Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014 / ** span>

Objective Uttarakhand At A Glance

Uttarakhand General Knowledge: Objective Questions



1. . How many universities are there in Uttarakhand ?

(A) 7

(B) 8

(C) 9

(D) 11

Ans : (D)

2. Who among the following is the present chief Minister of Uttarakhand?

(A) Naraya dutt Tiwari

(B) B.C.Khanduri

(C) B.L.Joshi

(D) Chand Lal Shah

Ans : (B)

3. When was the U.P. reorganisation Bill passed in Lok Sabha ?

(A) 1st August, 2000

(B) 5th August, 2000

(C) 28th August, 2000

(D) 30th August, 2000

Ans : (A)

4. Main source of income of Uttarakhand is—

(A) Energy

(B) Forest resources and tourism

(C) Industry

(D) Agriculture

Ans : (B)

5 Where is Lal Bahadur Shastri Academy situated?

(A) Dehradun

(B) Mussoorie

(C) Nainital

(D) Almora

Ans : (B)

6. Corbett National Park is situated in which district of Uttarakhand ?

(A) Chamoli

(B) Nainital

(C) Rishikesh

(D) Garhwal

Ans : (B)

7. Where is the Sat-tal lake situated at Uttarakhand ?

(A) Nainital

(B) Chamoli

(C) Almora

(D) Pauri

Ans : (A)

8. Which of the following passes is in Uttarakhand?

(A) Mana

(B) Darma

(C) Kungri-Bigri

(D) Lipulekh

Ans : (A)

9. What is the main cause of the formation of Uttarakhand ?

(A) Land and identity of hilly people

(B) Backwardness, poverty, inconvenience and migration

(C) Protection of hill peoples culture

(D) Political awarness of hilly people

Ans : (B)

10. How many types of forests are found in Uttarakhand ?

(A) Four

(B) Two

(C) Three

(D) Five

Ans : (A)

11. Which of these is the Mini Switzerland according to Mahatma Gandhi?

(A) Almora (Kausani)

(B) Nainital

(C) Badri Nath

(D) Pithoragarh Singh

Ans : (A)

12. At present what is the area of Uttarakhand ?

(A) 53.483 km2

(B) 55,420 km2

(C) 50,343 km2

(D) 52,530 km2

Ans : (A)

13. In which region of Uttarakhand is 'Nagrik and Soyam forest development project' launched '?

(A) Kumaon region

(B) Garhwal region

(C) Both in (A) and (B)

(D) Entire state

Ans : (C)

14. At the bank of which river is Rishikesh pilgrim centre in Uttarakhand situated?

(A) Ghaghara

(B) Ganga

(C) Sharda

(D) Yamuna

Ans : (B)

15. Chandi Prasad the dignity of Uttarakhand, was awarded the international prize, what is that prize?

(A) Nobel prize

(B) Oskar prize

(C) Ramon Magsaysay Prize

(D) None of these.

Ans : (C)

16. Which is the small Kashmir of Uttarakhand ?

(A) Mussoorie

(B) Nainital

(C) Almora

(D) Pithoragarh

Ans : (D)

17. The distinguished lady of the state who has been honoured with an international recognition in 2000 is—

(A) Mranal Pandey

(B) Shivani

(C) Kalawati Rawat

(D) Tara Pandey

Ans : (C)

18. Last king of Uttarakhand is known—

(A) Bamshah

(B) Pradhuman Shah

(C) Harsh Dev Joshi

(D) Manvendra Shah

Ans : (B)

19. The sex ratio in Uttarakhand is—

(A) 947

(B) 959

(C) 962

(D) 965

Ans : (C)

20. Who was the first Chief Minister of Uttarakhand?

(A) Nityanand Swami

(B) Surjeet Singh Barnala

(C) Govind Ballabh Pant

(D) Narain Dutt Tiwari

Ans : (A)

21. When did the earthquake occur in Uttar Kashi ?

(A) In 1990

(B) In 1991

(C) In 1992

(D) In 1998

Ans : (B)

22. The origin of Pindar river is from—

(A) Milam

(B) Badri Nath

(C) Pindari glacier

(D) Kedar Nath

Ans : (C)

23. Where is the Tiffin Top situated?

(A) Nainital

(B) Bhimtal

(C) Haldwani

(D) Ranikhet

Ans : (A)

24. By which name is the Haridwar known '?

(A) Kumbh Nagri

(B) Sant Nagri

(C) Ganga Nagri

(D) (A) and (B) both

Ans : (D)

25. British woman Hielamen known as 'Sarla Bahen' her working field was—

(A) Reform in Uttarakhand state

(B) Medical services in Uttarakhand state

(C) Organis'ation of freedom fighting in the state

(D) Propagation of Christianity -in the state

Ans : (C)

26. Among the High Courts of the country, the Uttarakhand High Court ranks—

(A) 18th

(B) 19th

(C) 20th

(D) 21st

Ans : (C)

27. In which district of Uttarakhand is the state forest services college situated?

(A) Nainital

(B) Sri Nagar

(C) Dehradun

(D) Pauri

Ans : (C)

28. Papers were thrown in U.P. Assembly for the formation of Uttarakhand on—

(A) 19th August, 1994

(B) 19th August, 1995

(C) 19th August, 1996

(D) 19th August, 1997

Ans : (A)

29. The world famous 'Valley of flowers' is situated at—

(A) Nainital

(B) Chamoli

(C) Uttar Kashi

(D) Pauri

Ans : (B)

30. Which of the following temples is situated at Kedar Nath?

(A) Vishnu

(B) Shiva

(C) Brahma

(D) Kali

Ans : (B)

31. Which of the following pilgrimage centres is a place of re-establishment of Hindu religion by Shankracharya ?

(A) Haridwar

(B) Badri Nath

(C) Kader Nath

(D) Rishikesh

Ans : (B)

32. Which one of the following is known as the queen of hills of Uttarakhand?

(A) Mussoorie

(B) Ranikhet

(C) SriNagar

(D) Badri Nath

Ans : (A)

33. Where is the China peak situated?

(A) Chamoli

(B) Almora

(C) Uttar Kashi

(D) Nainital

Ans : (D)

34. Which of the following countries, boundaries touch the Uttarakhand state?

(A) Nepal-Pakistan

(B) Tibet-Pakistan

(C) Tibet-China

(D) Tibet-Nepal

Ans : (D)

35. Where is the agriculture universities in Uttarakhand '?

(A) Pant Nagar (Nainital)

(B) Pauri

(C) Rudra Prayag

(D) Roorkee (Haridwar)

Ans : (A)

36. What is Lansdowne?

(A) A tourist place

(B) An industrial area

(C) A recreational place

(D) None of these

Ans : (A)

37. According to area which is the biggest district in Uttarakhand ?

(A) Uttar Kashi

(B) Chamoli

(C) Nainital

(D) Dehradun

Ans : (B)

38. Where is the tradition of Long and Bhella dance in Uttarakhand '?

(A) Garhwal

(B) Nainital

(C) Almora

(D) Dehradun

Ans : (A)

39. Previously what was the name of Uttarakhand ?

(A) Karam Bhumi

(B) Uttrakhand

(C) Uttar Pradesh

(D) Kurmanchal

Ans : (B)

40. Where is the maximum rice grown in Uttarakhand ?

(A) Nainital

(B) Dehradun

(C) Uddham Singh Nagar

(D) Haridwar

Ans : (B)

41. Where is the Sarovar Nagri in the state?

(A) Nainital

(B) Dehradun

(C) Ranikhet

(D) Badri Nath

Ans : (A)

42. At present who is the Chief Minister of Uttarakhand ?

(A) Bhagat Singh Kaushiari

(B) Narain Dutt Tiwari

(C) Nityanand Swami

(D) Matwar Singh Bhandari

Ans : (B)

43: The capital (Temporary) of Uttarakhand is—

(A) Dehradun

(B) Gairsain

(C) Nainital

(D) Kalagarh

Ans : (A)

44. Maximum female literacy in Uttarakhand l is—

(A) Nainital

(B) Dehradun

(C) Almora

(D) Garhwal

Ans : (B)

45. Which of the following dams is Sunder Lal Bahuguna opposing?

(A) Pancheshwar Dam

(B) Kisau Dam

(C) Tehri Dam

(D) Lakhwar Dam

Ans : (C)

46. The national poet Sumitra Nandan Pant was the resident of—

(A) Kausani (Almora)

(B) Nainital

(C) Bageshwar

(D) Almora

Ans : (A)

47. Who availed the longest term of Chief Minister of Uttar Pradesh, elected from Uttaranchal ?

(A) Chaudhari Charan Singh

(B) Hemwati Nandan Bahuguna

(C) Govind Ballabh Pant

(D) Narain Dutt Tiwari

Ans : (C)

48. Where has an I.I.T. in collaboration with I.I.T. Switzerland been opened?

(A) Dehradun

(B) Nainital

(C) Chamoli

(D) Almora

Ans : (B)

49. Who is the present Chief Secretary of Uttarakhand ?

(A) Sudha Rani Pandey

(B) S.K.Das

(C) B.L.Bhandari

(D) I.K.Pandey

Ans : (D)

50. Who is the present chairman of Uttarakhand Public Service Commission ?

(A) N.P.Navani

(B) Sudha Rani Pandey

(C) M.C.Bhandari

(D) Gopal Singh Nayal

Ans : (C)

0 comments:

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic