Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014 / ** span>

Computer General Knowledge For Bank Examination


Computer General Knowledge For Bank PO Exam

1. All of the following are examples of real security and privacy risks EXCEPT:
A. hackers.
B. spam.
C. viruses.
D. identity theft.
Answer: B
2. A process known as ____________ is used by large retailers to study trends.
A. data mining
B. data selection
C. POS
D. data conversion
Answer: A
3. ____________terminals (formerly known as cash registers) are often connected to complex inventory and sales computer systems.
A. Data
B. Point-of-sale (POS)
C. Sales
D. Query
Answer: B
4. A(n) ____________ system is a small, wireless handheld computer that scans an item’s tag and pulls up the current price (and any special offers) as you shop.
A. PSS
B. POS
C. inventory
D. data mining
Answer: A
5. The ability to recover and read deleted or damaged files from a criminal’s computer is an example of a law enforcement specialty called:
A. robotics.
B. simulation.
C. computer forensics.
D. animation.
Answer: C
6. Which of the following is NOT one of the four major data processing functions of a computer?
A. gathering data
B. processing data into information
C. analyzing the data or information
D. storing the data or information
Answer: C
7. ____________ tags, when placed on an animal, can be used to record and track in a database all of the animal’s movements.
A. POS
B. RFID
C. PPS
D. GPS
Answer: B
8. Surgeons can perform delicate operations by manipulating devices through computers instead of manually. This technology is known as:
A. robotics.
B. computer forensics.
C. simulation.
D. forecasting.
Answer: A
9. Technology no longer protected by copyright, available to everyone, is considered to be:
A. proprietary.
B. open.
C. experimental.
D. in the public domain.
Answer: A
10. ____________ is the study of molecules and structures whose size ranges from 1 to 100 nanometers.
A. Nanoscience
B. Microelectrodes
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A
11. ____________ is the science that attempts to produce machines that display the same type of intelligence that humans do.
A. Nanoscience
B. Nanotechnology
C. Simulation
D. Artificial intelligence (AI)
Answer: D

12. ____________ is data that has been organized or presented in a meaningful fashion.
A. A process
B. Software
C. Storage
D. Information
Answer: D
13. The name for the way that computers manipulate data into information is called:
A. programming.
B. processing.
C. storing.
D. organizing.
Answer: B
14. Computers gather data, which means that they allow users to ____________ data.
A. present
B. input
C. output
D. store
Answer: B
15. After a picture has been taken with a digital camera and processed appropriately, the actual print of the picture is considered:
A. data.
B. output.
C. input.
D. the process.
Answer: B


16. Computers use the ____________ language to process data.
A. processing
B. kilobyte
C. binary
D. representational
Answer: C
17. Computers process data into information by working exclusively with:
A. multimedia.
B. words.
C. characters.
D. numbers.
Answer: D
18. In the binary language each letter of the alphabet, each number and each special character is made up of a unique combination of:
A. eight bytes.
B. eight kilobytes.
C. eight characters.
D. eight bits.
Answer: D
19. The term bit is short for:
A. megabyte.
B. binary language.
C. binary digit.
D. binary number.
Answer: C


20. A string of eight 0s and 1s is called a:
A. megabyte.
B. byte.
C. kilobyte.
D. gigabyte.
Answer: B
21. A ____________ is approximately one billion bytes.
A. kilobyte
B. bit
C. gigabyte
D. megabyte
Answer: C
22. A ____________ is approximately a million bytes.
A. gigabyte
B. kilobyte
C. megabyte
D. terabyte
Answer: C
23. ____________ is any part of the computer that you can physically touch.
A. Hardware
B. A device
C. A peripheral
D. An application
Answer: A


24. The components that process data are located in the:
A. input devices.
B. output devices.
C. system unit.
D. storage component.
Answer: C
25. All of the following are examples of input devices EXCEPT a:
A. scanner.
B. mouse.
C. keyboard.
D. printer.
Answer: D
26. Which of the following is an example of an input device?
A. scanner
B. speaker
C. CD
D. printer
Answer: A
27. All of the following are examples of storage devices EXCEPT:
A. hard disk drives.
B. printers.
C. floppy disk drives.
D. CD drives.
Answer: B
28. The ____________, also called the “brains” of the computer, is responsible for processing data.
A. motherboard
B. memory
C. RAM
D. central processing unit (CPU)
Answer: D
29. The CPU and memory are located on the:
A. expansion board.
B. motherboard.
C. storage device.
D. output device.
Answer: B
30. Word processing, spreadsheet, and photo-editing are examples of:
A. application software.
B. system software.
C. operating system software.
D. platform software.
Answer: A
31. ____________ is a set of computer programs used on a computer to help perform tasks.
A. An instruction
B. Software
C. Memory
D. A processor
Answer: B
32. System software is the set of programs that enables your computer’s hardware devices and ____________ software to work together.
A. management
B. processing
C. utility
D. application
Answer: D
33. The PC (personal computer) and the Apple Macintosh are examples of two different:
A. platforms.
B. applications.
C. programs.
D. storage devices.
Answer: A
34. Apple Macintoshes (Macs) and PCs use different ____________ to process data and different operating systems.
A. languages
B. methods
C. CPUs
D. storage devices
Answer: C
35. Servers are computers that provide resources to other computers connected to a:
A. network.
B. mainframe.
C. supercomputer.
D. client.
Answer: A
36. Smaller and less expensive PC-based servers are replacing ____________ in many businesses.
A. supercomputers
B. clients
C. laptops
D. mainframes
Answer: D
37. ____________ are specially designed computers that perform complex calculations extremely rapidly.
A. Servers
B. Supercomputers
C. Laptops
D. Mainframes
Answer: B
38. DSL is an example of a(n) ____________ connection.
A. network
B. wireless
C. slow
D. broadband
Answer: D
39. The difference between people with access to computers and the Internet and those without this access is known as the:
A. digital divide.
B. Internet divide.
C. Web divide.
D. broadband divide.
Answer: A

40. ____________ is the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an extremely small scale.
A. Nanotechnology
B. Micro-technology
C. Computer forensics
D. Artificial intelligence
Answer: A
41. Which of the following is the correct order of the four major functions of a computer?
A. Process à Output à Input à Storage
B. Input à Outputà Process à Storage
C. Process à Storage à Input à Output
D. Input à Process à Output à Storage
Answer: D
42. ____________ bits equal one byte.
A. Eight
B. Two
C. One thousand
D. One million
Answer: A
43. The binary language consists of ____________ digit(s).
A. 8
B. 2
C. 1,000
D. 1
Answer: B
44. A byte can hold one ____________ of data.
A. bit
B. binary digit
C. character
D. kilobyte
Answer: C
45. ____________ controls the way in which the computer system functions and provides a means by which users can interact with the computer.
A. The platform
B. The operating system
C. Application software
D. The motherboard
Answer: B
46. The operating system is the most common type of ____________ software.
A. communication
B. application
C. system
D. word-processing software
Answer: C
47. ____________ are specially designed computer chips that reside inside other devices, such as your car or your electronic thermostat.
A. Servers
B. Embedded computers
C. Robotic computers
D. Mainframes
Answer: B
48. The steps and tasks needed to process data, such as responses to questions or clicking an icon, are called:
A. instructions.
B. the operating system.
C. application software.
D. the system unit.
Answer: A
49. The two broad categories of software are:
A. word processing and spreadsheet.
B. transaction and application.
C. Windows and Mac OS.
D. system and application.
Answer: D
50. The metal or plastic case that holds all the physical parts of the computer is the:
A. system unit.
B. CPU.
C. mainframe.
D. platform.
Answer: A

Fill in the Blank:

51. Between PCs and Macs, the ____________ is the platform of choice for graphic design and animation.
Answer: Mac
52. The ____________ is the program that manages the hardware of the computer system, including the CPU, memory, storage devices, and input/output devices.
Answer: operating system

53. The type of operating system software you use depends on your computer’s ____________.
Answer: platform
54. ____________software helps you carry out tasks, such as typing a document or creating a spreadsheet.
Answer: Application
55. ____________are the fastest and most expensive computers.
Answer: Supercomputers
56. A ____________ is approximately 1,000 bytes.
Answer: kilobyte
57. Input devices are used to provide the steps and tasks the computer needs to process data, and these steps and tasks are called ____________.
Answer: instructions
58. A computer gathers data, processes it, outputs the data or information, and ____________ the data or information.
Answer: stores
59. The binary language consists of two digits: ____________ and ____________.
Answer: 0 and 1
60. A string of ____________ 0s and 1s is called a byte.
Answer: eight (8)
61. The devices you use to enter data into a computer system are known as ____________ devices.
Answer: input
62. The devices on a computer system that let you see the processed information are known as ____________ devices.
Answer: output
63. ____________ is the set of computer instructions or programs that enables the hardware to perform different tasks.
Answer: Software
64. When you connect to the ____________, your computer is communicating with a server at your Internet service provider (ISP).
Answer: Internet
65. ____________ are computers that excel at executing many different computer programs at the same time.
Answer: Mainframes
66. ____________is the application of computer systems and techniques to gather legal evidence.
Answer: Computer forensics
67. ____________ is the science that attempts to create machines that will emulate the human thought process.
Answer: Artificial intelligence (AI)
68. Macintosh computers use the Macintosh operating system (Mac OS), whereas PCs generally run ____________ as an operating system.
Answer: Microsoft Windows
69. A process known as ____________ tracks trends and allows retailers to respond to consumer buying patterns.
Answer: data mining
70. Hard disk drives and CD drives are examples of ____________ devices.
Answer: storage
71. You would use ____________ software to create spreadsheets, type documents, and edit photos.
Answer: application
72. ____________ are computers that support hundreds or thousands of users simultaneously.
Answer: Mainframes
73. ____________ is the term given to the act of stealing someone’s identity and ruining their credit rating.
Answer: Identity theft
74. Surgeons are using ____________ to guide robots to perform delicate surgery.
Answer: computers
75. Patient ____________ are life-sized mannequins that have a pulse and a heartbeat and respond to procedures just like humans.
Answer: simulators

True and False

76. Currently, the performance of tasks by robots is based on preprogrammed algorithms.
Answer: True
77. Data can be a number, a word, a picture, or a sound.
Answer: True
78. Strictly defined, a computer is a data processing device.
Answer: True
79. The discrepancy between the “haves” and “have-nots” with regard to computer technology is commonly referred to as the digital society.
Answer: False (digital divide)
80. One of the benefits of becoming computer fluent is being a savvy computer user and consumer and knowing how to avoid viruses, the programs that pose threats to computer security.
Answer: True
81. Trend-spotting programs, developed for business, have been used to predict criminal activity.
Answer: True
82. Employers do not have the right to monitor e-mail and network traffic on employee systems used at work.
Answer: False
83. Clicking on an icon with the mouse is a form of giving an instruction to the computer.
Answer: True
84. Output devices store instructions or data that the CPU processes.
Answer: False (memory)
85. The CPU and memory are located on a special circuit board in the system unit called the motherboard.
Answer: True
86. Nanostructures represent the smallest human-made structures that can be built.
Answer: True

87. The main difference between a supercomputer and a mainframe is that supercomputers are designed to execute a few programs as quickly as possible, whereas mainframes are designed to handle many programs running at the same time (but at a slower pace).
Answer: True
88. Being computer fluent means that you should be able to build a computer yourself.
Answer: False
89. Embedded computers are self-contained computer devices that have their own programming and do not receive input.
Answer: True
90. A Web browser is a special device that is installed in your computer that allows it to communicate with other devices on a network.
Answer: False (network adapter)
91. With a wireless network, it is easier to relocate devices.
Answer: True
92. The most common type of memory that the computer uses to process data is ROM.
Answer: False (RAM)

Matching:

93. Match the following terms with their approximate size:
I. kilobyte A. one million bytes
II. byte B. eight bits
III. gigabyte C. one thousand bytes
IV. megabyte D. one billion bytes
V. terabyte E. one trillion bytes
Answer: C, B, D, A, E

94. Match the following terms with their meanings:
I. printer A. storage device
II. scanner B. output device
III. RAM C. input device
IV. CPU D. a type of memory
V. CD drive E. processor
Answer: B, C, D, E, A

95. Match the following terms with their meanings:
I. mainframe A. the most expensive computers that perform complex calculations extremely rapidly
II. supercomputer B. a computer that provides resources to other computers connected to a network
III. embedded computer C. a large, expensive computer that supports hundreds or thousands of users simultaneously
IV. PDA D. a self-contained computer device that usually performs preprogrammed functions such as temperature control
V. server E. a small mobile computing device
Answer: C, A, D, E, B

96. Match the following terms with their meanings:
I. software A. transforming data into information
II. hardware B. data that has been organized or presented in a meaningful fashion
III. operating system C. any part of the computer that you can physically touch
IV. processing D. a set of computer programs that enables hardware to perform different tasks
V. information E. the most common type of system software, it controls the way in which the computer system functions
Answer: D, C, E, A, B

97. Match the following terms with their meanings:
I. system software A. the set of programs that enables computer hardware devices and application software to work together
II. application software B. the kind of operating system software you will use depends on this
III. platform C. operating system software generally used on PCs
IV. Microsoft Windows D. a set of programs used to accomplish a specific task
V. Mac OS E. operating system software used on the Apple Macintosh
Answer: A, D, B, C, E

98. Match the following terms with their meanings:
I. data A. the main circuit board in the system unit
II. memory B. the representation of a fact or idea (unprocessed information)
III. output C. processed data or information
IV. storage D. holds instructions or data that the CPU processes
V. motherboard E. data or information that can be accessed again
Answer: B, D, C, E, A

99. Match the following terms with their meanings:
I. bit A. the science revolving around the use of nanostructures to build devices on an extremely small scale
II. binary language B. the case that contains the system components
III. instructions C. consists of 0s and 1s
IV. system unit D. short for binary digit
V. nanotechnology E. steps and tasks necessary to process data into usable information
Answer: D, C, E, B, A


100. Match the following fields to the related computer technology:
I. medicine A. Internet research and virtual tours
II. business B. data mining
III. law enforcement C. robotics and simulation
IV. education D. computer forensics
V. archeology E. digital recreations of ruins
Answer: C, B, D, A, E

1 comments:

Avi Singh August 22, 2017 at 10:10 PM

Whoa! I've seen a lot of websites but there are hardly any that have a sectional test to improve your computer knowledge. This site is a gem for anyone preparing for banking exams.

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic