PhoneSex1 October 22, 2011 at 6:35 AM

Wow very nice sharing you have done

http://vvtservice.blogspot.com/2011/07/here-we-have-providing-most-important.html January 27, 2012 at 7:35 AM

CAT QUSTION AND ANSWERS
We have providing large number of cat qustion and answers.it will helps to get admission in the IIM(Indian Institute of Management) GO-:http://vvtservice.blogspot.com/2011/07/here-we-have-providing-most-important.html

CAT QUSTION AND ANSWERS January 27, 2012 at 7:38 AM

CAT QUSTION AND ANSWERS
We have providing large number of cat qustion and answers.it will helps to get admission in the IIM(Indian Institute of Management) GO-:http://vvtservice.blogspot.com/2011/07/here-we-have-providing-most-important.html

CAT,MAT OTHER QUSTIONS AND ANSWERS January 29, 2012 at 4:37 AM

CAT,MAT OTHER QUSTIONS AND ANSWERS
We have providing large number of cat and other types of qustion and answers.it will helps to get admission in the IIM(Indian Institute of Management) GO-:http://vvtservice.blogspot.com/2011/07/here-we-have-providing-most-important.html

Shalini January 30, 2012 at 1:26 AM

Excellent post.I want to thank you for this informative read, I really appreciate sharing this great post. Keep up your work.

colon cleansing

InternetOnlineJobHelp February 29, 2012 at 5:17 AM

latest Jobs, freshers Jobs, Chennai Jobs Just Visit Following Website - www.jforjobs.in

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic