Breaking Employment News

1. Food Corporation of India notifies Combined Recruitment for Assistant Grade III in General, Depot, Technical and Account Cadres in the FCI-2013 No. of Vacancies : 6545 Last Date: 21.09.2012 2. Central Railway, Mumbai requires 2572 Trackmen, Hamal, Khalasi, Safaiwala and Asstt Pointsman, etc. Last Date: 25.09.2012 3. East Central Railway, Patna requires 2226 Porter, Trackman, Helper-II, Safaiwala & Grade 'D' (Engg & Store) Last Date : 10.10.2012 4. South East Central Railway requires 2079 Porter, TMO/ KSI, Helper-II, Trackman, etc. Last Date : 05.10.2012 5. South Western Railway, Hubli requires 790 Trackman, Helper, Porter/ Hamal/Sweeper-cum- Porter/Optg and Safaiwala/ Medi Last Date : 28.09.2012 6. Railway Recruitment Cell, East Coast Railway, Bhubaneswar requires 400 Helper-II Last Date : 24.09.2012 7. Vijaya Bank, Bangalore requires 800 Probationary Clerk Closing Date for online registration: 05.09.2012 8. Indian Bank, Chennai requires 215 Specialist Officers Closing Date for online registration: 05.09.2012 9. Steel Authority of India Limited, Salem requires 54 Attendant-cum-Technician- Trainee Last Date : 10.09.2012 / ** span>

Uttar Pradesh P.C.S. Samiksha Adhikari Exam Solved Paper


Uttar Pradesh P.C.S. Samiksha Adhikari Exam., 2006



(Held on 10-08-2008)



General Studies

1. The distribution of finances between centre and states is done on the recommendation of—

(A) Finance Ministry

(B) Finance Commission

(C) Reserve Bank of India

(D) NABARD

Ans : (B)

2. In which one of the following districts of Uttar Pradesh has the Indian Carpet Technology Institute been established ?

(A) Agra

(B) Mirzapur

(C) Moradabad

(D) Sant Ravi Das Nagar

Ans : (D)

3. Which of the following Banks is first in establishing its branch in China ?

(A) Bank of Baroda

(B) Punjab National Bank

(C) State Bank of India

(D) UCO Bank

Ans : (C)

4. Sarva Shiksha Abhiyan covers—

(A) all children in the age group 3–10

(B) all children in the age group 4–8

(C) all children in the age group 5–15

(D) all children in the age group 6–14

Ans : (D)

5. Swavalamban Scheme is concerned with providing—

(A) employment to rural women folk

(B) employment to urban women folk

(C) employment to disabled persons

(D) providing training and skills to women

Ans : (D)

6. Mixed economy means—

(A) existence of both small and big industries

(B) existence of both private and public sectors

(C) existence of both primary and secondary sectors

(D) none of the above

Ans : (B)

7. How many IITs will be set up in the 11th Five Year Plan ?

(A) 6

(B) 7

(C) 8

(D) 9

Ans : (C)

8. Among the following which country has the highest life expectancy at birth (in years) ?

(A) Japan

(B) Denmark

(C) U.S.A.

(D) Switzerland

Ans : (A)

9. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists—

List-I (Place)

(a) Vishakhapatnam

(b) Muri

(c) Gurgaon

(d) Panki

List-II (Industry)

1. Automobile

2. Ship-building

3. Fertiliser

4. Aluminium

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 2 3 4 1

(B) 2 4 1 3

(C) 1 2 3 4

(D) 2 4 3 1

Ans : (B)

10. Which among the following is a public sector Commercial Bank ?

(A) ICICI Bank

(B) HDFC Bank

(C) Indian Overseas Bank

(D) UTI Bank

Ans : (C)

11. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists—

List-I (Mineral Production)

(a) Mineral Oil

(b) Gypsum

(c) Gold

(d) Bauxite

List-II (State)

1. Orissa

2. Karnataka

3. Gujarat

4. Rajasthan

Codes :

(a) (b) (c) (d)

(A) 1 2 3 4

(B) 2 1 4 3

(C) 4 3 1 2

(D) 3 4 2 1

Ans : (D)

12. Consider the following statements—

Assertion (A) : Atomic energy in India promises to meet the future energy demand of the country.

Reason (R) : Atomic minerals are ubiquitous in India.

Select the correct answer from the code given below :

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)

(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)

(C) (A) is true, but (R) is false

(D) (A) is false, but (R) is true

Ans : (C)

13. Which of the following states has the longest coast line ?

(A) Gujarat

(B) Maharashtra

(C) Kerala

(D) Tamil Nadu

Ans : (A)

14. Which of the following rock systems in India is the main source of coal deposits ?

(A) Dharwar system

(B) Gondwana system

(C) Cudappa system

(D) Vindhyan system

Ans : (B)

15. Laterite soil is found in—

(A) Uttar Pradesh

(B) Himachal Pradesh

(C) Punjab

(D) Maharashtra

Ans : (D)

16. Which one of the following is not correctly matched ?

(A) Kirghiz — Central Asia

(B) Masai — West Africa

(C) Red Indians — North America

(D) Eskimos — Greenland

Ans : (B)

17. Chilka lake is situated in—

(A) West Bengal

(B) Andhra Pradesh

(C) Orissa

(D) Tamil Nadu

Ans : (C)

18. Damodar is a tributary of river—

(A) Ganga

(B) Hugli

(C) Padma

(D) Suvarn Rekha

Ans : (B)

19. Sangam Yojana is concerned with—

(A) provision for clean drinking water

(B) provision for cleaning rivers

(C) promoting communal harmony

(D) helping the invalids

Ans : (D)

20. National Dairy Development Board is located in—

(A) Anand

(B) Gandhinagar

(C) Vadodara

(D) Valsad

Ans : (A)

21. Economic Planning is included in the Constitution of India in—

(A) Union List

(B) State List

(C) Concurrent List

(D) Special List

Ans : (C)

22. Which one of the following is not correctly matched ?

(A) Kimberley —Diamond

(B) Havana —Meat packing

(C) Milan —Silk

(D) Sheffield —Cutlery

Ans : (C)

23. Dudhawa National Park is situated in the district of—

(A) Lalitpur

(B) Pilibhit

(C) Lakhimpur Khiri

(D) Sonbhadra

Ans : (C)

24. The correct descending order of major states of India in terms of density of population (2001) is—

(A) Uttar Pradesh, West Bengal, Bihar, Kerala

(B) West Bengal, Kerala, Bihar, Uttar Pradesh

(C) Uttar Pradesh, Kerala, West Bengal, Bihar

(D) West Bengal, Bihar, Uttar Pradesh, Kerala

Ans : (B)

25. The major coffee producing state in India is—

(A) Kerala

(B) Karnataka

(C) Tamil Nadu

(D) West Bengal

Ans : (B)


26. March 24 (2008) was observed as—

(A) World AIDS Day

(B) World Disabled Day

(C) World Environment Day

(D) World Tuberculosis (TB) Day

Ans : (D)

27. Which one of the following pairs of Harappan sites and their locations is notcorrectly matched ?

(A) Alamgirpur —Uttar Pradesh

(B) Banawali —Haryana

(C) Diamabad —Maharashtra

(D) Rakhigarhi —Rajasthan

Ans : (D)

28. Jivaka, the famous physician of the time of Gautama Buddha, was associated with the court of—

(A) Bimbisara

(B) Chanda Pradyota

(C) Prasenajeta

(D) Udayana

Ans : (A)

29. After President’s signature on the recommendation of Delimitation Commission, Parliamentary and Assembly Constituencies with certain exemptions, will be redefined. Which of the following are exempted ?

1. Arunachal Pradesh and Manipur

2. Assam

3. Nagaland

4. Jharkhand

Select the correct answer from the code given below—

(A) 1 only

(B) 2 and 3

(C) 3 and 4

(D) 1, 2, 3 and 4

Ans : (D)

30. The winner of French Open, 2008 (Ladies singles) was—

(A) Dinara Safina

(B) Ana Ivanovic

(C) Jelena Jankovic

(D) Svetlana Kuznetsova

Ans : (B)

31. Who among the following was of the view that the Earth revolves round the Sun ?

(A) Aryabhatta

(B) Brahmagupta

(C) Varahamihira

(D) None of the above

Ans : (A)

32. What is the difference (in years) between the Vikrama and Saka eras ?

(A) 57 years

(B) 78 years

(C) 135 years

(D) 320 years

Ans : (C)

33. Who among the following rulers paid attention to the water resource management in Girnar region some centuries before the Christian era ?

1. Mahapadma Nanda

2. Chandragupta Maurya

3. Ashoka

4. Rudradaman

Select the correct answer from the code given below—

(A) 1, 2

(B) 2, 3

(C) 3, 4

(D) 2, 3, 4

Ans : (D)

34. Ptolemy Philadelphus with whom Ashoka had diplomatic relations was the ruler of—

(A) Cyrene

(B) Egypt

(C) Macedonia

(D) Syria

Ans : (B)

35. The inscription belonging to which one of the following dynasties confirms the tradition that Lumbini was the birth place of Sakyamuni Buddha ?

(A) Maurya

(B) Sunga

(C) Satavahana

(D) Kushana

Ans : (A)

36. Which literature had its classical age under Krishnadeva Raya, the famous Vijayanagara king ?

(A) Konkani

(B) Malayalam

(C) Tamil

(D) Telugu

Ans : (D)

37. The city of Jaunpur was founded by—

(A) Mohammad-bin-Tughlaq

(B) Firoz Shah Tughlaq

(C) Ibrahim Shah Sharqi

(D) Sikandar Lodi

Ans : (B)

38. The department of Public Works was established for the first time by—

(A) Alauddin Khalji

(B) Balban

(C) Firoz Shah Tughlaq

(D) Iltutmish

Ans : (C)

39. Who were the ‘Nayanars’ ?

(A) Saivites

(B) Saktas

(C) Vaishnavites

(D) Sun worshippers

Ans : (A)

40. Who among the following kings had strong leaning towards Jainism ?

(A) Dasratha

(B) Brihadratha

(C) Kharavela

(D) Huvishka

Ans : (C)

41. Which one of the following rulers had granted Diwani to the East India Company ?

(A) Farrukhsiyar

(B) Shah Alam-I

(C) Shah Alam-II

(D) Shujaud Daula

Ans : (C)

42. The transfer of capital of British India from Calcutta to Delhi was effected during the period of—

(A) Lord Minto

(B) Lord Hardinge

(C) Lord Chelmsford

(D) Lord Reading

Ans : (B)

43. The Durand line demarcated India’s border with—

(A) Afghanistan

(B) Burma

(C) Nepal

(D) Tibet

Ans : (A)

44. What was the rate of exchange between the Copper Dam and Silver Rupaya under Sher Shah ?

(A) 16 : 1

(B) 32 : 1

(C) 40 : 1

(D) 64 : 1

Ans : (C)

45. Arrange the following events of Akbar’s reign in a chronological order :

1. Abolition of Jazia

2. Construction of Ibadatkhana

3. Signing of Mahzar

4. Foundation of Din-i-Ilahi

Select the correct answer from the code given below—

(A) 1, 2, 3, 4

(B) 2, 3, 4, 1

(C) 1, 3, 2, 4

(D) 3, 4, 1, 2

Ans : (A)

46. After the arrest of Gandhiji during the Salt Satyagraha, who took his place as leader of the movement ?

(A) Abbas Tyabji

(B) Abul Kalam Azad

(C) Jawaharlal Nehru

(D) Vallabhbhai Patel

Ans : (A)

47. Which one of the following revolutionaries involved in Kakori case had escaped the trial ?

(A) Sachindra Nath Bakshi

(B) Mukundi Lal

(C) Chandra Shekhar Azad

(D) Manmath Nath Gupta

Ans : (A)

48. Who changed the name of Hindustan Republic Association founded by Sachindra Sanyal to ‘Hindustan Socialist Republic Association’ ?

(A) Ras Behari Bose

(B) Batukeshwar Datt

(C) Sardar Bhagat Singh

(D) Chandra Shekhar Azad

Ans : (C)

49. Which one of the following revolutionaries was executed in the Gorakhpur Jail ?

(A) Ramprasad Bismil

(B) Rajendra Lahiri

(C) Roshan Singh

(D) Ashfaqullah Khan

Ans : (A)

50. Whose sustained efforts led to the establishment of the first women’s university in Bombay ?

(A) Dayaram Gidumal

(B) D. K. Karve

(C) Ramabai

(D) Mahadev Govind Ranade

Ans : (B)


51. Which one of the following is the most urbanized states of India according to 2001 Census ?

(A) Gujarat

(B) West Bengal

(C) Maharashtra

(D) Kerala

Ans : (C)

52. According to 2001 Census the least densely populated states of India in ascending order are—

(A) Arunachal Pradesh, Mizoram, Nagaland and Sikkim

(B) Arunachal Pradesh, Nagaland, Mizoram and Sikkim

(C) Arunachal Pradesh, Mizoram, Sikkim and Nagaland

(D) Mizoram, Arunachal Pradesh, Sikkim and Nagaland

Ans : (C)

53. Among the following which fruit is a rich source of iron ?

(A) Jamun

(B) Karonda

(C) Loquat

(D) Guava

Ans : (A)

54. Vitamin which promotes wound healing is—

(A) Vitamin B

(B) Vitamin C

(C) Vitamin A

(D) Vitamin D

Ans : (C)

55. Bauxite is an ore of—

(A) Aluminium

(B) Boron

(C) Lead

(D) Silver

Ans : (A)

56. Which of the following methods is used to determine the age of the earth ?

(A) Carbon dating

(B) Germanium dating

(C) Uranium dating

(D) All the above

Ans : (C)

57. Name the gas which under normal conditions produces pollution in the atmosphere ?

(A) Carbon monoxide (CO)

(B) Carbon dioxide (CO2)

(C) Nitrogen (N2)

(D) Oxygen (O2)

Ans : (A)

58. Electron-volt is the unit for—

(A) energy

(B) charge of electron

(C) potential difference

(D) power

Ans : (A)

59. An atom bomb is based on the principle of—

(A) nuclear fission

(B) nuclear fusion

(C) nuclear spallation

(D) none of these

Ans : (A)

60. Titan is the largest moon or satellite of—

(A) Mars

(B) Venus

(C) Jupiter

(D) Saturn

Ans : (D)

61. The most toxic metal pollutant of the automobile exhaust is—

(A) Copper

(B) Lead

(C) Cadmium

(D) Mercury

Ans : (B)

62. Which of the following disease is caused by a virus ?

(A) Diphtheria

(B) Malaria

(C) Cholera

(D) Hepatitis

Ans : (D)

63. If the circumference of a circle is increased by 50%, then the area will be increased by—

(A) 50%

(B) 100%

(C) 125%

(D) 225%

Ans : (D)

64. The term ‘Siamese Twins’ is used for—

(A) twins in which there is one male and one female

(B) twins in which both are females

(C) twins suffering from a common disease of siam

(D) twins physically attached to each other

Ans : (D)

65. Every solar eclipse takes place on—

(A) full moon only

(B) new moon only

(C) both (A) and (B)

(D) neither (A) nor (B)

Ans : (B)

66. The headquarter of which of the following is correctly given ?

(A) UNO—London

(B) WTO—Geneva

(C) ILO—New York

(D) FAO—Chicago

Ans : (B)

67. White bud of maize is caused due to deficiency of—

(A) N

(B) Zn

(C) Cu

(D) Mn

Ans : (B)

68. A number is 20 more than its 20%. The number is—

(A) 20

(B) 25

(C) 50

(D) 80

Ans : (B)

69. The train which was started on April 14, 2008 between Kolkata (India) and Dhaka (Bangladesh) has been named—

(A) Sadbhavna Express

(B) Shanti Express

(C) Maitri Express

(D) Aman Express

Ans : (C)

70. Thailand’s Ponsana Boonsak won the men’s singles of the India open Grand Prix Badminton championship held in Hyderabad in April 2008. In the final he defeated—

(A) Anand Pawar

(B) Arvind Bhat

(C) Chetan Anand

(D) Zhendong Guo

Ans : (C)

71. Indian Institute of Remote sensing is located at—

(A) Ahmedabad

(B) Dehradun

(C) Shriharikota

(D) None of the above

Ans : (D)

72. The winner of the 62nd Santosh Trophy, held in June 2008, was—

(A) Karnataka

(B) West Bengal

(C) Services

(D) Punjab

Ans : (D)

73. Who among the following was the Chief Guest on the occasion of Republic Day, 2008 ?

(A) British Prime Minister Gardon Brown

(B) French President Nicolas Sarcozy

(C) Danish Prime Minister Anders Fogh Rasmussen

(D) Russian President Vladimir Putin

Ans : (B)

74. In April 2008 fourth convention of Nuclear safety was held in—

(A) Vienna

(B) London

(C) Paris

(D) Rome

Ans : (A)

75. Who among the following received Padma Vibhushan Award of 2008 ?

1. Madhuri Dixit

2. Ratan Tata

3. Sachin Tendulkar

4. Viswanathan Anand

Select the correct answer from the code given below—

(A) 1, 2

(B) 2, 3

(C) 3, 4

(D) 2, 3, 4

Ans : (B)

0 comments:

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic