Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014 / ** span>

West Bengal P.C.S. Miscellaneous Services Recruitment Exam., 2007 Solved Paper (Arithmetics)

West Bengal P.C.S. Miscellaneous Services

Recruitment Exam., Solved Paper

Arithmetic

(Held on 9-3-2008)

1. The diagonal of a square is 4√ 2 cm. The diagonal of another square whose area is double that of the first square is—
(A) 8 cm
(B) 8√2 cm
(C) 4√ 2 cm
(D) 16 cm
Ans : (A)

2. A train starts with the speed of 70 km/hr with its speed increasing every two hours by 10 km/hr. In how many hours will it cover 345 kms ?
(A) 2¼ hrs
(B) 4 hrs 5 mins
(C) 4½ hrs
(D) None of the above
Ans : (C)

3. How long does a train 110 metres long running at the speed of 72 km/hr take to cross a bridge 132 metres in length ?
(A) 9•8 sec
(B) 12•1 sec
(C) 12•42 sec
(D) 14•3 sec
Ans : (B)

4. A boatman goes 2 km against the current of the stream in 1 hour and goes 1 km along the current in 10 minutes. How long will it take to go 5 km in stationary water ?
(A) 40 mins
(B) 1 hr
(C) 1 hr 15 mins
(D) 1 hr 30 mins
Ans : (C)

5. The value of

is—
(A) 2
(B) 3/2
(C) 4/13
(D) 3 6/13
Ans : (A)

6. The ratio of the incomes of A and B is 5 : 4 and the ratio of their expenditure is 3 : 2. If at the end of each year, each saves Rs. 1600, then the income of A is—
(A) Rs. 3400
(B) Rs. 3600
(C) Rs. 4000
(D) Rs. 4400
Ans : (C)

7. Half of 1 per cent is equal to—
(A) 0•005
(B) 0•05
(C) 0•02
(D) 0•2
Ans : (A)

8. If 3/5th of a cistern is filled in 1 minute, how much more time will be required to fill the rest of it ?
(A) 40 sec
(B) 30 sec
(C) 36 sec
(D) 24 sec
Ans : (A)

9. In what ratio must water be mixed with milk costing Rs. 12 per litre to obtain a mixture worth Rs. 8 per litre ?
(A) 1 : 2
(B) 2 : 1
(C) 2 : 3
(D) 3 : 2
Ans : (A)

10. A number was divided successively in order by 4, 5 and 6. The remainders were respectively 2, 3 and 4. The number is—
(A) 214
(B) 476
(C) 954
(D) 1908
Ans : (A)

11. The difference between simple and compound interest @ 10% per annum on a sum of Rs. 1000 after 4 years is—
(A) Rs. 31
(B) Rs. 32•10
(C) Rs. 40•40
(D) Rs. 64•10
Ans : (D)

12. The maximum length of a pencil that can by kept in a rectangular box of dimensions 8 cm × 6 cm × 2 cm, is—
(A) 2√13 cm
(B) 2√14 cm
(C) 2√26 cm
(D) 10√2 cm
Ans : (C)

13. What is the smallest number by which 3600 be divided to make it a perfect cube ?
(A) 9
(B) 450
(C) 50
(D) 300
Ans : (B)

14. At what time between 9 and 10 o’clock will the hands of a watch be together ?
(A) 45 min past 9
(B) 50 min past 9
(C) 49 1/11 min past 9
(D) 48 2/11 min past 9
Ans : (C)

15. A two-digit number is such that the product of the digits is 8. When 18 is added to the number, then the number is reversed. The number is—
(A) 18
(B) 42
(C) 81
(D) 24
Ans : (D)

16. The edges of a cuboid are in the ratio 1 : 2 : 3 and its surface area is 88 cm2 . The volume of the cuboid is—
(A) 24 cm3
(B) 48 cm3
(C) 64 cm3
(D) 120 cm3
Ans : (B)

17. In a school 10% of the boys are same in number as ¼ th of the girls. What is the ratio of boys to girls in the school ?
(A) 3 : 2
(B) 5 : 2
(C) 2 : 1
(D) 4 : 3
Ans : (B)

18. X got 30% concession on the labelled price of an article and sold it for Rs. 8750 with 25% profit on the price she bought. What was the labelled price ?
(A) Rs. 16,000
(B) Rs. 12,000
(C) Rs. 10,000
(D) None of the above
Ans : (C)

19. A vendor loses the selling price of 4 oranges on selling 36 oranges. Her loss per cent is—
(A) 10%
(B) 11 1/9 %
(C) 12 ½ %
(D) None of the above
Ans : (A)

20. In a camp, 95 men had provisions for 200 days. After 5 days, 30 men left the camp. For how many days will the remaining food last now ?
(A) 180
(B) 285
(C) 139 16/19
(D) 28•5
Ans : (B)

21. A dog takes 4 leaps for every 5 leaps of a hare but 3 leaps of a dog are equal to 4 leaps of the hare. Compare their speeds in terms of ratio of their speed.
(A) Dog’s speed : hare’s speed = 15 : 16
(B) Dog’s speed : hare’s speed = 16 : 15
(C) Dog’s speed : hare’s speed = 3 : 5
(D) Dog’s speed : hare’s speed = 5 : 3
Ans : (B)

22. The ratio of the speeds of two trains is 7 : 8. If the second train runs 400 kms in 4 hours, then the speed of the first train is—
(A) 70 km/hr
(B) 75 km/hr
(C) 84 km/hr
(D) 87•5 km/hr
Ans : (D)

23. In 10 years, A will be twice as old as B was 10 years ago. If A is now 9 years older than B, the present age of B is—
(A)29years
(B) 19 years
(C) 49 years
(D) 39 years
Ans : (D)

24. Three taps A, B and C can fill a tank in 12, 15 and 20 hours respectively. If A is open all the time and B and C are open for one hour each alternately, the tank will be full in—
(A) 6 hours
(B) 6 2/3 hours
(C) 7 hours
(D) 7 ½ hours
Ans : (C)

25. The present ages of three persons are in proportions 4 : 7 : 9. Eight years ago, the sum of their ages was 56. Find their present ages (in years)—
(A) 20, 35, 45
(B) 8, 20, 28
(C) 16, 28, 36
(D) 20, 36, 46
Ans : (C)

1 comments:

Anonymous October 12, 2015 at 3:23 AM

I read except samacheer kalvi books.so could you please send me materials and preparing method.
rbi assistant mock tests

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic