Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014 / ** span>

West Bengal P.C.S. Miscellaneous Services Recruitment Exam., 2007 Solved Paper

West Bengal P.C.S. Miscellaneous Services Recruitment Exam., 2007

General Studies

(Held on 9-3-2008)

1. The Chief Justice of Pakistan’s Supreme Court suspended last year by President Musharraf was—
(A) Shaukat Aziz
(B) Anees Fahim
(C) Ifthikar Chaudhury
(D) Farooq Leghari
Ans : (C)

2. Which of the following organizations has set the target of reducing Greenhouse gas emissions by 50% by the year 2050 ?
(A) United Nations
(B) UNDP
(C) G-8
(D) SAARC
Ans : (C)

3. The Sunfeast Open Tournament (2007) was won by—
(A) Vania King
(B) Sania Mirza
(C) Mariya Korytheseva
(D) Maria Kirilenke
Ans : (D)

4. Who was the Men’s national senior Billiards champion in 2007 ?
(A) Pankaj Advani
(B) Ashok Shandilya
(C) Abhijeet Gupta
(D) None of the above
Ans : (A)

5. Ustad Amzad Ali Khan is an exponent of—
(A) Santoor
(B) Sarod
(C) Violin
(D) Tabla
Ans : (B)

6. Which book is written by Satyendra Nath Dutta ?
(A) Agnibina
(B) Kuhu-O-Keka
(C) Sagar-Theke-Fera
(D) Trijama
Ans : (B)

7. Which State is regarded as the land of five rivers ?
(A) Gujarat
(B) Assam
(C) Chhattisgarh
(D) Punjab
Ans : (D)

8. The largest rice producing State in India is—
(A) West Bengal
(B) Punjab
(C) Uttar Pradesh
(D) Haryana
Ans : (A)

9. China’s national game is—
(A) Football
(B) Hockey
(C) Polo
(D) Table Tennis
Ans : (D)

10. The oldest oilfield in India is—
(A)Moran
(B) Makum
(C) Digboi
(D) Dibrugarh
Ans : (C)

11. Density of population is highest in which State of India ?
(A) West Bengal
(B) Maharashtra
(C) Bihar
(D) Uttar Pradesh
Ans : (A)

12. Given that the absolute refractive indices of water and glass are 4/3 and 3/2 respectively. What is the refractive index of glass with reference to water ?
(A) 2/3
(B) 8/9
(C) 9/8
(D) ¾
Ans : (C)

13. In the alkane series methane is followed by—
(A) Propane
(B) Butane
(C) Benzene
(D) Ethane
Ans : (D)

14. The Secretary-General of the Commonwealth is—
(A) Don McKinnon
(B) Kamalesh Sharma
(C) Avinash Chander
(D) Vijay Kelkar
Ans : (B)

15. The term ‘Penhold Grip’ is associated with—
(A) Tennis
(B) Rowing
(C) Table Tennis
(D) Hockey
Ans : (C)

16. A force of 5 N acts on a body for 0•2 secs. The change in momentum of the body is—
(A) 1 kg ms-1
(B) 0•1 kg ms-1
(C) 10 kg ms-1
(D) The given data is insufficient
Ans : (D)

17. Organic compound used for welding and artificially ripening of fruits is—
(A) CH4
(B) C2H6
(C)C2H2
(D) C2H4
Ans : (D)

18. In rabbit, the digestion of cellulose takes place in—
(A) Rectum
(B) Ileum
(C) Colon
(D) Caecum
Ans : (C)

19. Rolland Garros is associated with—
(A) Badminton
(B) Football
(C) Tennis
(D) Rowing
Ans : (C)

20. Which of the following elements is essential for animals but not in plants ?
(A) Potassium
(B) Phosphorus
(C) Calcium
(D) Iodine
Ans : (C)

21. Keenan stadium is located at—
(A) Jamshedpur
(B) Cuttack
(C) Patna
(D) Ranchi
Ans : (A)

22. The circulation of blood in closed circulatory system was discovered by—
(A) Francis Darwin
(B) William Harvey
(C) G. Mendel
(D) Hippocrates
Ans : (B)

23. Vitamin K is necessary for blood clotting because it plays a vital role in the synthesis of—
(A) Thromboplastin
(B) Fibrinogen
(C) Prothrombin
(D) All of the above
Ans : (D)

24. Iris is the anterior part of—
(A) Retina
(B) Choroid
(C) Sclera
(D) Cornea
Ans : (A)

25. At which part of the tongue are the taste buds for sweet taste located ?
(A) Tip
(B) Back
(C) Sides
(D) Middle
Ans : (A)


26. The following is not a member of the European Union :
(A) Turkey
(B) Cyprus
(C) Slovakia
(D) Ireland
Ans : (A)

27. Which of the following States has the largest size of population ?
(A) Uttar Pradesh
(B) Madhya Pradesh
(C) West Bengal
(D) Maharashtra
Ans : (A)

28. Which city is called Gateway of India ?
(A) Kolkata
(B) Chennai
(C) Mumbai
(D) Delhi
Ans : (C)

29. Who is the famous South Indian musician and saint, who was an exponent of Carnatic music ?
(A) Tyagaraja
(B) B. Subramanium
(C) R. Ramachandran
(D) P. Venkataraman
Ans : (A)

30. ‘Geeta-Govindam’ by Kavi Jaydev was written in—
(A) Bengali
(B) Sanskrit
(C) Maithili
(D) Apabhramsa
Ans : (B)

31. When was ‘Purna Swaraj’ day first celebrated ?
(A) August 15, 1947
(B) August 15, 1930
(C) January 26, 1950
(D) January 26, 1930
Ans : (D)

32. The native land of ‘Jim Corbett’ is—
(A) England
(B) India
(C) Germany
(D) France
Ans : (B)

33. Dr. M. S. Subbulakshmi has distinguished herself in the field of—
(A) Kathak
(B) Bharat Natyam
(C) Playing Violin
(D) Vocal Music
Ans : (D)

34. We find ‘Indir-Thakrun’ in—
(A) Aranyak
(B) Pather-Panchali
(C) Ichamati
(D) Devajan
Ans : (B)

35. Which Article of the Indian Constitution provides to the Parliament the power to amend the Constitution ?
(A) 360
(B) 368
(C) 390
(D) 348
Ans : (B)

36. ‘Hans Christian Andersen’ was born in—
(A) Poland
(B) Russia
(C) Denmark
(D) Germany
Ans : (C)

37. Anhydrous CaO may be used to dry—
(A) H2S gas
(B) NH3 gas
(C) CO2 gas
(D) HCl gas
Ans : (B)

38. In bacteria, which of the following photosynthesis is present ?
(A) PS I
(B) PS II
(C) Both PS I and PS II
(D) None of the above
Ans : (C)

39. The only Sultan of Delhi who exempted his subject from nearly 24 taxes was—
(A) Mubarak Shah Khalji
(B) Ghiyasuddin Tughlaq
(C) Firoz Tughlaq
(D) Sikandar Lodi
Ans : (C)

40. To whom is the Council of Ministers collectively responsible ?
(A) The President
(B) The Prime Minister
(C) The Lok Sabha
(D) The Rajya Sabha
Ans : (C)

41. The fuel in a nuclear reactor is—
(A) Graphite
(B) Heavy water
(C) Cadmium
(D) Uranium
Ans : (D)

42. Which of the following occupies 22•4 litres at N.T.P. ?
(A) 17 gms NH3
(B) 22 gms CO2
(C) 1•7 gms NH3
(D) 4•4 gms CO2
Ans : (A)

43. The President of India is elected by an electoral college comprising the—
(A) Members of the Lok Sabha only
(B) Members of the Rajya Sabha only
(C) Elected Members of both Houses of Parliament and Members of the Legislative Assemblies of all States
(D) Members of both Houses
Ans : (C)

44. One of the famous tragedies of Shakespeare is—
(A) The Merchant of Venice
(B) Macbeth
(C) The Tempest
(D) As You Like It
Ans : (B)

45. Water equivalent of a body is measured in—
(A) Degrees centrigrade
(B) Calories
(C) Grams
(D) Dynes
Ans : (C)

46. Which of the following countries has recently signed the Kyoto Protocol ?
(A) India
(B) USA
(C) China
(D) Australia
Ans : (D)

47. The proposed site for private port in West Bengal is—
(A) Falta
(B) Kakdwip
(C) Kulpi
(D) Sagar Island
Ans : (C)

48. The most populous city of India in 2001 is—
(A) Kolkata
(B) Chennai
(C) Delhi
(D) Mumbai
Ans : (D)

49. Editor of the Magazine ‘Sambad-Pravakar’ was—
(A) Debendra Nath Thakur
(B) Akshoy Kumar Dutta
(C) Pearychand Mitra
(D) Iswar Chandra Gupta
Ans : (D)

50. When the temperature of a metalrises, its electrical resistance—
(A) Increases
(B) Decreases
(C) Does not change
(D) None of the above
Ans : (A)

1 comments:

Anonymous July 17, 2015 at 4:10 AM

preperation for upsc exam? best upsc institute in chennai ?

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic