Breaking Employment News

1. Food Corporation of India notifies Combined Recruitment for Assistant Grade III in General, Depot, Technical and Account Cadres in the FCI-2013 No. of Vacancies : 6545 Last Date: 21.09.2012 2. Central Railway, Mumbai requires 2572 Trackmen, Hamal, Khalasi, Safaiwala and Asstt Pointsman, etc. Last Date: 25.09.2012 3. East Central Railway, Patna requires 2226 Porter, Trackman, Helper-II, Safaiwala & Grade 'D' (Engg & Store) Last Date : 10.10.2012 4. South East Central Railway requires 2079 Porter, TMO/ KSI, Helper-II, Trackman, etc. Last Date : 05.10.2012 5. South Western Railway, Hubli requires 790 Trackman, Helper, Porter/ Hamal/Sweeper-cum- Porter/Optg and Safaiwala/ Medi Last Date : 28.09.2012 6. Railway Recruitment Cell, East Coast Railway, Bhubaneswar requires 400 Helper-II Last Date : 24.09.2012 7. Vijaya Bank, Bangalore requires 800 Probationary Clerk Closing Date for online registration: 05.09.2012 8. Indian Bank, Chennai requires 215 Specialist Officers Closing Date for online registration: 05.09.2012 9. Steel Authority of India Limited, Salem requires 54 Attendant-cum-Technician- Trainee Last Date : 10.09.2012 / ** span>

CPMT Sample Paper Biology

1. A cartilaginous fish with operculum considered as connecting link
between bony fishes and cartilage fishes
(a) Protopterus (b) Latimeria (c) Chimaera (d) Sphyrna

2. Maximum noise limit in the silence zone near hospitals at night is
(a) 80dB (b) 70dB (c) 75dB (d) 40dB

3. ........ are examples for group transferring (transferase)
enzyme
(a) Hexokinase, triose phosphate isomerase, cytochrome
oxidase
(b) Hexokinase, Glutamate Pyruvate amino transferase
(c) GOGAT, Amylase
(d) Aldolase, enolase, ferredoxin

4. Paleontology is the study of
(a) Primates (b) Birds (c) Fossils (d) Bones

5. Louis Pasteur is known for
(a) View for Biogenesis
(b) Spontaneous generation
(c) Use and disuse of organs
(d) Method of sterilization and germ theory of disease

6. Vampire bats are
(a) Frugivorous (b) Sanguivorous
(c) Insectivorous (d) Omnivorous

7. The total number of nitrogen bases, deoxy ribose sugars and
phosphate present in a double stranded DNA are 16, 16 & 14
respectively. What is the length of DNA?
(a) 10.88nm (b) 2.72nm (c) 5.44nm (d) 2.38nm

8. Study of tissue is
(a) Anatomy (b) Physiology (c) Histology (d) Ecology

9. 'John Snow' is associated with
(a) Parasitology (b) Immunology (c) Pharmacology (d) Genetics

10. In termites, sterile castes are
(a) workers (b) soldiers (c) nasutes (d) all the above

11. The most important ozone depleting substance (ODS) in the
stratosphere is
(a) SO2 (b) Methane (c) CFC (d) PAN

12. Match the following
A B
a) Club Fungi 1) Fusarium
b) Sac fungi 2) Zygomycetes
c) Conjugation 3) Basidia
d) Fungi imperfecti 4) Apothecium
(a) a1, b2, c3, d4 (b) a2, b1, c4, d3
(c) a3, b4, c2, d1 (d) a4, b3, c2, d1

13. Ornithology is concerned with the study of
(a) Fishes (b) Birds (c) Animal fossils (d) Reptiles

14. Reducing agent or reductant in anaerobis respiration process is
(a) Triose phosphate (b) Pyruvic acid
(c) NADH (d) 1,3 diphosphoglyceric acid

15. One of the following is a connecting link between annelida and
mollusca
(a) neomenia (b) peripatus (c) neopilina (d) ctenoplana

16. The term 'Protista' was given by
(a) E. Haeckel (b) John Ray (c) Linnaeus (d) G. Cuvier

17. In plants, during photosynthesis
(a) Entropy increases, free energy increases, total energy
increases
(b) Entropy decreases, free energy decreases, total energy
increases
(c) Entropy decreases, free energy increases, total energy
increases
(d) Entropy increases, free energy increases, total energy
decreases

18. Linnaeus had the credit for
(a) Discovery of blood circulation (b) Theory of biogenesis
(c) Discovery of microscope (d) Binomial nomenclature

19. Study of lizards is
(a) Serpentology (b) Herpetology (c) Serology (d) Ornithology

20. Chromosomes labeled with A/a, B/b, C/c, D/d, E/e where slash
line separates one chromosome from its homologue. How many
different kind of meiotic products can this individual produce?
(a) 32 (b) 16 (c) 8 (d) 4

21. Branch of Zoology dealing with the study of fishes is known as
(a) Herpatology (b) Ichthyology (c) Saurology (d) Arthrology

22. The hemichordate Balanoglossus has its larva called
(a) Bipinnaria (b) Veliger (c) Tornaria (d) Ammocoete

23. For Gycosidation and Glycosylation lipids and proteins are
supplied by
(a) Golgi (b) ER (c) Mitochondria (d) Chloroplast

24. Study of human being is known as
(a) Antropoidy (b) Anthropology
(c) Humanology (d) Homonidology

25. The book 'The Origin of life on Earth' was written by
(a) Charles Darwin (b) Stanley Loyld Miller
(c) A.I. Oparin (d) S.L. Miller and Urey

26. One of the following made a commitment to reduce green
house gases
(a) UNCED (b) Earth summit at Rio De Janiero
(c) Kyoto Protocol (d) Montreal Protocol

27. Which among the following combinations are haploid?
(a) Endosperm of gymnoserm, protonema, prothallus, perisperm
(b) Protonema, prothallus, perisprem, nucellus leaves of funaria
(c) Endosperm of gymnosprem, protonema, prothallus, capsule
of funaria
(d) Endosperm of gymnosperm, protonema, prothallus, Ricca
vegetative thallus

28. Study of behaviour of animals is known as
(a) Ecology (b) Sociology (c) Ethology (d) Anthropology

29. Australian lung fish is
(a) lepidosiren (b) neoceratodes
(c) crypto branchus (d) protopterus

30. The living agnatha are included under
(a) Ostracodermi (b) Placodermi
(c) Cyclostomata (d) Holocephali

31. World habitat day is on
(a) 3rd October (b) 4th October
(c) 21st March (d) 5th June

32. Study of growing old is
(a) Genology (b) Genecology (c) Gerontology (d) Gynecology

33. Blood groups were discovered by
(a) Landsteiner (b) Altmann (c) Ronald Ross (d) Losch

34. The salamander popularly called 'congo eel' is
(a) Amblystoma (b) Necturus (c) Amphiuma (d) Siren

35. The agroforestry method of planting herbs and shrubs between
woody trees like sal and teaks is called
(a) Jhum cultivation (b) Taungya system
(c) Urban forestry (d) Social forestry

36. Study of animals that live and subsist on other animals is
(a) Pathology (b) Ecology (c) Parasitology (d) Taxonomy

37. Two enzymes common in Glycosis & Calvin cycle are
(a) Aldolase & Transaminase
(b) Aldolase & Trios phosphate isomerase
(c) Aldolase & PEP carboxylase
(d) Phospho hexo isomerase & Enolase

38. The Ethnology is the study of
(a) Man kind behaviour (b) Past life of organisms
(c) Conditions of animals (d) Joints

39. Which one of the following is a free living nitrogen fixing
bacteria
(a) Nitrosomonas (b) Nitrocystis (c) Rhizobuim (d) Clodtridium

40. Sedentary echinoderms are included under
(a) asteroidea (b) ophiuroidea (c) holothuroidea (d) crinoidea

41. Cockroach and Grasshopper are
(a) ametabolous (b) paurometabolous
(c) hemimetabolous (d) holometabolous

42. Term 'Biology' was introduced by
(a) Aristotle (b) Lamarck (c) Darwin (d) Linnaeus

43. Study of nuclear cytology is
(a) Neurology (b) Mycology (c) Rhinology (d) Karyology

44. Choose the organophosphate pesticide
(a) Aldrin (b) Endrin (c) Parathion (d) BHC

45. Study of snakes is called
(a) Ichthyology (b) Serpentology
(c) Herpetology (d) Entomology

46. AbCDeFgh are the gight genes located on 5th chromosome
(paternal). Its homologue (maternal) may have the gene
sequence
(a) abcdefgh (b) aBcdEfGH (c) AbCdEfGh (d) any of the above

47. Aquatic birds like penguin are included under the super order
called
(a) Ratitae (b) Carinatae (c) Odontognathae (d) Impennae

48. The term 'Cell' was given by
(a) Robert Hooke (b) Weisemann (c) Darwin (d) Cuvier

49. Choose the odd toed hoofed mammal
(a) Hippopotamus (b) Camel (c) Giraffe (d) Rhinoceros

50. Stink glands are seen in
(a) Buthus (b) Julus (c) Scolopendra (d) Araenia

Answers

1 C 11 C 21 B 31 B 41 B
2 D 12 C 22 C 32 C 42 B
3 B 13 B 23 B 33 A 43 D
4 C 14 C 24 B 34 C 44 C
5 D 15 C 25 C 35 B 45 B
6 B 16 A 26 C 36 C 46 D
7 D 17 C 27 D 37 B 47 D
8 C 18 D 28 C 38 A 48 A
9 C 19 B 29 B 39 D 49 D
10 D 20 B 30 C 40 D 50 B

0 comments:

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic