Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014 / ** span>

General Awareness : MBA , BANK, UPSC, STATE PSC

General Awareness : MBA , BANK, UPSC, STATE PSC

1. The nodal agency of Government of India for Administrative reforms is—

(A) Ministry of Personnel

(B) Home Ministry

(C) Cabinet Secretariat

(D) Department of Administrative Reforms and Public Grievances

2. At present, how many states have Legislative Councils ?

(A) 7

(B) 6

(C) 5

(D) 4

3. Bharat Sanchar Nigam Limited came into existence on—

(A) January 1, 1998

(B) October 1, 2000

(C) August 15, 2002

(D) September 15, 2003

4. The Internet Subscribers in India till March 2007 were—

(A) 10 million

(B) 9·5 million

(C) 9·2 million

(D) 8·5 million

5. Coal—the main source of energy in the country accounts……of the country’s commercial requirement.

(A) 70%

(B) 80%

(C) 65%

(D) 67%

6. Who said—“There is no future in any job, the future lies in the man who holds the job ?”

(A) George Orwell

(B) Thomas Fuller

(C) Jawahar Lal Nehru

(D) G. W. Crane

7. The difference between the beginning of Vikram Era and that of Saka Era (calendars) is—

(A) 60 years

(B) 80 years

(C) 58 years

(D) 90 years

8. Which of the following was famous for naval power in ancient India ?

(A) Satvahan

(B) Chola

(C) Chalukyas

(D) Maurya

9. Comptroller and Auditor General and Attorney General have been mentioned respectively in—

(A) Article 180 and 78

(B) Article 182 and Article 76

(C) Article 148 and Article 76

(D) None of the above

10. Army War College is situated at—

(A) Gurgaon

(B) Pune

(C) Jabalpore

(D) Mhow

11. Aeroflot (Airways) belongs to—

(A) Australia

(B) Hong Kong

(C) Russia

(D) Poland

12. The first Indian to join the Indian Civil Service was—

(A) B. N. Bannerjee

(B) Satyendra Nath Tagore

(C) Badruddin Tayyabji

(D) None of these

13. The sobriquet–‘Little Corporal’ is associated with—

(A) Napolean

(B) Lal Bahadur Shastri

(C) Gladstone

(D) C. F. Andrews

14. Russia’s highest military decoration is known as—

(A) Military Cross

(B) Medal for Valour

(C) Victory Medal

(D) Order of the Patriotic War

15. When was National Authority, Chemical Weapons Convention (CWC) set up ?

(A) May 5, 1997

(B) August 20, 1998

(C) September 15, 2000

(D) January 9, 2002

16. Aqua regia is a mixture of—

(A) One part HNO3 and three parts HCl

(B) Three parts HNO3 and one part HCl

(C) One part H2SO4 and three parts HCl

(D) Three parts H2SO4 and one part HCl

17. A. C. is used in homes because—

(A) It is safe

(B) It is easily reproducible

(C) It is cheap

(D) It is economical in transmission

18. The Tattvabodhini Sabha was founded by—

(A) H. V. Derozio

(B) Rammohan Roy

(C) Debendranath Thakur

(D) Swami Vivekananda

19. The Chief Election Commissioner is—

(A) Elected by the Parliament

(B) Appointed by the Minister of Parliamentary Affairs

(C) Appointed by the President

(D) Nominated by the Prime Minister

20. Which dance is in the form of dance drama in Kerala and is usually performed in the open and lasts the whole night ?

(A) Mohiniattam

(B) Kathakali

(C) Ottam Thullal

(D) Kuchipudi

21. Author of the novel ‘Madame Bovary’ is—

(A) Emil Zola

(B) Flaubert

(C) Kafka

(D) Victor Hugo

22. The Chief Justice of High Court is appointed by—

(A) The Governor of the State

(B) The President of India

(C) The Chief Ministers of the States

(D) The Chief Justice of Supreme Court

23. The birthplace of which of the following English writers in Mumbai will be converted into a museum dedicated to him ?

(A) Rudyard Kipling

(B) Robert Browning

(C) Jim Corbett

(D) William Blake

24. Kuchipudi is a dance from—

(A) Kerala

(B) Tamil Nadu

(C) Karnataka

(D) Andhra Pradesh

25. The new Comptroller and Auditor General of India is—

(A) V. N. Kaul

(B) V. K. Joshi

(C) D. K. Sikri

(D) V. Rai

Answers

1. (D)

2. (C) Only in Bihar, Jammu & Kashmir, Karnataka, Maharashtra and Uttar Pradesh, there are two houses known as Legislative Assembly and Legislative Council.

3. (B)

4. (B) Based on reports received from Internet Service Providers till March 2007 there are approximately 9·2 million Internet Subscribers in India.

5. (D)

6. (D)

7. (B)

8. (B)

9. (C)

10. (D)

11. (C)

12. (B)

13. (A)

14. (D)

15. (A) The NA, CWC (National Authority Chemical Weapons Convention was set up on May 5, 2007 by a resolution of Cabinet Secretariat to fulfil obligations of the International Chemical Weapons Convention concluded on January 14, 1993 for prohibiting development, stockpiling, use, transfer and execution of chemical weapons by member states.

16. (A)

17. (D)

18. (C)

19. (C)

20. (B)

21. (B)

22. (A)

23. (A)

24. (D)

25. (D)

5 comments:

ibps bank practice test August 19, 2015 at 1:54 AM

i found the stuff really useful. preparing for bank po and i found the information helpful.
ibps bank po practice test preparation

final year project center in vellore September 30, 2015 at 12:51 AM

What is the fees of IPS Coaching centre vellore ?
ias coaching center in vellore

Govtjobs Guru January 6, 2016 at 8:19 PM
This comment has been removed by the author.
Govtjobs Guru January 6, 2016 at 8:26 PM

Search really useful stuff related the bank jobs and results Bank Jobs

Govtjobs Guru January 6, 2016 at 8:29 PM

It is a very authentic and real education portal for all types of result like 10th result, 12th result and bank results Results 2016

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic