Breaking Employment News

1. Food Corporation of India notifies Combined Recruitment for Assistant Grade III in General, Depot, Technical and Account Cadres in the FCI-2013 No. of Vacancies : 6545 Last Date: 21.09.2012 2. Central Railway, Mumbai requires 2572 Trackmen, Hamal, Khalasi, Safaiwala and Asstt Pointsman, etc. Last Date: 25.09.2012 3. East Central Railway, Patna requires 2226 Porter, Trackman, Helper-II, Safaiwala & Grade 'D' (Engg & Store) Last Date : 10.10.2012 4. South East Central Railway requires 2079 Porter, TMO/ KSI, Helper-II, Trackman, etc. Last Date : 05.10.2012 5. South Western Railway, Hubli requires 790 Trackman, Helper, Porter/ Hamal/Sweeper-cum- Porter/Optg and Safaiwala/ Medi Last Date : 28.09.2012 6. Railway Recruitment Cell, East Coast Railway, Bhubaneswar requires 400 Helper-II Last Date : 24.09.2012 7. Vijaya Bank, Bangalore requires 800 Probationary Clerk Closing Date for online registration: 05.09.2012 8. Indian Bank, Chennai requires 215 Specialist Officers Closing Date for online registration: 05.09.2012 9. Steel Authority of India Limited, Salem requires 54 Attendant-cum-Technician- Trainee Last Date : 10.09.2012 / ** span>

RRB TICKET COLLECTOR / COMMERCIAL CLERK MODEL SOLVED PAPER

RRB TC EXAM SOLVED PAPER
(General Awareness)
1. Who is considered the real founder of the Gupta Empire?
(a) Chandragupta II
(b) Chandragupta I
(c) Samudragupta
(d) Srigupta
2. Shahjahan ascended the Mughal throne in
(a) 1628 AD
(b) 1626 AD
(c) 1625 AD
(d) 1627 AD
3. Which is correct order?
(a) Babur, Humayun, Jahangir, Akbar, Shahjahan, Aurangzeb
(b) Babur, Humayun, Akbar, Jahangir, Shahjahan, Aurangzeb
(c) Babur, Akbar, Humayun, Shahjahan, Jahangir, Aurangzeb
(d) Babur, Humayun, Shahjahan, Akbar, Jahangir, Aurangzeb
4. Ibn Batutah visited India during the rule of
(a) Alauddin Khilji
(b) Ghiyasuddin Tughlaq
(c) Sher Shah Suri
(d) Muhammad-bin-Tughlaq
5. Who was the Nawab of Bengal during ‘Battle of Plassey’?
(a) Siraj-ud-daola
(b) Mir Jafar
(c) Mir Qasim
(d) None of these
6. FIFA World Cup, 2006 was played in
(a) Germany
(b) France
(c) Spain
(d) UK
7. Munaf Patel plays which sport?
(a) Badminton
(b) Football
(c) Cricket
d) Table-Tennis
8. The first Asian lady swimmer to have crossed the English Channel was
(a) Bula Choudhury
(b) Arati Saha
(c) Nilima Ghosh
(d) None of these
9. Which country has never won the Cricket World Cup?
(a) India
(b) Pakistan
(c) Sri-Lanka
(d) England
10. Which cricket playing countries fight for the ‘ASHES’?
(a) Indian and Pakistan
(b) Australia and South Africa
(c) Australia and England
(d) England and West Indies
11. Who was the first Law Minister of independent India?
(a) Jawaharlal Nehru
(b) Vallabhbhai Patel
(c) Maulana Abul Kalam Azad
(d) Dr. B.R.Ambedkar
12. Who was the first speaker of the Lok-Sabha?
(a) B.R.Ambedkar
(b) G.V.Mavlankar
(c) N.Sanjeeva Reddy
(d) Dr. S.P.Mukherjee
13. How many states (except Delhi) are there in India?
(a) 28
(b) 29
(c) 25
(d) 30
14. Which country won the first World Cup Cricket?
(a) Australia
(b) India
(c) England
d) West Indies
15. Who was the woman President of the United Nations?
(a) Sarojini Naidu
(b) Vijaya Lakshmi Pandit
(c) Golda Mayer
(d) Margaret Thatcher
16. Who was the first man to land on moon?
(a) Neil Armstrong
(b) Edwin
(c) Gagarin
(d) John Collins
17. One inch is equal to how many centimeters?
(a) 2.54 (b) 2.84
(c) 2.94 (d) 3.0
18. Bronze is an alloy of copper and
(a) Nickel (b) Tin
(c) Zinc (d) Aluminium
19. Minus 40 degree centigrade is equal to _____ degree Fahrenheit.
(a) 104
(b) 122
(c) -40
(d) None of these
20. What is the value of XC (Roman Number)?
(a) 100
(b) 40
(c) 110
(d) 90
21. The person of which of the following blood groups can accept the blood of any group?
(a) AB
(b) O
(c) A
(d) B
22. Mountain K2 is known as
(a) Everest
(b) Nanga Parbat
(c) Godwin
(d) Austen
23. Lucknow is situated on the banks of river
(a) Yamuna
(b) Tapti
(c) Shipra
(d) Gomti
24. Who won the Golden Ball Award during FIFA World Cup 2006?
(a) Ronaldo
(b) Klose
(c) Ronaldinho
(d) Zidane
25. Who is the Chief Minister of Orissa?
(a) K C Singhdeo
(b) Nandini Satyaji
(c) Navin Patnaik
(d) Rameshwar Thakur
26. Who is the Finance Minister of India?
(a) Manmohan Singh
(b) P Chidambaram
(c) Murasoli Maran
(d) Pranab Mukherjee
27. Where is the headquarters of South-East Central Railway located?
(a) Bilaspur
(b) Jabalpur
(c) Bhopal
(d) Raipur
28. Which of the following places in India receives maximum precipitation?
(a) Itanagar
(b) Mawsynram
(c) Cherrapunjee
(d) Tezpur
29. Who was elected the President of the Cricket Association of Bengal (CAB) in July 2006?
(a) Prasen Mukherjee
(b) Ajit Panja
(c) Jagmohan Dalmiya
(d) Sourav Ganguly
30. Who built the ‘Tower of Victory’ in Chittor ?
(a) Rana Sanga
(b) Rana Rattan Singh
(c) Rana Kumbha
(d) Rana Partap
ANSWERS
1. (a) 2. (a) 3. (b) 4. (d) 5. (a) 6. (a) 7. (c)
8. (b) 9. (d) 10. (c) 11. (d) 12. (b) 13. (a) 14. (d)
15. (b) 16. (a) 17. (a) 18. (b) 19. (c) 20. (d) 21. (a)
22. (c) 23. (d) 24. (b) 25. (c) 26. (b) 27. (a) 28. (b)
29. (c) 30. (c)

0 comments:

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ

COMPUTER GENERAL KNOWLEDGE QUIZ COMPUTER QUIZ

Objective 10 questions


1. Why the document you created at home displays with a different font at school?

Because you have a different printer at school than at home Because you have a different monitor at school than at home

font you used at home is not installed on your school computer Because the version of Windows is different

2. Which keyboard shortcut centers selected text?

Ctrl+C Alt+C There is no keyboard shortcut for this operation Ctrl+E

3. What is the default file extension for all Word documents?

TXT WRD FIL DOC

4. Which key moves your cursor from one cell to the next in a table?

Tab Shift Enter Ctrl+Enter

5. How many different documents can you have open at one time?

No more that three Only one As many as your computer memory will hold No more than your Taskbar can display

6. In order to email a Word document from within Word:

Go to File/Send To/Mail Recipient Save the file as an email attachment Start Outlook and attach the file while open in Word This is an impossible operation

7. Which keystroke will take you at the beginning or the end of a long document?

Ctrl+PageUp and Ctrl+PageDown Shift+Home and Shift+End Ctrl+Home and Ctrl+End The only way is by using the right scroll bar

8. How many margins are on a page?

Two (header and footer) Four (top, bottom, right, left) Two (landscape and Portrait) Two (top and bottom)

9.In order to save a Word document as a web page you need to:

Put the appropriate graphics and links on the document Save the document in simple text format Use your web browser as an editor and save as URL Save as HTML

10. A document in portrait prints:

The same characters per line with the same document in landscape More characters per line than the same document in landscape Less characters per line than the same document in landscape Smaller fonts in order to fit the same amount of characters per line with landscape

CURRRENT GK QUIZ

CURRENT GENERAL AWARENESS QUIZ

OBJECTIVE QUESTIONS 10


1. Femina Miss India World award for 2012 has been awarded to –

Vanya Mishra
Prachi Mishra
SimranKaur Mundi
Crystle Stewart

2. Who among the following is the winner of the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award for the year 2011? –

Sachin Tendulkar
Saurav Ganguli
Sanjeeva Kumar Singh
Gagan Narang

3. The Mascot of the 2008 Olympic Games was-

Fuwa
Izz
Izz
Cobi

4. Which among the following has won 2012 IPL Tournament?

Chennai Super Kings
Kolkata Knight Riders
Deccon Chargers
Delhi Daredevils

5. Who has written “Unaccustomed Earth” ?

Jhumpa Laheri
Kiran Desai
Arundhati Roy
Khushwant Singh

6. Which of the following has been selected for best parliamentarian of the year award 2007 ?

Priya Ranjan Das Munshi
Mani Shankar Aiyyar
P.Chidambaram
Sushama Swaraj

7. Duwuri Subbarao's name was in news recently as he has taken over as the Governor of
RBI
SBI
SEBI
Bihar

8. ISRO has launched successfully RISAT-1 satellites through PSLV-C19 on -

15th March,2012
30th March,2012
26th April,2012
4th May,2012

9. Which country was host 15th SAARC Summit in 2008 ?

Maldives
Sri Lanka
India
Pakistan

10. Who among the following is the winner of the Wimbledon open Tennis Tournament 2008 of the Women's Single Title ? 

Serena Williams
Venus Wlliams
Maria Sharapova
Ana Ivanovic

Ana Ivanovic