Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014 / ** span>

Model Paper For Different Bank Probationary Officers Exam



Model Paper For Different Bank Probationary Officers

Reasoning Ability Test

Directions—(Q. 1–5) For each of the following questions there is some relationship between the two terms to the left of :: and the same relationship obtains between the two terms to its right. In each of these questions the fourth term is missing. This term is one of the alternatives among the five terms given below. Find out this term.

1. ABCD is related to BEGI in the same way as BCDE is related to ... ?

(A) ADFH

(B) CFHJ

(C) CDEF

(D) CEGI

Ans : (B)

2. ABEF is related to BCFG in the same way as GHKL is related to ... ?

(A) FGKJ

(B) HILM

(C) HIKJ

(D) HIML

Ans : (B)

3. BYCX is related to AZDW in the same way as DWEV is related to ... ?

(A) CEXV

(B) CXFU

(C) EVFU

(D) EWCX

Ans : (B)

4. 'CIRCLE' is related to 'RICELC' in the same way as 'SQUARE' is related to—

(A) UQSERA

(B) QUSERA

(C) UQSAER

(D) QSUERA

Ans : (A)

5. 'JKLM' is related to 'XYZA' in the same way as 'NOPQ' is related to—

(A) RSTU

(B) YZAB

(C) DEFG

(D) BCDE

Ans : (D)

Directions—(Q. 6–15) Each of the following questions has four alternative responses. Select the correct response.

6. Which one of the following is same as liver, heart, kidney?

(A) Nose

(B) Blood

(C) Urine

(D) Lung

Ans : (D)

7. Which one of the following is same as uncle, aunt, brother?

(A) Child

(B) Boy

(C) Adult

(D) Nephew

Ans : (D)

8. Which one of the following is same as Jute, Cotton, Wool ?

(A) Nylon

(B) Rayon

(C) Silk

(D) Terylene

Ans : (C)

9. Which one of the following is same as lead, convince, allure?

(A) Direct

(B) Order

(C) Initiate

(D) Fascinate

Ans : (D)

10. Which one of the following is same as flood, fire, cyclone?

(A) Accident

(B) Rain

(C) Earthquake

(D) Damage

Ans : (C)

11. Which one of the following is same as carpenter, plumber, electrician ?

(A) Doctor

(B) Blacksmith

(C) Teacher

(D) Lawyer

Ans : (B)

12. Which one of the following is same as cork, plug, dam ?

(A) Obstruction

(B) Drain

(C) Pipe

(D) Tap

Ans : (A)

13. Which one of the following is same as red, yellow, blue?

(A) Sky

(B) Dark

(C) Green

(D) Bright

Ans : (C)

14. Which one of the following is same as desire, wish, want ?

(A) Pleasant

(B) Feel

(C) Anxiety

(D) Satisfy

Ans : (C)

15. Which one of the following is same as ohm, volt, amp. ?

(A) Light

(B) Metre

(C) Hour

(D) Watt

Ans : (D)

Directions—(Q. 16–20) In each of the sentences given below, there are two questions marks given one in the beginning and the other at the end. To fill up the question marks, there are few alternatives. Choose the correct alternative.

16. ( ? ) is related to Masculine in the same way Woman is related to ?

(A) Disguise, Modest

(B) Capacity, Woman

(C) Man, Feminine

(D) Brave, Mrs.

Ans : (C)

17. ( ? ) is to Sky as Fish is to ?

(A) Blue, Swim

(B) Bird, Water

(C) Open, Hook

(D) Tree, Colour

Ans : (B)

18. ( ? ) is to Uncle as Mother is to ?

(A) Brother, Brought-up

(B) Father, Aunt

(C) Cousin, Beautiful

(D) Aunt, Father

Ans : (D)

19. ( ? ) is to Sri Lanka as Delhi is to ?

(A) Columbo, India

(B) Kathmandu, Capital

(C) India, Paris

(D) Island, Harbour

Ans : (D)

20. ( ? ) is to Ivory as Deer is to ?

(A) White, Hunt

(B) Elephant, Horn

(C) Huge, Rare

(D) Costly, Scarce

Ans : (B)

Directions—From questions 21 to 25 fill the correct pair in place of question marks.

21. Table is to ( ? ) as Cup is to ?

(A) Furniture, Tea

(B) Student, Horse

(C) Wood, Hot

(D) Chair, Plate

Ans : (D)

22. Sugar is to ( ? ) as Mava is to ?

(A) Sweet, Sour

(B) Energy, Machine

(C) Sugarcane, Milk

(D) White, Sweet

Ans : (C)

23. ( ? ) is to Sun as Rain is to ?

(A) Moon, Rainbow

(B) Light, Cloud

(C) Sky, Wet

(D) Day, Night

Ans : (B)

24. ( ? ) is to Brain as Mouth is to ?

(A) Skull, Tongue

(B) Hat, Lips

(C) Hair, Voice

(D) Turban, Saliva

Ans : (A)

25. ( ? ) is to Touch as Ear is to ?

(A) Hand, Know

(B) Experience, Feeling

(C) Skin, Hear

(D) Hair, Dirt

Ans : (C)

Directions—(Q. 26–30) In Column I are listed certain groups of individuals while in Column II are listed some of the characteristics against each group of individuals which are common to each member of that group.

Column I Column II

FHIJ TW

IJK PT

IJLM SUW

GHIKM RV

GHI QRV

FGI PR

HIJ QTW

IJL QSUW

GIJ PQS

26. Which individual has all the above characteristics?

(A) J

(B) I

(C) H

(D) M

Ans : (B)

27. Which characteristics are found either in J or in K or in both but in M?

(A) P, Q, T

(B) P, Q, R, S

(C) Q, R, S, T

(D) U, V, T

Ans : (A)

28. Which Characteristics is common to G and H but not in M?

(A) S

(B) B

(C) Q

(D) R

Ans : (C)

29. Which Characteristics are common to H and J but not in K?

(A) P, Q

(B) Q, W

(C) Q, R

(D) R, W

Ans : (B)

30. Which Characteristics is not found either in F or in L or in both?

(A) Q

(B) U

(C) S

(D) V

Ans : (D)

Directions—(Q. 31–35) In each of the following question, three words are given with four alternatives. One of the four alternatives is same as the three words given in beginning. Then find out the correct alternative answer.

31. Which one is the same as Mumbai, Kolkata, Cochin ?

(A) Delhi

(B) Kanpur

(C) Chennai

(D) Sholapur

Ans : (C)

32. Which one is the same as Coal, Ebony and Soot?

(A) Blush

(B) Raven

(C) Ash

(D) Rust

Ans : (C)

33. Which one is the same as Basket, Pail and Pan ?

(A) Knife

(B) Spoon

(C) Fork

(D) Bowl

Ans : (D)

34. Which one is the same as Emancipate, Free and Release?

(A) Ignore

(B) Pardon

(C) Liberate

(D) Quit

Ans : (C)

35. Which one is the same as Daisy, Pansy and Rose?

(A) Bed

(B) Violet

(C) Plant

(D) Red

Ans : (C)

Directions—Find out the correct answer in each of the questions from 36 to 40.

36. Which one is the same as Arid, Parched and Droughty ?

(A) Draft

(B) Cow

(C) Earth

(D) Dry

Ans : (D)

37. Which one is the same as Grandfather, Father and Brother?

(A) Baby

(B) Father-in-law

(C) Son

(D) Son-in-law

Ans : (C)

38. Which one is the same as Yellow, Orange and Green?

(A) Tree

(B) Purple

(C) Grass

(D) Leaf

Ans : (B)

39. Which one is the same as Lungs, Liver and Kidneys?

(A) Heart

(B) Intestines

(C) Testis

(D) Neck

Ans : (A)

40. Which one is the same as Lock, Shut and Fasten?

(A) Window

(B) Door

(C) Block

(D) Iron

Ans : (C)

Directions—(Q. 41–45) In each of the following questions, three words are given. Under them four alternatives are provided, one of which expresses most effectively the general characteristic if these three words. That alternative is your answer.

41. Aeroplane, Train, Truck

(A) Speed

(B) Rooms

(C) Wheels

(D) Transport

Ans : (D)

42. Wolf, Leopard, Deer

(A) Meat eater

(B) Jungles

(C) Mammals

(D) Cruel

Ans : (C)

43. Sword, Gun, Pistol

(A) Arms

(B) Constable

(C) Bullet

(D) War

Ans : (A)

44. Fraud, Jealously, Hatred

(A) Destruction

(B) Envy

(C) Human Characteristics

(D) Quality

Ans : (C)

45. Novel, Epic, Drama

(A) Subject

(B) Literature

(C) Poetry

(D) Knowledge

Ans : (B)

Directions—(Q. 46–50) In each of the following questions, three words are given. They are followed by four words, one of which stands for the class to which these three words belong. Identify that word.

46. Wheat, Barley, Rice

(A) Food

(B) Gram

(C) Cereal

(D) Agriculture

Ans : (C)

47. Coal, Iron, Mica

(A) Rock

(B) Minerals

(C) Gold

(D) Earth

Ans : (B)

48. Honesty, Credibility, Reliability

(A) Quality

(B) Dependability

(C) Charter

(D) Nicety

Ans : (A)

49. Cap, Coat, Trousers

(A) Smart

(B) Shirt

(C) Dress

(D) Tailor

Ans : (C)

50. Stool, Table, Chair

(A) Bench

(B) Furniture

(C) Carpet

(D) Office

Ans : (B)

Directions—(Q. 51–60) For each of the following questions, there are two words and five alternative answers. In each of the alternative answers there are two words. Then find out the alternative whose two words have the same relation as in the two words given in question.

51. Resignation : Office ::

(A) Competition : Game

(B) Illness : Hospital

(C) Abdication : Throne

(D) Moisture : Rain

(E) Appointment : Interview

Ans : (C)

52. Bunch : Key ::

(A) Hound : Pack

(B) Team : Competition

(C) Beehive : Bee

(D) Examination : Subject

(E) Bouquet : Flower

Ans : (E)

53. Profit : Loss ::

(A) Success : Failure

(B) Rupee : Paisa

(C) Whole : Part

(D) Multiplication : Addition

(E) Adult : Child

Ans : (A)

54. Sapling : Tree ::

(A) Horse : Mare

(B) Student: Teacher

(C) Bud : Flower

(D) Tree : Furniture

(E) River : Brook

Ans : (C)

55. Supervisor : Worker ::

(A) Junior : Senior

(B) Superior : Inferior

(C) Elder : Younger

(D) Debtor : Creditor

(E) Officer : Clerk

Ans : (E)

56. Malaria : Mosquito ::

(A) Poison : Death

(B) Rat : Plague

(C) Epidemic : Bacteria

(D) Cholera : Water

(E) Medicine : Disease

Ans : (D)

57. Paisa : Rupee ::

(A) Kilogram : Quintal

(B) Metre : Centimetre

(C) Coin : Money

(D) Weight : Ton

(E) Rupee : Wealth

Ans : (A)

58. Poet : Verse ::

(A) Prose : Novelist

(B) Author : Book

(C) Novel : Prose

(D) Publication : Editor

(E) Summary : Paraphrase

Ans : (B)

59. Water : Thirst ::

(A) Food : Hunger

(B) Sun : Energy

(C) Appetite : Meal

(D) Ice-cream : Cold

(E) Poison : Death

Ans : (A)

60. Pulp : Paper ::

(A) Wood : Table

(B) Cloth : Shirt

(C) Yarn : Fabric

(D) Iron : Steel

(E) Wood : Sawdust

Ans : (C)

Directions—(Q. 61–70) For each of the following questions, there are two words and eight alternative answers. Then find out two such alternatives the relation in which is the same as in the two words given in the beginning.

61. Trees and Forest

(A) Ocean (B) Page

(C) Books (D) Study

(E) Library (F) Ship

(G) Boys (H) Classes

Ans : (C, E)

62. Constable and Police

(A) Clerk (B) Hospital

(C) Medicine (D) Mother

(E) Girl (F) Doctor

(G) File (H) House

Ans : (B, F)

63. Brother-in-law and Sister

(A) I (B) Youth

(C) Female-companion (D) Wife

(E) My (F) Beautiful Woman

(G) Damsel (H) Sister-in-law

Ans : (B, G)

64. Cold and Hot

(A) January (B) Monday

(C) Year (D) June

(E) March (F) Thursday

(G) Month (H) August

Ans : (A, D)

65. High and Low

(A) Far (B) Rent

(C) Next (D) Near

(E) Distance (F) Fair

(G) Last (H) Clean

Ans : (A, D)

66. Unsuccess and Laziness

(A) Study (B) Success

(C) Day (D) School

(E) Labour (F) Lazy

(G) Game (H) Honesty

Ans : (E, B)

67. Car and Garage

(A) Horse (B) Grass

(C) Bird (D) Water

(E) Man (F) Stable

(G) Animal (H) Hive

Ans : (A, F)

68. Hand and Fingers

(A) Foot (B) Eyes

(C) Hat (D) Teeth

(E) Head (F) Stomach

(G) Nose (H) Hair

Ans : (E, H)

69. Oxygen and Man

(A) Petrol (B) Stool

(C) Carpenter (D) Sky

(E) Driver (F) Wood

(G) Water (H) Fish

Ans : (G, H)

70. Neat and Clean

(A) Dirty (B) Tidy

(C) Route (D) White

(E) Wise (F) Ravi

(G) Foul (H) Beauty

Ans : (A, G)

Directions—(Q.71–75) In each of the following two columns, the groups of three words are given. Compare two columns and find the pairs given below each question, which satisfy the same relationship between the two groups of that pair.

Column I

(A) Cereal, Wheat, Tomato

(B) Seeds, Apple, Fruit

(C) Mother, Sister, Female

(D) Teacher, Writer, Speaker

(E) Stool, Furniture, Table

Column II

(P) Apple, Banana, Fruit

(Q) Wheat, Barley, Cereals

(R) Doctor, Painter, Father

(S) Cow, Mammal, Animal

(I) Soldier, Army, Civilian

71. (A) BP

(B) AQ

(C) CR

(D) EP

Ans : (D)

72. (A) BR

(B) AT

(C) CS

(D) DP

Ans : (C)

73. (A) DR

(B) BR

(C) ET

(D) CS

Ans : (A)

74. (A) BS

(B) AT

(C) AQ

(D) DQ

Ans : (B)

75. (A) CR

(B) EQ

(C) BQ

(D) DS

Ans : (B)

1 comments:

Bank Exam Books June 15, 2011 at 12:05 PM

Each and every post in this blog is informative and superb. It is a true treasure house for bank and other competitive exam aspirants.

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic