Breaking Employment News

1. Staff Selection Commission (S.S.C), Raipur. No. of Post – 21 Name of Post – Junior Chemist, Junior Technical Asst., Storekeeper, Horticulture Asst. etc, Last Date: 18.07.2014 2. Centre for Railway Information System (CRIS), New Delhi. No. of Vacancies – 55 Name of the Post – Asst. Software Engineer- 45, Asst. Network Engineer- 15 Last Date: 15.07.2014 3. Union Public Service Commission (U.P.S.C) No. of Vacancies – 375 Name of the Post – National Defence Academy- 320, Naval Academy- 55 Last Date: 21.07.2014 4. Central Warehousing Corporation, New Delhi. No. of Post – 30 Name of the Post – General Manager (General, F&A), Dy. General Manager (General, F&A), etc, Last Date: 05.08.2014 5. Goa Shipyard Limited, Goa. No. of Vacancies – 10 Name of the Post – Asst. Superintendent (Finance & HR) Last Date: 17.07.2014 6. Directorate General, Indo-Tibetan Border Police Force. No. of Vacancies- 39 Name of the Post – GDMOS and Specialist Doctors Last Date: 45 days from date of issue of Publication. 7. Garden Reach Shipbuilders & Engineers Ltd., Kolkata. No. of Vacancies – 33 Name of the Post – Manager, Deputy Manager and Asst. Manager Last Date: 18.06.2014 for Online and 03.07.2014 for Offline. 8. Indian Ordnance Factory, Field Gun Factory, Kanpur, U.P. No. of Vacancies – 18 Name of the Post – Pharmacist, Supervisor, L.D.C, Medical Asst., etc, Last Date: 21 days for date of publication for Online and 28 days from date of publication for Offline. 9. National Green Tribunal, New Delhi. No. of Vacancies – 23 Name of the Post – Private Secretary, Assistant, Hindi Translator and Stenographer Last Date: 31.07.2014 / ** span>

UPSC GENERAL STUDIES SAMPLE PAPER 2008

1. Consider the following statements about India's livestock population?

(1) India owns the largest livestock population in the world.

(2) India accounts for nearly 57 percent of the world buffalo population and 16 percent of
the cattle population.

(3) India is the largest producer of milk.

Which of the above given statement(s) is/are true?

(A) Only (1)

(B) Both (1) and (2)

(C) Only (3)

(D) All (1), (2) and (3)

2. World Tuberculosis Day is observed on which among the following dates?

(A) 22nd May

(B) 23rd June

(C) 24th March

(D) 3rd April

3. The per capita availability of pulses in India is approx.

(A) 13 kg per year

(B) 10.5 kg per year

(C) 18 kg per year

(D) 14 kg per year

4. Which among the following persons and posts they hold is NOT correctly matched?

(A) Rajiv Shukla; Treasurer of Board for Control of Cricket in India

(B) Asif Ismail; Training partner of Sania Mirza

(C) John Gloster; Physical Trainer of Indian Cricket Team

(D) V. Bhaskaran; Coach of Indian Hockey Team


5. Consider the following statements:-

(1) The central government signed two agreements to set up joint venture companies involving the public sector Airports Authority of India and the GMR and GVK groups for handling over the Delhi and Mumbai airports for modernisation.

(2) K Ramalingam is Chairman of AAI.

(3) The headquarters of AAI is situated in Jamshed G. Tata House, Navi Mumbai.

Which among the above statements is/are true?

(A) Only (1) is true.

(B) Only (2) and (3) are true.

(C) All (1), (2) and (3) are true.

(D) Only (1) and (2) are true.

6. The commerce ministry has appointed a one-member committee to finalise a viable package for plantation farmers. Who among the following persons was selected for the job?

(A) M S Swaminathan

(B) CVK Krishnamurthy

(C) N Rangachary

(D) Mr. Sompal

7. According to the WTO charter which among the following is not a benefit availed by is members?

(A) The member Governments are shielded from lobbying.

(B) Freer trade cuts the costs of living

(C) Trade Disputes are handled constructively

(D) Access to Foreign currency is made easier

8. Which among the following states is India's largest user or pesticide products?

(A) Andhra Pradesh

(B) Uttar Pradesh

(C) Karnataka

(D) Punjab

9. Which among the following is not a cause of decline in the number of natural pollinators worldwide?

(A) Increased international trade of food products has led to a rapid transfer of parasites and diseases of pollinator species around the world.

(B) In some areas development or agriculture has disrupted and broken up and traditional nectar corridors that are required to gain their energy requirements for the migration of the pollinators.

(C) The use of Genetically Modified seeds has reduced the chances of pollination via external bodies.

(D) There is growing number of cases where insecticides are being used during the blooming seasons
of the plants, thus causing damage to pollinator species.

10. Which among the following products can be pasteurized?

1. Egg 2. Beer 3. Water 4. Milk

(A) Only 1, 2 and 3

(B) Only 2, 3 and 4

(C) Only 1, 2 and 4

(D) All 1, 2, 3 and 4

11. Which of the following is a breed of buffalo?

(A) Murrah

(B) Mecheri

(C) Gunjam

(D) Chokla

12. Which among the following scheme is not implemented by the Ministry of Health and Family Welfare?

(A) Vande Mantram Scheme

(B) Accredited Social Health Activist (ASHA) Scheme

(C) Janani Suraksha Yojana

(D) Bal Vikas Pariyojana

13. Which among the following persons is the Director General of World Intellectual Property Organisation?

(A) Sultan Shah Amil

(B) Kamil Idris

(C) John Smith Openheimer

(D) Michel Kamdasus

14. According to the latest data which among the following nations has the maximum number of Pravasi Bhartiya (Migrated Indian Citizens) as their residents?

(A) USA

(B) UK

(C) South Africa

(D) Myanmar

15. Which among the following persons was the chairman of the advisory committee constituted to enable the government to formulate its view on restructuring of Oil public sector undertakings?

(A) S V Rangnathan

(B) S Vijayaraghavan

(C) V Krishnamurthy

(D) Rakesh Tuteja

16. Which of the following facts is not true about India's present electricity scenario?

(A) Around 74% of rural households were electrified in the country till March 2006.

(B) Out of this about 55.8% capacity is generated by the state sector.

(C) The contribution of thermal power is 66% of the total installed capacity.

(D) The total installed capacity of power generation in India is about 1.26 lakh MW.

17. Which among the following is not the responsibility of Central Electricity Regulatory Commission that was established in 1998?

(A)To improve the operations and management of the regional transmission systems

through Indian Electricity Grid Code (IEGC), and Availability Based Tariff (ABT).

(B) To Facilitate open access in interstate transmission.

(C) To dissolve the disputes between power generation and distribution authorities.

(D) Facilitate technological and institutional changes required for the development of competitive markets in bulk power and transmission services.


18. Vanya is a brand name/label for which among the following products?

(A) Honey

(B) Silk

(C) Sahtoosh

(D) Sandal

19. India's Integrated Interim missile-testing site Chandipur-On-Sea, from where Agni-Ill was tested, is situated in which among the following states?

(A) Orissa

(B) Maharashtra

(C) West Bengal

(D) Andhra Pradesh

20. Which among the following business barons was appointed as the Sheriff of Mumbai?

(A) Nusli Wadia

(B) Vijaypat Singhania

(C) Jerry Rao

(D) Ravi Dasani

21. Mr. Tulsi Tanti is chairman of which among the following firms?

(A) Suzlon Energy

(B) Crompton Greaves

(C) DLF

(D) Pollo Tyres

22. The first 20-20 International match was held between which among the following nations?

(A) Australia and England

(B) England and Sri Lanka

(C) Australia and New Zealand

(D) New Zealand and England

23. India hosted the 2006 ICCO global summit for the first time. Which among the following cities hosted it?

(A) Pune

(B) Hyderabad

(C) Mumbai

(D) New Delhi

24. Blaupunkt GmbH is the euro300 million mobile communications and car entertainment company from which among the following countries?

(A) The Netherlands

(B) Luxembourg

(C) Germany

(D) Norway

25. Global IT services giant Electronic Data Systems Corporation has acquired a significant stake in which among the following companies?

(A) MphasiS BFL

(B) Hexaware Technologies

(C) Polaris Software

(D) HCL Info

26. Which among the following Indian firm was ranked as India's Most Respected Multinational Business Conglomerate' by United States-India Business Council?

(A) Tata Group

(B) Reliance Industries Limited

(C) Hero Honda

(D) AV Birla Group

27. Which among the following business barons announced to donate about $37.4 billion to Bill and Melinda Gates foundation?

(A) Steve jobs

(B) Warren Buffet

(C) David Trump

(D) Ingvar Kamprad


28. Which among the following is India's most profitable company?

(A) Reliance Industries Limited

(B) Indian Tobacco Company

(C) ONGC

(D) NTPC

29. Which among the following Indian companies is providing a free data management solution, as well as, IT services to 'Project Hope' in China?

(A) Living Digital

(B) Satyam Computers

(C) L&T Info

(D) TCS

30. ONGC Mittal Energy Ltd has finalised the investment proposals for setting up a 15 million tonne per annum export-oriented refinery, a 2,000 MW power plant and railway lines in which among the following African countries?
(A) Zambia
(B) Ghana
(C) Angola
(D) Nigeria

ANSWERS
1. (D) 2. (C) 3. (B) 4. (A) 5. (D) 6. (C) 7. (D) 8. (B)
9. (C) 10. (D) 11. (A) 12. (D) 13. (B) 14. (D) 15. (C) 16. (A)
17. (C) 18. (B) 19. (A) 20. (B) 21. (A) 22. (A) 23. (D) 24. (C)
25. (A) 26. (A) 27. (B) 28. (C) 29. (B) 30. (D)

3 comments:

sangeeta sharma May 6, 2008 at 5:25 AM

UPSC GENERAL STUDIES SAMPLE PAPER 2008" very much helpful for forthcomming examination.Please write another sample papers for UPSC gENERAL Studies.

Anonymous August 23, 2009 at 1:14 AM

Prepare for ' G.S (Current affairs) " from HOME (IAS Video Study material)
======================================================================
Do you like to prepare for ' G.S (Current affairs) mains " from your home...

Here is an new effort from risingias.com led by Ravi .R Chokkalingam (Most aspirants know him as a Current Affairs Specialist)

The VIDEO CLASSES of Mr.R.R Chokkalingam is the solution.Aspirants who can't come and study in delhi can find this classes very useful and the course covers 400/600 marks.

Topics covered are :

International and Bilateral issues 120 marks
India and Global Economy 80 marks
Sciene and Technology 70 marks
National and Social Issues 130 marks

Classes started on 18th,August 2009,and they are uploaded to the website

Read more at : http://risingias.com/gs.asp

anupama August 27, 2009 at 4:07 AM

i like general studies sample paper.i want ongc entrance test papers. can you provide any help

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic