Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014 / ** span>

U.P. P.C.S. Combined Lower Subordinate (Pre.) Exam (Held on 25-05-2008)

U.P. P.C.S. Combined Lower Subordinate (Pre.) Exam

(Held on 25-05-2008)

Indian History

1. The officer responsible for the safe custody of land records during the Gupta period was known as—

(A) Dhruvadhikarana

(B) Karanika

(C) Samaharta

(D) Shaulkika

Ans : (B)

2. The Prakrit text Gaudavaho describes the deeds of—

(A) Bhaskaravarman

(B) Isanavarman

(C) Sasanka

(D) Yasovarman

Ans : (D)

3. Which of the following refers to ‘Pushyabhuti’ as the founder of the Vardhana dynasty ?

(A) Kadambari

(B) Harshacharita

(C) Banskhera Inscription of Harsha

(D) Yuan-Chwang

Ans : (B)

4. The first Gupta ruler to assume the title of the ‘Maharajadhiraja’ was—

(A) Srigupta

(B) Chandragupta I

(C) Samudragupta

(D) Ghatotkacha

Ans : (B)

5. Which one of the following statements about Chinese pilgrim Fa-Hien’s travel in India is not correct ?

(A) He came to India during the reign of Chandragupta II

(B) His object was to visit the holy places of Buddhism

(C) He came by the sea route

(D) He visited whole India and went back to his country by the land route

Ans : (C)

6. Which was the first work to recognise the payment of officers by grants of land ?

(A) Kautilya’s Arthasastra

(B) Indica of Megasthenese

(C) Manusmriti

(D) Harsacharita of Bana

Ans : (C)

7. Below are given the pairs of names of the Dharmashastra-writers and their patrons. Indicate the incorrect match—

(A) Ballalasena – Dharmapala

(B) Hemadri – Yadava Mahadeva

(C) Laxmidhara – Govindachandra Gahadawala

(D) Mitra Misra – Virasinha Bundela

Ans : (A)

8. Who among the following was celebrated with the title of ‘Gangai-Konda’ ?

(A) Rajaraja I

(B) Rajendra I

(C) Mahendravarman I

(D) Kulottunga I

Ans : (B)

9. Which Chola emperor received a letter on golden leaves from the Burmese king Kyanzittha ?

(A) Rajaraja I

(B) Rajendra I

(C) Kulottunga I

(D) Rajadhiraja I

Ans : (C)

10. Who among the following boldly stood for the sacrificial vedic tradition and opposed the theory of Sanyasa ?

(A) Kumarila

(B) Ramanuja

(C) Gaudapada

(D) Yamunacharya

Ans : (A)

11. In the case of a man dying without a son, whom Yajnavalkya places first in order of succession ?

(A) Wife

(B) Daughters

(C) Parents

(D) Brothers

Ans : (A)

12. Consider the following statements and select the correct answer from the code given

below—

Assertion (A) : The Gahadawalas had friendly relations with the Cholas.

Reason (R) : A fragmentary Gahadawala inscription has been found incised below an inscription of Kulottunga I.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are ture, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Ans : (A)

13. Who among the following Europeans was first to come to India to establish trade relations with their country ?

(A) Dutch

(B) British

(C) Portuguese

(D) French

Ans : (C)

14. Which of the following gives the administrative divisions of the chola kingdom in the correct descending order ?

(A) Mandalam, Valanadu, Kurram

(B) Mandalam, Nadu, Kottam

(C) Kurram, Nadu, Kottam

(D) Nadu, Kurram, Taniyur

Ans : (C)

15. Which one of the following was the primary village assembly in the chola village administration ?

(A) Nadu

(B) Sabha

(C) Ur

(D) Mahasabha

Ans : (C)

16. Which one of the following states was a milch-cow for the British ?

(A) Hydrabad

(B) Punjab

(C) Mysore

(D) Avadh

Ans : (D)

17. Match the authors with their books—

(a) Subramanya Bharti

(b) Bhai Vir Singh

(c) Rabindra Nath Tagore

(d) Michael Madhusudan Dutt

1. Gitanjali

2. Meghnad Badh Kavya

3. Rana Surat Singh

4. Kuyil Pattu

Select the correct answer from the code given below—

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 2 3 1 4

(B) 4 2 1 3

(C) 4 3 1 2

(D) 4 3 2 1

Ans : (C)

18. “The emergence of British power in India is from the battle of Buxar.” Who made this statement ?

(A) Sir Stephen

(B) Ramsay Muir

(C) Dr. K. K. Datta

(D) Dr. R. C. Majumdar

Ans : (B)

19. In 1757 Siraj-ud-Daulah attacked British factory at—

(A) Dhaka

(B) Calcutta

(C) Kasimbazar

(D) Murshidabad

Ans : (B)

20. Which Governor of Madras presidency made treaty of Mangalore with Tipu ?

(A) Eyercoote

(B) Stephenson

(C) Wellesely

(D) Lord Macartany

Ans : (D)

21. What was the bone of contention between Nizam Ali, the ruler of Hyderabad and the English ?

(A) Masulipatanam

(B) Karnataka

(C) The Sarkar of Guntur

(D) The Northern Sarkars

Ans : (C)

22. The statement “we have crippled our enemy without making our friends too formidable.” is associated with—

(A) Fourth Anglo-Mysore war

(B) Third Anglo-Mysore war

(C) Second Anglo-Mysore war

(D) First Anglo-Mysore war

Ans : (B)

23. Who among the following Mughal emperors, granted permission to trade free of tax in the territories of Bengal, Hyderabad and Gujarat to the British ?

(A) Muhammad Shah

(B) Aurangzeb

(C) Bahadur Shah

(D) Farrukh Siyar

Ans : (D)

24. Where did the British East India Company open its first factory in India ?

(A) Masulipatanam

(B) Surat

(C) Bharuch

(D) Mumbai

Ans : (B)

25. The Whitley commission was concerned with—

(A) Labour

(B) Education

(C) Public Health

(D) Reorganisation of civil services

Ans : (A)

26. Match the following treaties with the years of their conclusion—

(a) Treaty of Srirangapatnam

(b) Treaty of Sangoli

(c) Treaty of Manglore

(d) Treaty of Rajghat

1. 1792 2. 1806

3. 1816 4. 1784

Find the correct answer from code given below—

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 3 2 1 4

(B) 2 3 1 4

(C) 4 3 1 2

(D) 1 3 4 2

Ans : (D)

27. Whom did Sir Charles Napier replace as British Resident of Sindh ?

(A) Alexander Burnier

(B) James Outram

(C) Sir John Karne

(D) Sir Eyre Coote

Ans : (B)

28. When was the East India Company brought under the parliamentary control ?

(A) 1773

(B) 1784

(C) 1793

(D) None of the above

Ans : (A)

29. Which one of the following Acts created ‘Board of control’ ?

(A) Regulating Act, 1773

(B) Pitt’s India Act, 1784

(C) Act of 1813

(D) Act of 1833

Ans : (B)

30. Which one of the following historians has written about the nature of the movement of 1857 that “It was neither first nor national nor a war of independence.” ?

(A) T. R. Holmes

(B) R. C. Majumdar

(C) S. B. Chaudhuri

(D) G. B. Mallison

Ans : (B)

31. Which one of the following pairs

is not correctly matched ?

(A) Jhansi —Laxmi Bai

(B) Gwalior —Tatya Tope

(C) Kanpur —Nana Saheb

(D) Allahabad —Kunwar Singh

Ans : (D)

32. The official historian of the movement of 1857 was—

(A) S. N. Sen

(B) R. C. Majumdar

(C) Tarachand

(D) V. D. Savarkar

Ans : (A)

33. Match the following associations with their presidents—

(a) British Indian Association, 1851

(b) Deccan Association, 1852

(c) Bombay Association, 1852

(d) British Indian Madras Association, 1850

1. Raja Radhakant Dev

2. Gopal Hari Deshmukh

3. C. Y. Mudaliar

4. Jamshedji Jijabhai

Select the correct answer from the code given below—

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 2 1 4 3

(B) 1 2 4 3

(C) 1 2 3 4

(D) 1 2 4 3

Ans : (D)

34. Who had chaired the Indian Education commission in 1882 ?

(A) Macaulay

(B) Sadler

(C) W. W. Hunter

(D) None of the above

Ans : (C)

35. Who was the founder of Seva Sadan in Bombay ?

(A) Baharamji Malabari

(B) Shiva Narrain Agnihotri

(C) R. G. Bhandarkar

(D) B. K. Jayakar

Ans : (A)

36. Match List-I with List-II and select the correct answer by using codes given below—

List-I

(a) Laxmi Bai

(b) Tatya Tope

(c) Nana Saheb

(d) Bahadur Shah

List-II

1. Deported to Rangoon

2. Fled to Nepal

3. Captured and executed

4. Killed in battle

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 4 3 2 1

(B) 2 4 3 1

(C) 1 2 3 4

(D) 4 2 3 1

Ans : (A)

37. Which of the following pairs are correctly matched ?

1. Brahmo Samaj – Swami Brahmanand

2. Dev Samaj – Swami Satyanand Agnihotri

3. Arya Samaj – Swami Dayanand

4. Ram Krishna Mission – Swami Ramkrishna Paramhansa

Choose the correct answer from the codes given below—

Codes :

(A) 1 and 2

(B) 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) 1 and 4

Ans : (B)

38. Which one of the following journals had conducted a bitter campaign against the abolition of the practice of Sati ?

(A) Sambad Kaumadi

(B) Bangadoot

(C) Samachar Darpan

(D) Samachar Chandrika

Ans : (A)

39. In which of the following places ‘Jatiya Sarkar’ a parallel government was formed during the Quit India Movement ?

(A) Satara

(B) Tamaluk

(C) Ballia

(D) None of the above

Ans : (B)

40. Which one of the following was elected as president of Indian National Congress after the resignation of Subhas Chandra Bose ?

(A) Dr. Rajendra Prasad

(B) Pattabhi Sitaramayya

(C) Sarojini Naidu

(D) Maulana Abul Kalam Azad

Ans : (A)

41. The party which observed ‘Black day’ on 3 July, 1947 against partition of India was—

(A) Indian National Congress

(B) Forward Bloc

(C) Hindu Mahasabha

(D) Communist Party of India

Ans : (C)

42. Who was the author of ‘Pather Dabi’ a novel which glorified the path of violent revolution and which was banned by the British Government ?

(A) Premchand

(B) Sharatchandra Chatterji

(C) Bankimchandra Chatterji

(D) Ajai Ghosh

Ans : (B)

43. The newspaper ‘Man in India’ was edited by—

(A) Surjit Chadra Sinha

(B) Ashok Kumar Sarkar

(C) Ram Gopal Maheshwari

(D) Shiv Prasad Gupta

Ans : (A)

44. Who edited “Sahid Bhagat Singh : Dastavejo Ke Aine Mein” ?

(A) Irfan Habib

(B) Malavinder Jit Singh

(C) Chaman Lal

(D) Amalesh Tripathi

Ans : (C)

45. Which of the following writers was not associated with ‘economic nationalism’ ?

(A) R. C. Dutt

(B) G. V. Joshi

(C) Dadabhai Naoroji

(D) Annie Besant

Ans : (D)

46. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)—

Assertion (A) : Dadabhai Naoroji founded East India Association in London.

Reason (R) : He wanted to influence the British Public Opinion.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (R) is true, but (A) is false

Ans : (A)

47. Which one of the following was not a member of the Hunter committee set up to enquire into the Jallianwala bagh massacre ?

(A) Lord Hunter

(B) General Dyer

(C) W. F. Rice

(D) Sir Thomas Smith

Ans : (B)

48. Which one of the following was not a slave of Mohammad Ghori ?

(A) Ikhtiyaruddin Bhakhtiyar Khalji

(B) Tajuddin Yaldauz

(C) Qutbuddin Aibak

(D) Shamsuddin Iltutmish

Ans : (D)

49. Who among the following writers has described the seven fold division of the Hindu society ?

(A) Ibn Khordadbah

(B) Abu zaid-Alhasan

(C) Al-Beruni

(D) Utbi

Ans : (A)

50. The foreign invader who plundered somnath temple was—

(A) Mohammad Ghori

(B) Masud III

(C) Muhammad Bin-Qasim

(D) Mahmud Ghaznavi

Ans : (D)

51. The first hand account of conquest of India by Mohammad Ghori and the history of newly established Turkish kingdom is found in which of the following texts ?

(A) Faqra-i-Muddabir

(B) Qamil-ut-Tawarikha

(C) Tabaqat-i-Nasiri

(D) Kitab-ul-Yamini

Ans : (C)

52. Select from the following options, the Arab invader who defeated Dahira, the king of Sindh in 712 A.D.—

(A) Budail

(B) Muhammad-bin-Qasim

(C) Sultan Mahmud

(D) Ubaidullah

Ans : (B)

53. Which one of the following is not correctly matched ?

(A) Diwan-i-Mushtakharaj – Alauddin Khalji

(B) Diwan-i-Amirkohi – Mohammad Tughlaq

(C) Diwan-i-Khairat – Firoz Shah Tughlaq

(D) Diwan-i-Riyasat – Balban

Ans : (D)

54. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R)—

Assertion (A) : Alauddin built the siri fort.

Reason (R) : He wished to safeguard Delhi from Mongol invasions.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (R) is true, but (A) is false

Ans : (A)

55. The statement “India is not Arabia, it is not practically feasible to convert it into Darul Islam.” is associated with—

(A) Iltutmish

(B) Balban

(C) Alauddin Khalji

(D) Mohammad-Bin-Tughlaq

Ans : (A)

56. With which sultan of Delhi do you associate the compilation of Kingship theory and principles of administration called ‘vassayya’ ?

(A) Iltutmish

(B) Balban

(C) Alauddin Khalji

(D) Firoz Shah Tughlaq

Ans : (B)

57. Which of the following is correct ?

(A) The ministers during the Sultanate period were appointed and dismissed by the Khalifa

(B) The ministers during the Sultanate period were appointed and dismissed by the Ulema

(C) The ministers during the Sultanate period were appointed and dismissed by the Qazi

(D) The ministers during the Sultanate period were appointed and dismissed by the Sultan

Ans : (D)

58. Which one of the following works of Amir Khusrau deals with the military expeditions of Alauddin Khalji ?

(A) Nuh Siphar

(B) Khajain-ul-Futuh

(C) Miftah-ul-Futuh

(D) Quairanus Sadain

Ans : (B)

59. Given below are two statements labelled as Assertion (A) and Reason (R)—

Assertion (A) : Bahlol’s theory was ‘Kingship is kinship’.

Reason (R) : Bahlol respected Afghan tribal sentiments.

In the context of the above statements, which one of the following is correct ?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (R) is true, but (A) is false

Ans : (A)

60. What was the religion of the king Krishnadeva Raya ?

(A) Vaishnavism

(B) Shaivism

(C) Jainism

(D) Buddhism

Ans : (A)

61. In which capacity thousands of women were employed in the empire of Vijayanagar ?

(A) Accountants

(B) Royal bodyguards

(C) Palace guards

(D) All of the above

Ans : (D)

62. Select the correct chronological order of following reformers of the medieval Bhakti movements by using code given below—

1. Namdeva

2. Vallabhacharya

3. Ramananda

4. Kabir

(A) 1, 2, 3, 4

(B) 2, 3, 4, 1

(C) 3, 4, 1, 2

(D) 4, 1, 2, 3

Ans : (C)

63. Who was the founder of Pushti marg ?

(A) Chaitanya Mahaprabhu

(B) Vallabhacharya

(C) Madhavacharya

(D) Yamunacharya

Ans : (B)

64. Who was the founder of Qalandariya sect ?

(A) Skeikh Badiuddin Shah

(B) Kutubuddin Kalandar

(C) Shah Abdullah

(D) Abdul Aziza Makki

Ans : (D)

65. In which Hindu Kingdom of medieval India the image of deity Tirupati or Lord Venkateshvara has been depicted on its gold coins ?

(A) The Vijayanagar Empire

(B) The Kingdom of Hoyasalas of Dwarasamudra

(C) The Kingdom of Kakathiyas of Warrangal

(D) The Kingdom of Yadavas of Devagiri

Ans : (A)

66. Who built the city of Nagalapura ?

(A) Bukka I

(B) Devaraya I

(C) Krishnadeva Raya

(D) Virupaksha

Ans : (C)

67. In which language did Babur wrote his autobiography ?

(A) Farsee

(B) Arabi

(C) Turki

(D) None of the above

Ans : (C)

68. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R)—

Assertion (A) : Akbar was the greatest among the Mughal emperors and one among the

great rulers of India.

Reason (R) : He was an ambitious ruler.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not a correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Ans : (A)

69. Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists—

List-I (Sufi order)

(a) Qadiriya order

(b) Firdausiya order

(c) Chistiya order

(d) Suhrawardia order

List-II (Sufi Saints)

1. Khwaja Nizamuddin

2. Shaikh Shahabuddin

3. Shaikh Sharfuddin Yahya Manairi

4. Shaikh Abdul Qadir Gilani

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 2 4 3 1

(B) 3 2 4 1

(C) 1 3 2 4

(D) 4 3 1 2

Ans : (D)

70. To whom did Shaikh Nizamuddin Auliya bestow the title of ‘Ain-i-Hind (Mirror of India) ?

(A) Shaikh Sirajuddin Usmani

(B) Shaikh Nasiruddin Chirag Dehlavi

(C) Khwaja Syed Muhammad Gesudaraj

(D) Shaikh Bahauddin Zakaria

Ans : (C)

71. Given below are two statements labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R)—

Assertion (A) : Mughal emperors from Humayun to Jahangir were obsessed with ‘Nur’ or light.

Reason (R) : They considered kingship as a light emanating from God to king.

In the context of the above two statements, which one of the following is correct ?

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is the true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Ans : (A)

72. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the code given below the lists—

List-I (Years)

(a) 1527 A.D.

(b) 1540 A.D.

(c) 1565 A.D.

(d) 1575 A.D.

List-II (Events)

1. Battle of Tukarai

2. Battle of Talikota

3. Battle of Kanwah

4. Battle of Kannauj

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 1 2 3 4

(B) 2 3 4 1

(C) 3 4 2 1

(D) 4 1 3 2

Ans : (C)

73. When was the famous ‘Treaty of Chittor’ signed during the reign of Jahangir ?

(A) 1605 A.D.

(B) 1610 A.D.

(C) 1615 A.D.

(D) 1620 A.D.

Ans : (C)

74. Which Mughal emperor wrote a will and instructed his sons, that they continue Asad Khan as the vazir ?

(A) Akbar

(B) Jahangir

(C) Shahjahan

(D) Aurangzeb

Ans : (D)

75. Match List-I with List-II and select the correct answer, using the code given below the lists—

List-I (Year)

(a) 1627 A.D.

(b) 1659 A.D.

(c) 1666 A.D.

(d) 1674 A.D.

List-II (Events)

1. Shivaji crowned himself at Raigarh and assumed title of Maharaja Chhatrapati.

2. Escape of Shivaji from Agra.

3. Birth of Shivaji.

4. Afzal, Khan was killed by Shivaji.

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 2 3 4 1

(B) 3 4 2 1

(C) 3 2 1 4

(D) 1 3 4 2

Ans : (B)

76. Which one of the following statements isnot correct about the Mughal paintings ?

(A) The Mughal school of painting represents one of the most significant phases of Indian art.

(B) Akbar patronized both Persian and Indian painters.

(C) The Mughal school of painting was always under foreign influence.

(D) Jahangir had also taken much interest to promote the Mughal painting.

Ans : (C)

77. Which one of the following pairs is not correctly matched ?

Emperor Name

(A) Babur : Zahiruddin Muhammad

(B) Humayun : Nasiruddin Muhammad

(C) Akbar : Jalaluddin Muhammad

(D) Jahangir : Muhiuddin Muhammad

Ans : (D)

78. What was ‘Paga’ in the Maratha administration ?

(A) Independent soldiers

(B) State dependant soldiers

(C) Professional soldiers

(D) Soldiers of other country

Ans : (B)

79. Which one of the following Harappan sites provides the evidence of the fire-alters ?

(A) Alamgirpur

(B) Banavali

(C) Kalibangan

(D) Kunal

Ans : (C)

80. Which of the following Harappan city sites had bipartite division – high citadel and lower town ?

1. Harappa

2. Mohenjodaro

3. Kalibangan

4. Surkotada

Select the correct answer from the code given below—

Codes :

(A) 1 only

(B) 1 and 2

(C) 1, 2 and 3

(D) 1, 2, 3 and 4

Ans : (C)

81. Which one of the following wives of Shivaji became sati ?

(A) Puttabai

(B) Sakawarbai

(C) Soyrabai

(D) None of the above

Ans : (D)

82. Which one of the following statements isnot correct about Shivaji ?

(A) He was simple and religious in his personal life

(B) He did not force any Muslim to embrace Hinduism

(C) He forced prisoners of war to become slave

(D) He organised Marathas against Mughal empire

Ans : (C)

83. Who among the following priests, led the confederacy of the ten kings against Sud-asa ?

(A) Visvamitra

(B) Vasishtha

(C) Bharadwaja

(D) Gritsamada

Ans : (A)

84. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below—

List-I

(a) Rigveda

(b) Yajurveda

(c) S-amaveda

(d) Atharvaveda

List-II

1. Gopatha Brahamana

2. Satapatha Brahmana

3. Aitareya Brahmana

4. Tandya Brahmana

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 2 4 3 1

(B) 3 2 4 1

(C) 4 3 1 2

(D) 1 3 2 4

Ans : (B)

85. Which one of the following statements about the Indus Civilization is correct ?

(A) The authors of the Indus Valley Civilization had no trade relations with countries outside India

(B) The authors of the Indus Valley Civilization did not worship Gods and Goddesses

(C) The Indus Valley people know how to construct carts

(D) The Indus Valley people were not familiar with cotton

Ans : (C)

86. Which of the Vedic Gods is described as supervising the moral order ?

(A) Indra

(B) Varuna

(C) Rudra

(D) Vishnu

Ans : (B)

87. What was main contribution of Jainism to Indian Philosophy ?

(A) The doctrine of rebirth

(B) The doctrine of Syadvada

(C) The doctrine of immortality of soul

(D) The doctrine of Brahma is nirguna

Ans : (B)

88. Arrange in a chronological sequence the following varsavasas of Gautam Buddha during the first decade of his enlightenment—

1. Kausambi

2. Rajagriha

3. Risipattana

4. Vaisali

Select the correct answer from the code given below—

Codes :

(A) 2, 1, 3, 4

(B) 3, 4, 2, 1

(C) 4, 3, 1, 2

(D) 3, 2, 4, 1

Ans : (D)

89. Match List-I with List-II and select the correct answer by using the codes given below—

List-I (Jain Tirthankara)

(a) Ajit Nath

(b) Vimal Nath

(c) Shanti Nath

(d) Parshava Nath

List-II (Birth Place)

1. Kashi

2. hastinapur

3. Kampilya

4. Ayodhya

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 1 2 3 4

(B) 2 3 4 1

(C) 3 4 1 2

(D) 4 3 2 1

Ans : (D)

90. The Jain Tirthankara Mahavira has been mentioned in the early Buddhist Literature as—

(A) Nigantha Nataputta

(B) Vardhamana

(C) Vesaliya

(D) Videhaputta

Ans : (A)

91. Which of the following inscriptions proves Chandragupta Maurya’s conquest of Saurashtra ?

(A) Ashoka’s rock edict of Shahbajgarhi

(B) Ashoka’s rock edict of Mansehra

(C) Seventh pillar edict of Ashoka

(D) Junagarh rock edict of Rudradamana

Ans : (D)

92. The Syrian ambassador who visited the court of Bindusara was—

(A) Dionysus

(B) Daimachus

(C) Hegesander

(D) Athenaus

Ans : (B)

93. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below—

List-I (Ashoka’s contemporary rulers)

(a) Antiyoka

(b) Antikini

(c) Maka

(d) Turamaya

List-II (Countries where they ruled)

1. Cyrene

2. Egypt

3. Macedonia

4. Syria

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 1 4 2 3

(B) 2 1 3 4

(C) 3 2 4 1

(D) 4 3 1 2

Ans : (D)

94. Which of the following is not a text of Buddhism ?

(A) Jatakas

(B) Acharangasutra

(C) Dighnikaya

(D) Sumangalavilasini

Ans : (B)

95. Who among the following has been considered a Lady Tirthankara in the Svetambara

tradition ?

(A) Sumatinatha

(B) Santinatha

(C) Mallinatha

(D) Kunthunatha

Ans : (C)

96. Which of the following inscriptions of the time of Kanishka indicates that his empire was extended upto Champa in the east ?

(A) Sarnath Inscription

(B) Saheth-Maheth inscription

(C) Rabataka inscription

(D) None of the above

Ans : (A)

97. Who captured the famous ‘silk route’ of central Asia ?

(A) Ashoka

(B) Kanishka

(C) Menander

(D) Harsha

Ans : (B)

98. Consider the following statements and select the correct answer from the code given

below—

Assertion (A) : Bacchanalian scenes are also found in Mathura art.

Reason (R) : The Mathura artists were aware of the Gandhara art tradition.

Codes :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are ture, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Ans : (D)

99. What was the function of the officer known as ‘Gopa’ during the reign of Chandragupta Maurya ?

(A) He was incharge of a Janapada

(B) He was incharge of a group of villages

(C) He was incharge of a Dronamukha

(D) He was the president of a municipal board

Ans : (B)

100. Which of the following Mauryan pillars were surmounted by lion capital ?

1. Koluha Pillar

2. Lauriya Nandangarh Pillar

3. Sanchi Pillar

4. Sarnath Pillar

Select the correct answer from the code given below—

Codes :

(A) 1, 2, 3 and 4

(B) 1, 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) 2 and 3

Ans : (A)

1 comments:

Anonymous July 7, 2015 at 3:30 AM

Is there any dedicated coaching center for ias academy in tamilnadu

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic