Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014 / ** span>

SBI BANK PO (MAINS) SAMPLE PAPER

SBI BANK PO (MAINS) SAMPLE PAPER

GENERAL AWARENESS

1. The tennis player who announced retirement recently is—
(A) Roger Federer
(B) Justine Henin
(C) Rafael Nadal
(D) Mahesh Bhupati
(E) None of these
2. Entero virus 71 (EV 71) is responsible for—
(A) Japanese encephalitis
(B) The new form of bird flue
(C) Skin infection
(D) Hand-foot-mouth disease
(E) None of these
3. According to a latest report, since 1990, India has cut its overall child mortality rate by—
(A) 34%
(B) 30%
(C) 32%
(D) 36%
(E) None of these
4. India test-fired Nuclear Capable Agni III on May 7, 2008 for—
(A) Fourth time
(B) Second time
(C) Third time
(D) Fifth time
(E) None of these
5. Tenth century coins have been found from the city of—
(A) Guwahati
(B) Bareily
(C) Khandwa
(D) Ranchi
(E) None of these
6. The cyclone which struck Myanmar in May 2008 was—
(A) Willy-willy
(B) Nargis
(C) Fanoos
(D) Nasim
(E) None of these
7. The number of children, who are deprived of basic healthcare in India, as per the report—state of the World’s Mothers—brought out by global humanitarian organization ‘save the children’ is—
(A) 60 million
(B) 50 million
(C) 67 million
(D) 55 million
(E) None of these
8. The country where the system of two Supreme Courts has been proposed is—
(A) Pakistan
(B) Nepal
(C) Sri Lanka
(D) Bhutan
(E) None of these
9. Which of the following is not a member of the NATO ?
(A) Austria
(B) Poland
(C) Hungary
(D) Spain
(E) None of these
10. Who became Britain’s first Asian woman Lord Mayor ?
(A) Rekha Rani
(B) Anjula Sood
(C) Reshma Shah
(D) Kavita Sahni
(E) None of these
11. The newly elected President of Paragury is—
(A) Fernando De Silva
(B) Fernando Lugo
(C) Fernando Silvio
(D) Fernando Dominique
(E) None of these
12. Silvio Berlusconi was recently elected to the post of Prime Ministership of Italy. He belongs to—
(A) Italian Nationalist Party
(B) The Patriotic Alliance
(C) People’s Party of Italy
(D) People of Freedom Party
(E) None of these
13. PLA stands for—
(A) Party of Leninist Association
(B) People’s Liberation Army
(C) People for Liberal Alliance
(D) People for Left Alliance
(E) None of these
14. The number of African countries which attended the recently concluded India-Africa Forum Summit is—
(A) 14
(B) 15
(C) 16
(D) 17
(E) None of these
15. According to a recent survey which of India’s states has topped in rural electrification ?
(A) Maharashtra
(B) Tamil Nadu
(C) Rajasthan
(D) Karnataka
(E) None of these
16. Simran Kaur Mundi has been chosen—
(A) Miss India Earth 2008
(B) Miss India Universe 2008
(C) Miss India World 2008
(D) None of the above
(E) None of these
17. Which one of the following won Pulitzer prize in Music category ?
(A) The Little Match Girl Passion
(B) Time and Materials
(C) The Years of Extermination
(D) The Eden’s Outcasts
(E) None of these
18. The book ‘Superstar India : From Incredible to Unstoppable’ is written by—
(A) P. M. Nayyar
(B) Jhumpi Lahiri
(C) Shobha De
(D) None of these
(E) None of these
19. The 2008 Edition of Wisden Cricketers’ Almanack–Crickets major annual reference work has named “The Leading Cricketer of the World for 2007”—
(A) Mc Grath
(B) Jacques Kallis
(C) Ricky Ponting
(D) Sachin Tendulkar
(E) None of these
20. India ranks …………… in foreign exchange forex reserve.
(A) Third
(B) Second
(C) Fifth
(D) Fourth
(E) None of these
21. Raghuram Rajan Committee is related to—
(A) Austerity in government expenditure
(B) Study of causes of rising prices
(C) Financial sector reforms
(D) Export-import balance
(E) None of these
22. The International Monetary Fund has estimated India’s contribution to World Gross Domestic Product in Purchasing Power Parity (PPP) terms for 2007 to—
(A) 4·6%
(B) 6·4%
(C) 7·1%
(D) 3·9%
(E) None of these
23. According to data released by the Ministry of Finance, currently the per capita debt on each of the roughly 110 crore Indians stands at—
(A) Rs. 71502
(B) Rs. 7218
(C) Rs. 10550
(D) Rs. 6103
(E) None of these
24. Which one of the three single cross improved hybrids of maize has not been developed and recommended for an All India level use by Chaudhry Charan Singh Haryana Agriculture University ?
(A) HPM–6
(B) HM–8
(C) HM–10
(D) HQPM–7
(E) None of these
25. US has decided to remove ………from its list of states sponsoring terrorism.
(A) Cuba
(B) Iraq
(C) North Korea
(D) Libya
(E) None of these
26. In the year 2006-07 India received Foreign Direct Investment Worth—
(A) $ 25 billion
(B) $ 24·5 billion
(C) $ 26·25 billion
(D) 20·5 billion
(E) None of these
27. For the first time, the T.V. Cameras and print cameramen were allowed to record proceedings of the Lok Adalats dispensing justice on—
(A) May 3, 2008
(B) May 5, 2008
(C) May 7, 2008
(D) May 4, 2008
(E) None of these
28. As a part of the partial solution to the world’s energy crisis, the scientists of which of the following countries are building a nuclear fusion laboratory designed to recreate the temperatures and pressure of an exploding star ?
(A) U.K.
(B) U.S.A.
(C) Australia
(D) France
(E) None of these
29. Recently, a fatal disease broke out in China infecting thousands of children and causing death of some of them. The disease was—
(A) Bird flu
(B) Filariasis
(C) Hand, mouth and foot disease
(D) Chicken pox
(E) None of these
30. Two Indian doctors from Kolhapur have achieved a path breaking success in the research of—
(A) Genetics
(B) Stem cell
(C) New protein structure
(D) Habit pattern of different people
(E) None of these
31. Apart from ISRO, three other agencies/institutions were also involved in the execution of PSLV-C9. Which of the following was not involved ?
(A) DRDO
(B) Antrix Corporation
(C) Cosmos International Germany
(D) University of Toronto, Canada
(E) None of these
32. The Iran-Pakistan-India gas pipeline, slated to begin in 2009 was conceptualised first in—
(A) 1991
(B) 1989
(C) 1985
(D) 1993
(E) None of these
33. In addition to Kolkata and Delhi, the Union Government plans to start Metro rail service in four more cities. Which of the following is not included in the plan ?
(A) Kochi
(B) Hyderabad
(C) Pune
(D) Chennai
(E) None of these
34. President Pratibha Patil recently visited Chile, Brazil and Mexico. During her trip, with which of the following countries did India sign an extradition treaty—
(A) Brazil
(B) Chile
(C) Mexico
(D) None of these
(E) None of these
35. In its thirteenth flight PSLV-C9 successfully launched ten satellites with a total weight of 820 kg. Which of the following satellites launched by PSLV-C9 is not a nano satellite ?
(A) NLS-4
(B) NLS-5
(C) RUBIN-8A
(D) IMS-1
(E) None of these
Answers :
1. (B) 2. (D) 3. (A) 4. (C) 5. (C) 6. (B) 7. (C) 8. (A) 9. (A) 10. (B)
11. (B) 12. (D) 13. (B) 14. (A) 15. (C) 16. (B) 17. (A) 18. (C) 19. (B) 20. (D)
21. (C) 22. (A) 23. (B) 24. (A) 25. (C) 26. (B) 27. (A) 28. (A) 29. (C) 30. (B)
31. (A) 32. (B) 33. (C) 34. (A) 35. (D)

1 comments:

SBI PO Exam Books June 15, 2011 at 11:56 AM

Hardwork from the blog owner is very visible. Hats off to the owner of this blogger maintaining this blog. And this post is really awesome. Would be visiting again.

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic