Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014 / ** span>

Previous Year LIC (ADO) RECRUITMENT EXAM SOLVED PAPER


LIC (ADO) RECRUITMENT EXAM SOLVED PAPER

(Held on 10-6-2007)

NUMERICAL ABILITY


Directions—(Q. 1 to 25) What should come in place of the question-mark (?) in the following questions ?
1. 15·36 ´ 2·8 + 7·6 = ?
(A) 326·86 (B) 42·364
(C) 50·608 (D) 36·34
(E) None of these
2. 846 + 281 + (?) + 252 = 681
(A) 446 (B) 698
(C) – 446 (D) – 698
(E) None of these
3. = ?
(A) 0·8 (B) 8·10
(C) 10·5 (D) 0·81
(E) None of these
4. 39114 ÷ 246 ´ ? = 6201
(A) 37 (B) 39
(C) 43 (D) 41
(E) None of these
5. ´ + (85)2 = ?
(A) 7270 (B) 7280
(C) 7260 (D) 7250
(E) None of these
6. (7)3 ´ (3)3 ÷ (6)2 = ?
(A) 12348 (B) 85·75
(C) 1543·5 (D) 257·25
(E) None of these
7. ´ (?) =
(A) (B)
(C) (D)
(E) None of these
8. 39% of ? – 24% of 390 = 171·60
(A) 650 (B) 580
(C) 740 (D) 630
(E) None of these
9. 8736 + 9121 + 4867 + 3308 = ?
(A) 26032 (B) 26320
(C) 23062 (D) 22603
(E) None of these
10. = ?
(A) 59 (B) 67
(C) 61 (D) 57
(E) None of these
11. 7 – 6 = ?
(A) 1 (B) 1
(C) 1 (D) 1
(E) None of these
12. = ?
(A) (B) 4
(C) (D) 2
(E) None of these
13. (666 ´ 66 ´ 6) ÷ ? = 499·5
(A) 462 (B) 532
(C) 540 (D) 396
(E) None of these
14. 3120 + ? ÷ 12·5 = 3563·36
(A) 5542 (B) 5446
(C) 5452 (D) 5354
(E) None of these
15. 449 ´ 367 = ?
(A) 164783 (B) 165681
(C) 164416 (D) 164049
(E) None of these
16. ´ = ?
(A) (B)
(C) (D)
(E) None of these
17. (51)2 – (47)2 + (32)2 = ?
(A) 3786 (B) 2596
(C) 1416 (D) 1296
(E) None of these
18. ÷ 4 ´ 26 = 247
(A) 1764 (B) 1296
(C) 1444 (D) 1369
(E) None of these
19. 0·576 + 2·4 ´ 1·5 = ?
(A) 2·874 (B) 4·276
(C) 2·8824 (D) 4·476
(E) None of these
20. = 17(?)
(A) 1·62 (B) 2·64
(C) 11·1 (D) 29·06
(E) None of these
21. ? + 3229 = 17368 – 4454
(A) 9676 (B) 9445
(C) 9658 (D) 9585
(E) None of these
22. ´ = ?
(A) 2793 (B) 2842
(C) 2679 (D) 2891
(E) None of these
23. ´ ? + 595 = 833
(A) 4480 (B) 4352
(C) 4608 (D) 4096
(E) None of these
24. 815964 – 697826 – 9674 – 6542 = ?
(A) 109122 (B) 101292
(C) 101922 (D) 110922
(E) None of these
25. (7928 – ?) ÷ 84 ´ 12 = 888
(A) 1705 (B) 1698
(C) 1710 (D) 1712
(E) None of these
26. Find out the average of the given numbers.
356, 449, 51, 652, 533, 105, 122
(A) 307 (B) 315
(C) 412 (D) 324
(E) None of these
27. The multiplication of two con-secutive numbers is 8556. What is the smaller number among them ?
(A) 94 (B) 92
(C) 91 (D) 93
(E) None of these
28. An amount of rupees 4500 is to be distributed among Shrikant, Ramakant and Bikrant in the ratio of 3 : 7 : 5 respectively. If Rs. 500 is added to each of the share, the new ratio will become…… ?
(A) 7 : 10 : 13 (B) 9 : 16 : 13
(C) 2 : 4 : 3 (D) 4 : 5 : 2
(E) None of these
29. If (67)2 is added to the square of a number, the addition thus obtained is 6605. What is that number ?
(A) 45 (B) 51
(C) 46 (D) 39
(E) None of these
30. What approximate value should come in place of the question-mark (?) in the following ques-tion ?
7686 ´ 19 ÷ (17)2 = ?
(A) 505 (B) 485
(C) 545 (D) 575
(E) 615
31. If an amount of Rs. 39,856 is distributed equally amongst 18 persons, how much approximate amount would each person get ?
(A) Rs. 2,214 (B) Rs. 2,524
(C) Rs. 2,124 (D) Rs. 2,343
(E) Rs. 2,254
32. The difference between a two-digit number and the number obtained by interchanging the two-digits of the same number is 9. The sum of the digits of the two-digit numbers is 17. What is the product of the two-digits of the two-digit number ?
(A) 64
(B) 63
(C) 72
(D) Cannot be determined
(E) None of these
33. What is 260% of 6680 ?
(A) 18036 (B) 18704
(C) 16700 (D) 17368
(E) None of these
34. What amount of compound interest can be obtained on an amount of Rs. 18,000 at the rate of 10 p.c.p.a. at the end of three years ?
(A) Rs. 5,628 (B) Rs. 5,400
(C) Rs. 5,940 (D) Rs. 5,858
(E) None of these
35. What should come in place of the question-mark (?) in the follow-ing number series ?
19 36 70 ? 274 546
(A) 142 (B) 138
(C) 136 (D) 140
(E) None of these
36. The difference between 60% of a number and 20% of the same numbr is 316. What is 35% of that number ?
(A) 270·5 (B) 285·5
(C) 276·5 (D) 275
(E) None of these
37. The average of 4 positive integers is 52·5. The highest integer is 76 and the lowest integer is 34. The difference between the remain-ing two integers is 4. Which of the following integers is higher of the remaining two integers ?
(A) 52
(B) 54
(C) 48
(D) Cannot be determined
(E) None of these
38. The ratio of the length and the breadth of a rectangular plot is 9 : 8 respectively. The area of the plot is 3528 sq. metres. What is the perimeter of the rectangular plot ?
(A) 256 metres
(B) 119 metres
(C) 238 metres
(D) 126 metres
(E) None of these
39. What is 876 times 779 ?
(A) 68214 (B) 68824
(C) 628402 (D) 682514
(E) None of these
40. The total number of students studying in a school is 10396. The ratio of the total number of girls to the total number of boys studying in the school is 52 : 61 respectively. What is the total number of girls studying in the school ?
(A) 4874 (B) 4784
(C) 5216 (D) 5612
(E) None of these
41. The present age of Mr. Deepak is 3 times the present age of his son. Five years hence the ratio of their ages will be 34 : 13 respecti-vely. What is the present age of Mr. Deepak ?
(A) 63 years (B) 68 years
(C) 58 years (D) 60 years
(E) None of these
42. In an examination it is required to get 36% of the aggregate marks to pass. A student gets 174 marks and is declared failed by 96 marks. What is the maximum aggregate marks a student can get ?
(A) 750
(B) 650
(C) 600
(D) Cannot be determined
(E) None of these
43. In the following number series one number is wrong. Find out the wrong number—
13 16 22 31 42 58
(A) 16 (B) 42
(C) 22 (D) 31
(E) None of these
44. The average of 5 consecutive even numbers A, B, C, D and E is 66. What is the product of B and E ?
(A) 4352 (B) 4340
(C) 4620 (D) 4224
(E) None of these
45. Shri Verma invests Rs. 14500 for 6 years at the certain rate of simple interest. After 6 years his invested sum becomes Rs. 21460. Find out the rate of interest per annum—
(A) 4% p.a. (B) 10% p.a.
(C) 6% p.a. (D) 8% p.a.
(E) None of these
46. The cost of 4 digital cameras and 6 mobile phones is Rs. 51,365. Find out the cost of 12 digital cameras and 18 mobile phones—
(A) Rs. 1,74,500
(B) Rs. 5,13,650
(C) Rs. 1,54,095
(D) Can’t be determined
(E) None of these
47. In how many ways 7 children can be seated in the available 7 seats ?
(A) 4050 (B) 1680
(C) 840 (D) 5040
(E) None of these
48. If x + y = 11 and xy = 28, find out the value of the expression
(x)2 + (y)2.
(A) 63
(B) 56
(C) 65
(D) Can’t be determined
(E) None of these
49. In a canteen 238 kgs. of rice is required for a week. How much rice is required for 49 days ?
(A) 1715 kg (B) 1764 kg
(C) 1568 kg (D) 1617 kg
(E) None of these
50. The circumference of a circular plot is 484 metre. Find out the area of that circular plot—
(A) 15246 metre2
(B) 18634 metre2
(C) 20328 metre2
(D) 13552 metre2
(E) None of these
Answers with Explanations
1. (c) 2. (D) 3. (e) 4. (b) 5. (a)
6. (d) 7. (b) 8. (e) 9. (a) 10. (c)
11. (b) 12. (d) 13. (e) 14. (A) 15. (a)
16. (d) 17. (c) 18. (c) 19. (e) 20. (b)
21. (e) 22. (a) 23. (b) 24. (c) 25. (d)
26. (d)
27. (b) Let the first numbr be ‘n’, then from problem,
n (n + 1) = 8556
n2 + n – 8556 = 0
n2 + 93n – 92n – 8556 = 0
n (n + 93) – 92 (n + 93) = 0
(n + 93) (n – 92) = 0
Either, n = – 93
or n = 92
But the value of n cannot be less than zero i.e. negative.
n = 92
Thus the two numbers are 92 and 93, among them 92 is smaller one.
28. (e) From Problem,
The amount to be given to Shrikant
= = Rs. 900
Similarly Ramakant’s share
= = Rs. 2100
and Bikrant’s share =
= Rs. 1500
Required ratio
= (900 + 500) : (2100 + 500) : (1500 + 500)
= 1400 : 2600 : 2000
= 7 : 13 : 10
29. (C) Let the required number be ‘n’, then from problem,
(67)2 + n2 = 6605
n2 = 6605 – 4489
= 2116
n = = 46
30. (a)
31. (a) From problem,
The amount which is to be given to each of persons
=
= 2214·222 … Rs. 2214
32. (c) Let the original two digit number be (10x + y), where y and x are the unit digit and tens digit respectively.
The number obtained by chang-ing the place of the digits of the original two digit number
= (10y + x)
From problem, we have
(10x + y) – (10y + x) = 9
9 (x – y) = 9
i.e. (x – y) = 1 …(i)
Again from problem,
x + y = 17 …(ii)
Solving equation (i) and (ii), we get
x = 9
and y = 8
\ Required product
= x ´ y
= 9 ´ 8 = 72
33. (d) Required number
= 6680 ´ 2·6
= 668 ´ 26
= 17368
34. (e) We know
A = p t
Here, A = 18000 3
= 18000 ´ 3
= 18 ´ 11 ´ 11 ´ 11
= 23958
\ Compound Interest (C. I.)
= A – p
= 23958 – 18000
= Rs. 5958
35. (b)
36. (c) Let the number be ‘n’, then from problem,
(60% – 20%) of n = 316
40% of n = 316
35% of n = ´ 35
= 276·5
37. (a) Let the 4 positive integers, kept in descending order be a, b, c and d respectively. Then from problem,
a + b + c + d = 4 ´ 52·5
= 210
76 + (b + c) + 34 = 210
(b + c) = 100 …(i)
Again from problem,
b – c = 4 …(ii)
Solving (i) and (ii), we get
b = 52
and c = 48
Required answer = b = 52
38. (c) Let PQRS be any rectangular plot in which its length PQ = 9x mts. and the breadth QR = 8x mts.

From the geometry of the figure,
Area (PQRS) = 9x ´ 8x
3528 = 72 x2
x2 = = 49
x = 7
Perimeter of the rectangular plot
= 2 (9x + 8x)
= 2 ´ 17x
= 34 ´ 7
= 238 metres
39. (e) 779 ´ 876 = 682404
40. (b) From problem,
The total no. of students in the school = 10396
and ratio of no. of girls : boys
= 52 : 61
The total no. of girls in that school
=
=
= 92 ´ 52 = 4784
41. (a) Let the present age of Deepak’s son = x years.
Then from problem,
Deepak’s present age = 3x years
=
39x + 65 = 34x + 170
5x = 105
x = 21
Deepak’s present age = 3x
= 3 ´ 21 = 63 years
42. (a)
43. (b)
Thus in the given no. series 42 is wrong. Instead of 42, the correct no. is = 31 + 12 = 43.
44. (e) From problem,
A + B + C + D + E = 66 ´ 5 = 330
Let the 1st even number A be n, then
n + (n + 2) + (n + 4) + (n + 6) + (n + 8) = 330
5n + 20 = 330
5n = 310
n = 62
Thus the required product
= B ´ E = (n + 2) ´ (n + 8)
= 64 ´ 70 = 4480
45. (d) Using the formula,
S.I. =
(21460 – 14500) =
= r
r = 8
Hence the rate of interest per annum = 8%.
46. (c) From problem,
The cost of 4 Digital Cameras + 6 Mobile Phones = Rs. 51365
The cost of 4 Digital Cameras + 6 Mobile Phones ´ 3 = Rs. 51365 ´ 3
The cost of 12 Digital Cameras and 18 Mobile phones
= Rs. 1,54,095
47. (d)

48. (c) From problem,
x + y = 11,
and xy = 28
Now, (x + y)2 = x2 + y2 + 2xy
(11)2 = x2 + y2 + (2 28)
x2 + y2 = 121 – 56
x2 + y2 = 65.
49. (e) From problem,
Required weight of rice for 49 days
= 238 = 1666 kg
50. (b) Let r be the radius of the circular plot then from problem,

The circumference of the circular plot = 484 m
2pr = 484
r = 484
= 77 metre
Area of the circular plot = pr2
= (77)2
= 18634 m2

12 comments:

Rajesh June 2, 2015 at 8:09 AM

LIC ADO Previous Papers http://www.previouspapers.in/2015/06/lic-ado-previous-year-question-papers.html

Anonymous June 23, 2015 at 11:01 PM

How to prepare for lic apprentice development officer recruitment exam book after passing 12th?

Anonymous June 23, 2015 at 11:07 PM

How to start preparation for ias exam? details of best ias coaching center in chennai for crack ias, ips exams.

Anonymous June 30, 2015 at 12:38 AM

Important topics and preparation tips for lic apprentice development officer recruitment exam book

Anonymous July 1, 2015 at 12:11 AM

I need best study material or name of author for lic apprentice development officer exam guide book

Anonymous July 7, 2015 at 1:53 AM

How can I get study material for lic apprentice development officer recruitment exam book

tnpsc coaching center in vellore August 12, 2015 at 12:54 AM

Is there any online coaching for IAS exam? I want to join with ias coaching center in vellore ?

final year project center in vellore August 12, 2015 at 1:01 AM

Can some buddy give me the contact details of engineering tuition center in vellore ?

payal jhanwar May 4, 2017 at 2:55 AM


A Pioneer Institute owned by industry professionals to impart vibrant, innovative and global education in the field of Hospitality to bridge the gap of 40 lakh job vacancies in the Hospitality sector. The Institute is contributing to the creation of knowledge and offer quality program to equip students with skills to face the global market concerted effort by dedicated faculties, providing best learning environment in fulfilling the ambition to become a Leading Institute in India.

cha jaipur
management college in jaipur
management of hospitality administration jaipur
cha management jaipurs
Hotel management in jaipur
Best hotel college in jaipur
Best management college in jaipur
College of Hospitality Administration, Jaipur
Top 10 hotel management in jaipur
Hotel managementin Rajasthan





Dharmesh Mittal May 15, 2017 at 3:32 AM

Makeup is an avenue for self expression and its possibilities are endless
Celebrity Makeup Artist in jaipur
Top 10 beauty parlor in rajasthan
Fiza Makeup and Hair Artist.
Wedding Makeup Artist in jaipur.
Professional Makeup Artist in jaipur
Bridal Makeup Artist in jaipur
Fiza Makeup Academy.
Top 10 beautyparlor in jaipur
Creative Makeup Artist in jaipur
Bollywood Makeup Artist in jaipur
Character Makeup Artist in jaipur
Fiza Makeup Academy Rajasthan
Top 10 beauty parlor in india
Hair and Makeup Artist in jaipur

Dhiraj Parihar August 2, 2018 at 10:43 PM

Get 70% Off

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic