Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014 / ** span>

S.S.C. COMBINED GRADUATE LEVEL (PRE.) EXAM., 2007 SOLVED PAPER

S.S.C. COMBINED GRADUATE LEVEL (PRE.) EXAM

(HELD ON 04.02.2007)

GENERAL AWARENESS

1. The phenomenon of radioactivity was discovered by

(a) Madame Curie

(b) J.J.Thomson

(c) Roentgen

(d) Becquerel

2. Einstein’s mass energy relation is given by the expression

(a) E 1 2 =mv

(b) E =mc2

(c) E =mgh

(d) None of the above

3. Defect of colour blindness can be remedied by the use of

(a) Concave lens (b) Convex lens

(c) Cylindrical lens (d) None of the above

4. What is a zoom lens?

(a) It is a lens having fixed focal length

(b) It is a lens having variable focal length

(c) It is a lens used in radio telescopes

(d) None of the above

5. Which one of the following is known as Marsh gas?

(a) CO

(b) CH4

(c) CO2 (d) H2

6. Chemically, lime water is

(a) Calcium hydroxide (b) Sodium carbonate

(c) Sodium hydroxide

(d) Calcium carbonate

7. Chemically, bleaching powder is

(a) Calcium hypochlorite

(b) Calcium hydroxide

(c) Sodium hydroxide

(d) Calcium sulphate

8. A gas used as a disinfectant in drinking water is

(a) Hydrogen (b) Oxygen

(c) Fluorine (d) Chlorine

9. Which one of the following is associated with Darwinism?

(a) Law of Use and Abuse

(b) Mutation

(c) Theory of Germplasm

(d) Natural Selection

10. Radioactivity is measured by

(a) Geiger-Mullar counter (b) Polarimeter

(c) Calorimeter (d) Colorimeter

11. The study of worms which cause parasitic infestations in man is called

(a) Helminthological (b) Herpetology

(c) Ichthyology (d) Malacology

12. The double helical structure of DNA was discovered by

(a) Watson and Crick

(b) Watson and Khurana

(c) Crick and Khurana

(d) Watson and Morgan

13. The vector for elephantiasis is

(a) Culex mosquito larva

(b) Female mosquito

(c) Infected culex mosquito

(d) Female anopheles mosquito

14. Deficiency of iron leads to

(a) Anorexia (b) Anaemia

(c) Polycythemia (d) Leucopenia

15. Which one of the following is the largest terrestrial wild animal?

(a) Indian elephant

(b) African elephant

(c) Giraffe

(d) White tiger

16. Enterobiasis is caused by

(a) Hook worm

(b) Filaria worm

(c) Pin worm

(d) Round worm

17. Who formulated the ‘Drain of Wealth’ theory?

(a) Dadabhai Naoroji (b) M.G.Ranade

(c) R.C.Dutt (d) B.C.Pal

18. The silver coins of the Gupta period were known as

(a) Dinar

(b) Rupyaka

(c) Satamana

(d) Karshapana

19. Who was the first European to designate ‘Aryans’ as a race?

(a) Sir William Jones

(b) H.H.Wilson

(c) Max Muller

(d) General Cunningham

20. Match the Sufi Saints with the Silsilas with which they were associated. Answer the

questions on the basis of codes provided below-

List -I

1. Shaikh Nizamuddin Auliya 2. Bahauddin Zakariya

3. Mian Mir 4. Ahmad Sirhindi

List-II

(a) Qadiri

(b) Suhrawardi

(c) Chistiya

(d) Naqshbandi

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) 3 4 2 1

(B) 3 2 1 4

(C) 2 1 3 4

(D) 1 2 3 4

21. Name the State where density of population is the lowest

(a) Meghalaya

(b) Mizoram

(c) Arunachal Pradesh

(d) Sikkim

22. Which State of India has recorded the highest rate of population growth in the last census

(2001)?

(a) Gujarat (b) Manipur

(c) Nagaland (d) Haryana

23. What is the correct rank roder of towns on the basis of population (2001) size?

(a) Greater Mumbai, Delhi, Kolkata, Bangalore, Chennai

(b) Greater Mumbai, Delhi, Kolkata, Chennai, Bangalore

(c) Kolkata, Greater Mumbai, Delhi, Chennai, Hyderabad

(d) Delhi, Greater Mumbai, Kolkata, Chennai, Hyderabad

24. Identify the Indian State which has the lowest sex ratio

(a) Haryana

(b) Punjab

(c) Uttar Pradesh

(d) Arunachal Pradesh

25. New firms are barred from entering the market in

(a) Perfect competition (b) Oligopoly

(c) Monopolistic competition (d) Monopoly

26. Who says that propensity to consume is stable in the short run?

(a) Keynes

(b) Hicks

(c) Arrow

(d) Stiglitz

27. In India, according to 2001 census, the general literacy rate is

(a) 65.38%

(b) 52.21%

(c) 43.57%

(d) 34.45%

28. India’s largest commercial bank is

(a) Central Bank of India

(b) State Bank of India

(c) Indian Oversea Bank

(d) Bank of India

29. Which one of the following is not among the key objectives of the 10th Plan?

(a) Reduction of poverty ratio

(b) Drinking water for all villages by 2012

(c) Reduction in infant mortality rates

(d) Reduction in imports

30. Fiscal Policy is related to

(a) Money supply in the economy

(b) Regulation of the banking system

(c) Planning for economic development

(d) Government’s Revenue and Expenditure

31. Foreign exchange rate means the rate at which the currency of one country can be

traded for

(a) The currency of any other country in the foreign exchange market

(b) US dollar, which is the strongest currency in any foreign exchange market

(c) A fixed basket of currencies consisting of Dollar, Yen, Euro and Pound

(d) The currency of any other country as determined by the International Monetary Fund

32. The supply of a commodity does not depend directly upon

(a) Cost of production

(b) Price of the commodity

(c) Technology of production

(d) Demand for the commodity

33. At the time of enactment of the Constitution, which one of the following ideals was not

included it the Preamble?

(a) Liberty

(b) Equality

(c) Socialist

(d) Justice

34. The tenure of the Rajya Sabha is -

(a) 5 years

(b) 6 years

(c) Permanent

(d) 2 years

35. The Constitution of India borrowed the scheme of Indian Federation from the Constitution of -

(a) United States of America

(b) Canada

(c) Ireland

(d) United Kingdom

36. Who is considered as the father of Idealism?

(a) Plato (b) Hegel

(c) Berkeley (d) Green

37. The disputes regarding the election of the President and Vice-President of India are

decided by the

(a) High Court

(b) Election Commission

(c) Supreme Court

(d) Parliament

38. Match List-I (Forms of Government) with List-II (Principles) and select the correct answer from the codes given below the lists -

Lists-I

(a) Presidential system

(b) Parliamentary system

(c) Federal system

(d) Unitary system

List-II

1. Division of power

2. Concentration of power

3. Close relationship between executive and legislature

4. Separation of powers

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) 3 4 1 2

(B) 4 3 2 1

(C) 4 3 1 2

(D) 4 2 1 3

39. Which part of the Indian Constitution provides for establishing Indian as a Welfare State?

(a) The preamble of the Constitution

(b) Fundamental Rights (Part III of the Constitution)

(c) Directive Principles of State Policy (Part IV of the Constitution)

(d) Schedule IV of the Indian Constitution

40. Which one of the these is not a keyword of Gandhian Government?

(a) Self-sufficiency

(b) Decentralized production

(c) Equitable distribution

(d) Centralised production

41. Match List-I (Personalities) with List-II (Activities) and select the correct answer from the

codes given below the lists-

Lists-I

(a) Vinoo Mankad

(b) Sunil Mittal

(c) Uma Sharma

(d) V. Kurian

List-II

1. Kathak Dancing

2. Dairy Development

3. Cricket

4. Telecom Industry

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) 1 2 3 4

(B) 2 3 4 1

(C) 3 2 1 2

(D) 4 1 2 3

42. The book ‘Midnight’s Children’ has been written by

(a) Arundhati Roy (b) Tasleema Nasreen

(c) Salman Rushdie (d) Kiran Desai

43. CTBT stands for

(a) Continued Test Ban Treaty

(b) Continued Test Based Treatments

(c) Comprehensive Test Ban Treaty

(d) Commercial Test Based Tariff

44. The Tehri Hydro Power Complex is located in the State of

(a) Uttarakhand

(b) Uttar Pradesh

(c) Himachal Pradesh

(d) Sikkim

45. ‘CDMA’ – technology used in Mobile Phones stands for

(a) Computer Developed Management Application

(b) Code Division Multiple Application

(c) Code Division Multiple Access

(d) Code Division Mobile Application

46. Match List-I (Books) with List-II (Authors) and select the correct answer from the codes

given below the lists

Lists-I

(a) My Presidential Years

(b) The Hindu View of Life

(c) Voice of Conscience

(d) Without Fear or Favour

List-II

1. S.Radhakrishnan

2. V.V.Giri

3. N.Sanjeeva Reddy

4. R.Venkataraman

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) 2 1 4 3

(B) 4 3 2 1

(C) 2 3 4 1

(D) 4 1 2 3

47. Match List-I (Persons) with List-II (Organisations/Area of Work) and select the correct

answer from the codes given below the lists-

Lists-I

(a) Amrita Patel

(b) Indra Nooyi

(c) Sunita Narayan

(d) Nandan Nilekani

List-II

1. Information Technology

2. Environmental Science

3. PepsiCo

4. Dairy Development

Codes:

(a) (b) (c) (d)

(A) 1 4 2 3

(B) 2 1 3 4

(C) 2 3 4 1

(D) 4 3 2 1

48. Who has the written the book ‘Two Lives’?

(a) Salman Rushdie

(b) Arundhati Roy

(c) Vikram Seth

(d) Shiv Khera

49. The Ad Line ‘Express Yourself’ is associated with which Brand/Company?

(a) BSNL

(b) Airtel

(c) Hutch

(d) MTNL

50. F.A.O. is the abbreviation of

(a) Fibre and Agricultural Organization

(b) Factory Acquisition Organziation

(c) Free Arbiration Organization

(d) Food and Agriculture Organisation

ANSWER KEYS

1. (d) 2. (b) 3. (d) 4. (b) 5. (b)

6.(a) 7. (a) 8. (d) 9. (d) 10.(a)

11. (a) 12. (a) 13. (c) 14. (b) 15. (b)

16. (c) 17. (a) 18. (b) 19. (c) 20. (b)

21. (c) 22. (c) 23. (b) 24. (a) 25. (d)

26. (a) 27. (a) 28. (b) 29. (d) 30. (d)

31. (a) 32. (d) 33. (c) 34. (c) 35. (b)

36. (b) 37. (c) 38. (a) 39. (c) 40. (d)

41. (c) 42. (c) 43. (c) 44. (a) 45. (c)

46. (d) 47. (d) 48. (c) 49. (b) 50. (d)

5 comments:

Anonymous June 24, 2015 at 11:49 PM

What is the minimum cutoff to clear for ssc data entry operator exam book

Anonymous August 7, 2015 at 11:11 PM

Which are the best civil services coaching in vellore for crack upsc exams?

Anonymous August 7, 2015 at 11:31 PM

Are there any top & best ssc exam coaching center in vellore for upsc aspirants?

ias academy in chennai August 12, 2015 at 2:38 AM

How to study for UPSC exam?Can anyone share information about best tnpsc coaching academy in chennai

bank exam coaching center in vellore September 19, 2015 at 12:14 AM

How can I prepare for ssc exams? Books to be referred for this?
ssc exam coaching center in vellore

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic